Članak

Ustavni sud RS odbacio zahtjev: Nastavljena diskriminacija policajaca iz RS

Podsjećamo, policijski službenici koji dolaze iz RS-a, a zaposleni su u državnim policijskim agencijama, imaju i do 500 KM nižu penziju

(Patria) - Ustavni sud Republike Srpske odbacio je zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 136a Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS i člana 39. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS kojim se diskriminišu policijski službenici u policijskim institucijama na nivou države BiH, a koji imaju prebivalište na području Republike Srpske.

Ustavni sud RS je odbacio zahtjev uz obrazloženje koje ne odgovara samom zahtjevu, jer se oni pozivaju na presudu u slučaju u kojem je građanin pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti s obzirom na to da su policijski službenici RS privilegirani u odnosu na druge uposlenike. A, ovdje je riječ o diskriminaciji policijskih službenika BiH u odnosu na policijske službenike MUP-a Republike Srpske.

Podsjećamo, policijski službenici koji dolaze iz RS-a, a zaposleni su u državnim policijskim agencijama, imaju i do 500 KM nižu penziju u odnosu na kolege koji stanuju u FBiH.

Na ovaj način trenutno je diskriminirano oko 1.020 policajaca Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.
Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e, naglašavao je ranije da je rješenje problema vrlo jednostavno, ali da se na njega čeka predugo.

Ranije su se obraćali Narodnoj skupštini RS-a i Vladi RS-a, ali se nije pomaklo dalje od obećanja i uvjeravanja da će problem riješiti.

Na kraju su se prošle godine obratili i Ustavnom sudu RS-a. Ali su dobili neočekivani odgovor. 

Inače, penzionisanje, po ustavnoj nadležnosti je na entitetskom nivou, i doprinosi za zaposlene u policijskim agencijama na nivou BiH uplaćuju se u entitetske fondove PIO u zavisnosti gdje zaposleni imaju prebivalište.

– Za policijske službenike koji dolaze iz FBiH prilikom penzionisanja se uzima pet najboljih godina i uz to imaju pravo odrediti se žele li da im se u obzir uzme posebni staž.
 U RS-u se također uzima pet najboljih godina, ali samo kada su u pitanju zaposleni u MUP-u RS-a. Kada su u pitanju zaposleni u državnoj policijskoj agenciji, uzima se cijeli staž. I tu je penzija manja i do 500 KM. Pri tome oni iz MUP-a RS-a mogu da im prilikom obračuna penzije ne uđe posebni staž, a onima sa državnog nivoa Zakon o PIO-u to ne dozvoljava. Zar to nije diskriminacija? Na istom mjestu se uplaćuje doprinos, i vodimo se pod istom šifrom, a važe različita pravila – pojasnio je Kahrimanović.

#BiH