Članak

KRIZA GLOBALNIH RAZMJERA

Slovenijа: Vakcinacija populacije protiv majmunskih boginja nije potrebna ni preporučljiva

(Patria) - Na temelju dostupnih podataka te procijenjenih rizika i koristi, Nacionalni zavod za javno zdravstvo (NIJZ) Slovenije ocjenjuje da vakcinacija opšte populacije protiv majmunskih boginja trenutno nije potrebno niti preporučljivo.

U Sloveniji je protiv ove bolesti dostupna vakcina jynneos za odrasle, navode iz NIJZ.

Vakcinisanje protiv majmunskih boginja ili mpoxa provode klinike pri regionalnim jedinicama NIJZ-a u Ljubljani, Mariboru i Celju, kao i Centar za vakcinaciju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Ljubljana.

Vakcinacija se provodi s dvije doze vakcine, a preporučeni razmak između doza je 28 dana. Za vakcinaciju nakon izlaganja virusu dovoljna je jedna doza, navode iz NIJZ-a. Ima smisla to učiniti što je prije moguće, najbolje unutar četiri dana (do maksimalno 14 dana) nakon izlaganja.

Preporučuje se osobama koje su bile u bliskom kontaktu s oboljelim, posebno ako imaju veći rizik od komplikacija (osobe oslabljenog imunološkog sistema, trudnice). Također se preporučuje muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima i bili su u bliskom kontaktu s bolesnikom. Isto vrijedi i za medicinske ili laboratorijske radnike izložene virusu majmunskih boginja u slučaju neodgovarajuće zaštitne opreme ili nezgode.

Inače, vakcinacija se preporučuje laboratorijskim radnicima i visoko izloženim zdravstvenim radnicima, primjerice zaposlenicima u klinikama za spolno prenosive bolesti. Također se preporučuje humanitarnim radnicima koji će raditi u pogođenim područjima i svima koji su pod povećanim rizikom od izloženosti virusu majmunskih boginja.

Zbog izbijanja nove varijante majmunskih boginja u Africi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 14. augusta proglasila je javnozdravstvenu krizu globalnih razmjera. U utorak je upozorila da izbijanje boginja nije novi Covid.

Zaraza se prenosi kontaktom s kožnim promjenama ili tjelesnim tekućinama oboljele osobe, kapljičnim putem pri produženom bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, te kontaktom sa zaraženim predmetima. Virus se može prenijeti i kontaktom sa zaraženom životinjom, najčešće preko glodavaca ili primata, objašnjava NIJZ.

Klinički tok mpoxa obično je blag. Simptomi bolesti su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi, groznica i iscrpljenost. Obično se razvije i osip. To često počinje na licu, a zatim se širi na druge dijelove tijela, uključujući genitalije.

Većina pacijenata se oporavi unutar nekoliko sedmica. Rizik od težeg tijeka bolesti veći je u male djece, trudnica i osoba oslabljenog imuniteta.

#Celju #JavnoZdravstvo #Ljubljani #MajmunskihBoginja #Mariboru #NacionalniZavod #NIJZ #SvjetskaZdravstvena #UKCLjubljana #Vakcinacija #Region