Članak

HDZ I DALJE BLOKIRA

Plenković javno ni riječi sa Čovićem o Južnoj interkonekciji, ali zato sa Kabirijem dogovara povoljne uslove za Aluminij

(Patria) - Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, barem u službenim objavama, sa šefom HDZ-a Draganom Čovićem nije razgovarao o plinovodu Južna interkonekcija, ali zato jeste sa vlasnikom mostarskog Aluminija Amirom Kabirijem.

Iako je Plenković na jučerašnjoj press konferenciji u Sarajevu odgovorio na pitanje o Južnoj interkonekciji te izrazio spremnost da Hrvatska pomogne BiH s tim projektom, ipak je potcrtao da za to trebaju postojati pravne pretpostavke te da se mora postići „unutrašnji konsenzus“.

Poznato je i Plenkoviću da Čović i HDZ blokiraju donošenje Zakona o Južnoj interkonekciji, a u pismu američkog državnog sekretara Antonya Blinkena koje poslao šefovima i hrvatske i bh. diplomatije Gordanu Grliću Radmanu i Elmedinu Konakoviću u januaru ove godine, upravo je zatraženo da se izvrši pritisak na Čovića.

„S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da pritisnete lidera HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da okonča svoju opstrukciju po ovom pitanju. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su duplirani, ekonomski neisplativi i dovode u opasnost cijeli projekat. Ovako očigledna korupcija i samopostupanje mogli bi ugroziti EU put Bosne i Hercegovine“, naveo je Blinken u pismu.

No, i takvo jasno upozorenje nije bilo dovoljno da se odblokira ovaj projekat, a HDZ i dalje insistira na posebnom preduzeću sa sjedištem u Mostaru.

Da su stvari otišle u pogrešnom smjeru i da se taj projekat od značaja za BiH, a posebno za Federaciju BiH privatizira pokazuje i Plenkovićev sastanak sa Kabirijem tokom posjete BiH.

„Na sastanku s a Kabirijem, predsjednikom Abraham grupe, raspravili smo daljnje planove poslovanja Aluminija u Mostaru. Hrvatska snažno podržava projekt Južne plinske interkonekcije koji će osigurati još povoljnije uvjete za razvoj ove strateški važne tvrtke za BiH“, naveo je Plenković.



Da se Hrvatska nameće kao lider ovog projekta pokazuje i objava Vlade Hrvatske nakon Plenkovićeve posjete.

„Investiranjem u LNG terminal na Krku koji će na godišnjoj razini osiguravati 6,1 mlrd kubika plina, Hrvatska će moći pomoći opskrbu i diversifikaciju opskrbnih pravaca i za BiH. Spremni smo investirati u 72 km plinovoda od Dugopolja preko Zagvozda do Posušja i tako dovoditi plin u BiH", navodi se u objavi Vlade RH na mreži X.

Riječ je o američkom ukapljenom plinu, pa je jasno zašto je ovaj plinovod i strateški projekat za SAD. Ovim projektom BiH bi smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Na ove Plenkovićeve susrete i obećanja o Južnoj interkonekciji izostale su bilo kakve reakcije.

#Aluminij #AmirKabiri #AndrejPlenković #DraganČović #Južnainterkonekcija #SAD #BiH