Članak

'NEPREDVIĐENI RADOVI'

Policija iz Elektroprivrede BiH izuzima dokumente o sumnjivim poslovima Elvedina Grabovice i biznismena bliskih SDP-u

Osim FUP-a, dokumentaciju iz Elektroprivrede BiH izuzima i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

(Patria) - Inspektori FUP-a zatražili su, po naredbi Tužilaštva KS, dokumentaciju iz Elektroprivrede BiH u okviru krivičnog predmeta koji je formiran po prijavi podnesenoj protiv bivšeg direktora tog javnog preduzeća Elvedina Grabovice, saznaje Istraga.ba.

Osim FUP-a, dokumentaciju iz Elektroprivrede BiH izuzima i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

U pitanju su, kako saznaje Istraga, dva odvojena predmeta. Prvi se odnosi na ugovor iz 2012. godine, vrijedan dva miliona maraka (softverska rješenja), dok se drugi odnosi na renoviranje upravne zgrade Elektroprivrede BiH.

Prvi predmet, onaj koji se odnosi na softverska rješenja, formiran je na osnovu krivične prijave koju je protiv Elvedina Grabovice podnijela uposlenica Elektroprivrede BiH koja je, inače, u bliskim porodičnim vezama sa v.d. direktorom BH Telecoma Amelom Kovačevićem.

Šta je sporno?

Još 2012. godine Elektroprivreda BiH s Elvedinom Grabovicom na čelu odlučila je nabaviti MDM sistem vrijedan dva miliona maraka. Nabavka je obavljena preko kompanije Iskraemeco d.o.o. Sarajevo, čiji su osnivači Iskraemeco Hrvatska i Elektroprivreda BiH.

Za taj posao Iskraemeco je angažovao kompanije iza kojih je bio Miodrag Škrbić, biznismen iz Češke blizak tadašnjem lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji.

Kompanija Nites će kasnije poslove održavanja tog sistema odrađivati preko kompanije Enit d.o.o. Sarajevo, čiji je osnivač kompanija Enit Solutions Ltd Iz Londona. Prema zvaničnim izvodima iz Britanije, direktor Enit Solutions ltd London je Nebojša Katić. Isti čovjek, Nebojša Katić, bio je i direktor Nitesa iza kojeg stoji Miodrag Škrbić.

Kako je softver koji je kupio Grabovica kreirala firma Nites, samo kćerka firma, Enit Solutions, mogla je održavati ovaj sistem plaćen dva miliona maraka, suprotno Zakonu o javnim nabavkama. Tako je samo Enit Solutions za održavanje MDM sistema 2018. godine naplatio 216 hiljada KM, 2020. godine 150 hiljada KM plus 50 hiljada KM, potom 2022. godine 100 hiljada, plus 170 hiljada 2023. godine.

Tako je, zahvaljujući prvobitnom izbjegavanju javnih nabavki, Škrbićeva kompanija stekla uslove da svake naredne godine bude jedini ponuđač za održavanje tog sistema. Zbog toga je uposlenica Elektroprivrede BiH porodično povezana s kadrovima NiP-a podnijela prijavu zbog poslova iza kojih stoje kadrovi SDP-a BiH.

Drugi posao zbog kojeg policijske agencije izuzimaju dokumente iz Elektroprivrede BiH je renoviranje zgrade te kompanije.

Naime, najmanje 16 miliona maraka potrošeno je na rekonstrukciju upravne zgrade Elektroprivrede BiH. Poslove rekonstrukcije vodila je firma Butmir d.o.o., a sve ugovore potpisao je bivši direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

Rekonstrukcija zgrade je rađena 2012., 2013. i 2014. godine, a osim glavnog ugovora, potpisano je šest aneksa kojima su regulisani "nepredviđeni poslovi".

Procijenjena vrijednost radova iznosila je 16 miliona maraka, a na tender se prijavilo šest ponuđača. Menadžment Elektroprivrede BiH je, potom, odlučio da je "najprihvatljivija ponuda" preduzeća Butmir d.o.o. Sarajevo.

Podsjećanje za one koji su zaboravili, kompanija Butmir i njen vlasnik Husein Sejo Hasibović bili su glavni akteri afere "Reket", u kojoj su tadašnji čelnici SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, Damir Hadžić i Marin Ivanišević bili osumnjičeni da su tražili mito od poduzetnika Nihada Imamovića.

Ugovor između Elektroprivrede BiH i Butmira zaključen je 17. oktobra 2012. godine, i to na iznos od 12 miliona i 482 hiljade maraka. Ubrzo je, međutim, procijenjeno da ovaj novac nije dovoljan za rekonstrukciju zgrade, pa se započelo sa potpisivanjem aneksa.

Tako je u naredne dvije godine potpisano ukupno šest aneksa na postojeći ugovor, a njima je regulisano plaćanje za izvođenje "nepredviđenih radova na rekonstrukciji PT zgrade Elektroprivrede BiH".

Prvi "nepredviđeni radovi" ukazali su se tačno godinu dana nakon sklapanja osnovog ugovora. Pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, generalni direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica 23. septembra 2013. godine dodijelio je Hasibovićevom Butimiru ugovor vrijedan 1,53 miliona maraka. Ugovorom su regulisani "nepredviđeni naknadni radovi".

Pola godine kasnije, opet su se pojavili "nepredviđeni radovi". Slijedi, naravno, pregovarački postupak bez objave obavještenja, a onda Elektroprivreda BiH i Butmir 23. aprila 2014. godine potpisuju ugovor vrijedan 983 hiljade maraka. Kao rok za završetak "nepredviđenih radova" označen je 5. juni 2014. godine.

Ali tu nije kraj. "Nepredviđeni radovi" ponovo su iskrsli u oktobru 2014. godine. Tada se potpisuje i posljednji, šesti aneks, a Butmir i Elektroprivreda BiH usaglasili su se da vrijednost novih "nepredviđenih radova" iznosi 217 hiljada maraka.

#Elektroprivreda #ElvedinGrabovica #IstragaBa #NerminNikšić #BiH