Članak

POTOČARI

U Srebrenici obilježen Međunarodni dan nestalih: Obradovati majku s jednom kosti nakon 30 godina je najveće blago na svijetu

Prošlo je 30 godina, obradovati jednu majku sa jednom kosti, to je najveće blago na ovome svijetu.

(Patria) - U Memorijalnom centru (MC) Srebrenica - Potočari danas je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba prigodnim programom i okupljanjem preživjelih žrtava genocida i članova udruženja, prenosi Federalna.ba.

Odaslana je poruka kojom je skrenuta pažnja na borbu i sporost u pronalasku i identifikaciji svih nestalih osoba u našoj zemlji koje su žrtve proteklog rata, a nadležni su pozvani da ubrzaju ovaj proces.

Rejha Avdić iz Biljače kod Bratunca već skoro trideset godina traga za posmrtim ostacima supruga Ismeta Avdića koji je nestao 1995. godine. Razdvojeni su u Srebrenici. Njen suprug je pokušao preko šume doći do slobodne teritorije, i od tada mu se gubi svaki trag.

- Do dan-danas ništa za muža ne znam, tražimo ga sve ove godine i djeca, i ja. Nadamo se da će nešto biti, teško je i mučno - govori Avdić.

Ime Rejhinog supruga je među 7.616 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini. Proces traženja nestalih osoba, ali i pronalaska masovnih grobnica je spor proces.

Stoga porodice nestalih i ubijenih osoba u proteklom ratu zahtijevaju od nadležnih da ubrzaju aktivnosti i pozivaju sve one koji imaju informacije o grobnicama gdje bi mogli biti posmrtni ostaci, da to prijave istražiocima.

I iz srebreničkih udruženja upućena je ista poruka. Za više od hiljadu osoba ubijenih u genocidu i dalje se traga.

- Željela bih da pošaljem poruku svima onima koji znaju za grobnice da kažu, da ne šute. Prošlo je 30 godina, obradovati jednu majku sa jednom kosti, to je najveće blago na ovome svijetu.

Majke žive za to da pronađu kost i da imaju obilježje - rekla je predsjednica Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

- Šta mislite kad jedna porodica traži četiri člana, a da nijednog nije našla, da ni za jednog ne zna gdje je, a zna šta je bilo, ovdje su odvedeni i rekli su - idi majko, doći će ti sinovi i nijednoga - kaže Nura Begović iz Udruženja Žene Srebrenice.

U protekloj godini pronađeni su posmrtni ostaci 60 žrtava rata u Bosni i Hercegovini, od kojih su deset žrtve genocida u Srebrenici. Majke i članovi porodica nestalih iz Podrinja ističu da na putu pronalaska posmrtnih ostataka svojih najmilijih neće stati.

- U Srebrenici je 11. jula nestalo osoba Bošnjaka iz devet opština, najviše je među tim iz Bratunca, 2.081 osoba se vodi imenom i prezimenom i matičnim brojem - ističe predsjednica Udruženja Žena Podrinja Bratunac Šuhra Sinanović.

- Za Međunarodni dan nestalih poručujem da se više nikada i nikome ne desi ono što se nama desilo a dešava se i u svijetu - dodaje predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Fadila Efendić.

Potpredsjednik Rs Ćamil Duraković danas je iz Srebrenice poručio da je civilizacijski poraz to što na hiljade porodica i 30 godina nakon posljednjeg rata i dalje traži svoje najmilije koji su ubijeni.

- Bez obzira o kome se radilo, bez obzira o kojoj porodici, bez obzira o motivu ili ko je to, ipak tražiti kosti je teška i tužna borba za sve nas - naveo je Duraković.

U mezarju MC Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.765 žrtava genocida, dok se za posmrtnim ostacima njih više od hiljadu i dalje traga.

#MCSrebrenica #Međunarodnidannestalih #MuniraSubašić #PotočariMemorijalniCentar #Srebrenica #BiH