Članak

Direktorice Izetbegović preuzmite odgovornost i napustite KCUS, ne čekajte odlazak u stilu Elene?

Jer istaknuti položaj, bez obzira o kojoj instituciji se radio, nike svrha samom sebi. Taj javni položaj ili pozicija stvoreni su kako bi olakšali život određene zajednice. 

Piše: Rasim BELKO ([email protected])


Moral, etika i odgovornost morali bi biti zvijezde vodilje svakog djelovanja na javnoj poziciji, ukoliko osobe imenovane na te pozicije žele istinski pomoći društvu u kojem su dobile određeni položaj. 

Jer istaknuti položaj, bez obzira o kojoj instituciji se radio, nije svrha samom sebi. Taj javni položaj ili pozicija stvoreni su kako bi olakšali život određene zajednice. 

Međutim, činjenica je da su nas moral, etika i odgovornost kao zvijezde vodilje javnog djelovanja odavno napustile. Ne jučer, nego decenijama unazad svaki stanovnik bosanskohercegovačkog društva svjedok je nemoralnog i neetičkog djelovanja bez trunke odgovornosti. U kontinuitetu svjedočimo da oni koji tako djeluju u jednom trenutku odu ili budu otjerani, a da ne snose niti najmanju odgovornost za greške, namjerne ili ne, počinjene u obavljanju povjerene dužnosti. 

Ovih dana svjedoci smo žestokog verbalnog sukoba političkih, građanskih i pučkih sukoba u Kantonu Sarajevo, koji hvala Bogu još ostaju na nivou verbalne komunikacije. Rijetke su bile prilike u kojima smo mogli vidjeti tolike količine otrovnih strjelica jednih prema drugima. 

Povod, uzrok i ključni faktor svih tih sukoba su jedna osoba i institucija koju vodi. Sebija Izetbegović, već godinama unazad je ključno lice zdravstvenog sistema Federacije BiH i Kantona Sarajevo. Godinama unazad nižu se kontroverze i afere oko njenog imena. Piše se i priča o velikom broju pogrešnih koraka koje je Izetbegović poduzela u vođenju najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini. 

Najprije je, podsjećanja radi pokušala urušiti zdravstveni sistem Kantona Sarajevo i građanima oduzeti Opću bolnicu. Građani shvatili na vrijeme, s doktorima izašli na ulicu i zaustavili je. 

Potom je uz politički blagoslov i svesrdnu pomoć supruga, lidera SDA Bakira Izetbegovića ovladala žilom kucavicom zdravstva na nivou Federacije. Od dana kada je ušla na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ništa više nije funkcionisalo. 

Samovoljom i autokratskim stilom upravljanja Sebija Izetbegović pustošila je zdravstveni kadar KCUS-a. Jedan po jedan, a nekada i u grupama, doktori su odlazili s Kliničkog centra, a na čelne pozcije klinika postavljani ljudi odani i lojalni direktorici Izetbegović. 

Strahovlada traje i danas. Stručnjaka je sve manje, jer veliki umovi ne znaju i ne mogu se ponašati u sistemu nepotizma i podobnosti, što jeste jedini način na koji vlada aktuelna direktorica. 

No, Izetbegović se nije obračunavala samo s vrhunskim doktorima. Radila je to mimo svih uzusa medicinske struke i sa pacijentima. Nekako najviđeniji slučaj jeste kada je prvo pokušala spriječiti odlazak djevojčice Nadin na liječenje van države, a onda javno, uz podršku podobnih doktora poručila da je KCUS neće više primati na liječenje. Nadin nije jedina, nedavno smo objavili priču o djevojci Mireli, kojoj je bubreg u fazi truljenja, a otpustili su je s KCUS-a i otkazali joj operaciju hitnog karaktera. 

Problemi su se gomilali godinama, a pandemija koronavirusa došla kao najstrašnija mogućnost za demaskiranje lošeg rada i upravljanja KCUS-om. Nemoralno, neetičko i neodgovorno upravljanje KCUS-om izazivalo je, a danas posebno izaziva opću paniku i histeriju. 

Direktorica Izetbegović branila se čeličnom ogradom, daleko od očiju javnosti dok su se tijela pacijenata gomilala u mrtvačnicama. Tačno je da u cijeloj situaciji nije jedini krivac, ali za izostanak sistema i organizacije na Kliničkom centu je isključivo kriva direktorica Sebija Izetbegović. 

Zbog toga se, kroz pravosuđe, mora tražiti način da direktorica Kliničkog centra UNSA odgovara za svaku žrtvu koja je mogla biti spašena, a nije. Ne mislim pritom na priču o respiratorima, ona je slična širom svijeta, već na činjenicu da je KCUS u ovoj godini pandemije izgledao kao kafansko društvo u kojoj jedna grupa banči, a svi drugi plaćaju cijenu. Visoku cijenu, životom. 

Zbog neznanja i nesposobnosti, a istovremeno zbog izostanka etike i odgovornosti da na vrijeme preda upravljanje nekom ko zna i ko je sposobniji, Sebija Izetbegović mogla bi biti najveći krivac za visoku stopu smrtnosti. Kažem mogla, jer nisam relevantan da sudim o tome, ali nadam se da će oni relevantni suditi kada dođe vrijeme. 

A kriva će sigurno biti desi li se u Kantonu Sarajevo ono što možemo naslutiti da će se desiti. S jedne strane građani, zabrinuti zbog cijele situacije, s druge strane SDA simpatizeri i članovi. Između politike različitih dometa i ideologija. 

Kanton Sarajevo zbog toga bi narednih dana mogao postati poprište velike napetosti i tenzija, a kao ključni uzročnik može se smatrati loš rad i samovolja direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. 

Opustošen i urušen KCUS nikome neće biti od koristi. Građanima prvenstveno, jer uveliko zdravstvena slika ovog društva ovisi od te institucije. 

Zato, direktorice Izetbegović vrijeme je da odete s čela Kliničkog centra. Bilo je davno, ali je sada krajnje vrijeme da se izdignete iznad opsesije vladanja i autokratije. Pokazali ste dovoljno šta znate, a šta ne. Pokazali ste da ne možete drugačije sem diktaturom, strahom, samovoljom i neprihvatljivom količinom bahatosti upravljati vitalnim sistemom ovog društva. Umjesto da stranačko - podaničke kadrove koristite i pritiskate da vas brane, otiđite, na vrijeme i dok je taj mirni odlazak još prihvatljiv. 

Jer, direktorice Izetbegović, kada sam vas uporedio s Elenom Čaušesku mnogi su mi prigovorili da sam pretjerao. Zato ne budite kao Elena i ne čekajte dešavanje naroda s potencijalno velikim sigurnosnim rizikom. 

Otiđite i pokažite da niste potrošli sve zalihe morala i odgovornosti. Jer, težak je križ biti na stubu srama, naročito ako dočekate da vas narod s ulice protjera iz direktorske fotelje. 

#BiH