Članak

PISALI MINISTRICI

Vijeće roditelja KS nije znalo za Pravilnik kojim će se obilježavati 'neprihvatljivi oblici ponašanja' učenika

(Patria) - Vijeće roditelja KS uputilo je reakciju ministrici odgoja i obrazovanja Naidi Hota-Muminović i direktorici Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje Senadi Salihović, a u vezi donošenja pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti interes učenika i zaštiti učenika.

Iz Upravnog odbora Vijeća roditelja KS obavještavaju javnost da nisu bili uključeni niti informirani o izradi i donošenju ovog pravilnika.

"Smatramo da bi učešće roditelja i drugih zainteresovanih strana doprinijelo boljem razumijevanju potreba i izazova s kojim se suočavaju učenici i njihovi roditelji kao i osiguralo da se njihova prava i interesi adekvatno štite", navode u dopisu.

Vijeće roditelja KS će analizirati Pravilnik kako bi se osiguralo da su svi aspekti zaštite prava djece adekvatno obuhvaćeni te da predviđeni načini vođenja i čuvanja evidencije u skladu s najboljim interesima učenika i zakonskim okvirima zaštite privatnosti i podataka te o tome informirati nadležne institucije.


#NaidaHotaMuminović #neprihvatljivaponašanja #pravilnik #škola #VijećeroditeljaKS #BiH