Članak

AMERIČKA PROFESORICA

Tanya Domi: Schmidt bi se kao Nijemac trebao stidjeti onoga što radi

Rado i često se vračam u Sarajevo, sada sam već drugi put ove godine i svaki put se napijem vode sa Baščaršije da bih bila sigurna da ću opet doći - kaže u šali Domi.

(Patria) - Profesorica na američkom Univerzitetu Columbia i nekadašnja glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH Tanya L. Domi bila je gost Hayatove emisije "7 Plus".

- Rado i često se vračam u Sarajevo, sada sam već drugi put ove godine i svaki put se napijem vode sa Baščaršije da bih bila sigurna da ću opet doći - kaže u šali Domi.

Ipak, dodaje da je vrlo zabrinuta svim izvještajima koje čita o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i da nije iznenađena da su analize došle do takvih zaključaka.

- Mislim da je u Bosni i Hercegovini na djelu rat koji se vodi drugim sredstvima ili možda hladni mir. Povremeno se situacija zagrije, a u nekim drugim trenucima situacija je zamrznuta, kao da je BiH zaglavljena u vremenu.

Naravno, lideri ove zemlje su odgovorni za ovo stanje, ali mislim ni da međunarodna zajednica, ukljućujući i moju vladu - SAD nije djelovala efikasno.

U tom poslu nisu očuvali standarde koje je predvidio i donio Dejton i u to uključujem i visokog predstavnika.

Mislim i da je potpuno sramotno to da se djeca u školama uče da su ratni zločinci veliki heroji. Time se manipulira javnošću, ismijava budućnost ove zemlje ali i truju nove generacije i oblikuju ih na krajne perverzan način.

Ideali jedne zemlje počinju obrazovanjem, državljanstvo se gradi obrazovanjem. U ovom političkom stanju 30 godina nakon rata imamo hladni mir i stalni pokušaj podrivanja suvereniteta BiH, kako od Dodika i Čovića, tako i od nacionalista iz Zagreba i Beograda. I Zagreb i Beograd kontinuirano rade na stalnom podrivanju BiH - govori Domi.

Profesorica je mišljenja da je ono što je uradila Rs u smislu uticaja na školski kurikulum ne samo razorno, nego i potpuni neuspjeh ne samo vođstva i zvaničnika Rs, nego i međunarodne zajednice - Christiana Schmidta koji ima odgovornost implementacije svih civilnih aspekata mirovnog sporazuma.

- Ja sam dovoljno stara da se sjećam da je OHR 1996. godine, kada sam ja stigla u BiH, imao portfelj za obrazovanje a visoki predstavnik je imao obavezu da implementira plan i program i ponovo pokrene škole širom zemlje.

Tada je bilo odlučeno da Francuskoj pripada taj portfelj ali su predstavnici SAD-a i tada jasno upozorili da ukoliko dođe do segregacije u školama da će biti povućen svaki američki dolar iz zemlje - dodaje Domi.


#BiH #ChristianSchmidt #SlavenKovačević #Strazbur #TanyaDomi