Članak

NEDALEKO OD ČILEA

Na dnu okeana otkriveno 20 potencijalno novih vrsta životinja

Snimili su prava mala čuda: sifonofore Bathyphysa, Bathyphysa siphonophors (ili, kako je popularno nazvati leteće špageti čudovište), posebnu vrstu hobotnice, zvijezde, rakove...

(Patria) - Jasno je da o morskim dubinama naše planete i ne znamo nešto previše, pa ne čudi činjenica da su naučnici nedavno otkrili čak dvadesetak potencijalno novih vrsta životinja u samo jednom istraživanju grebena Nazca, podvodne planine koja je oko 1.500 kilometara udaljena od obale Čilea.

Snimili su prava mala čuda: sifonofore Bathyphysa, Bathyphysa siphonophors (ili, kako je popularno nazvati leteće špageti čudovište), posebnu vrstu hobotnice, zvijezde, rakove..., prenosi Jutarnji list.

Sva ta stvorenja živjela su u koraljnom vrtu koji je velik kao tri teniska terena i, što je zanimljivo, onečišćenja na njega nisu imala ni najmanjeg utjecaja.

Naučnik Tomer Ketteri sa Schmidt Ocean Institutea je naveo u saopštenju da je ovo bila njihova treća ekspedicija u regiji i da su istražili oko 25 podvodnih planina.



- Naša otkrića naglašavaju izuzetnu raznolikost ovih ekosistema, dok istovremeno otkrivaju praznine u našem razumijevanju načina na koji su ekosistemi podmorskih planina međusobno povezani, prenosi LADbible.

Do sada se mislilo da na tom području živi oko 1.019 vrsta, a sad je utvrđeno da ih je najmanje 1300.



Profesor Alex David Rogers, naučni direktor programa Ocean Census, objasnio je da su ove podmorske planine pune vrsta koje nisu pronađene na drugim mjestima.

Jyotika Virmani, izvršna direktorica Schmidt Ocean Institutea, dodala je kako su rezultati čudesni.



- Otkriće nove podmorske planine visoke više od tri kilometra, što je gotovo četiri puta više od Burj Khalife, koja ima izrazito živahan ekosistem je veoma uzbudljivo.

Samo 26 posto morskog dna mapirano je u ovoj visokoj razlučivosti i svaka ekspedicija u tom području otkriva nam još malo dosad nepoznatog morskog dna i života na našoj planeti - dodala je Virmani.

#AlexDavidRogers #Ekosistem #JyotikaVirmani #MorskeDubine #Naučnici #NoviVrste #PodmorskiŽivot #PodvodnePlanine #SchmidtOceanInstitute #TomerKetteri #Lifemagazin