Članak

ANALIZA

Kadrovi Čovića i Dodika kao grobari sigurnosnog sistema: Kome vlast kuka o nedostatku policajaca u državnim agencijama?

Piše: A. Čorbo-Zećo

Zoran Galić još uvijek nije na Interpolovoj potjernici, iako je Sud BiH 8. avgusta donio naredbu za raspisivanje "centralne i međunarodne potjernice".

Sud BiH Interpolu je, kako smo ranije pisali, dostavio nepotpunu dokumentaciju te je odmah zatraženo da dopune. No, danima iz Suda BiH nije bilo odgovora.

Tek nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela dostavila urgenciju Sudu BiH izvršili su dopunu nedostajućeg obrasca, ali Galića još uvijek nema na potjernici.

A, sve ga manje ima i u javnosti. Posebno se ne priča kako je Galić bio činovnik i najvjerniji odani član HDZ-a. Nije se libio, iako je bio direktor Granične policije, javno prisustvovati na skupovima HDZ-a, pa čak i na onim najužim, gdje se krojila najviša politika ove stranke na čijem je čelu Dragan Čović.

Mediji prešućuju tu sponu, ali i činjenicu, da uz kriminal koji je zadokumentovan na Sky aplikaciji, Galić je jedan od grobara iste te policije kojom je rukovodio, a o kojoj se sada priča samo u kontekstu koliko policajaca nedostaje!?
Zapravo, aktivnosti policije na državnom i ostalim nivoima se svodi na zapošljavanje novih policajaca.

U javnosti se govori samo o tome koliko nedostaje policajaca kao da je neko drugi kriv za to stanje, a ne oni čija je to nadležnost.

Sada je više nego jasno (posebno računajući HDZ-ovog Galića) da su se na čelne pozicije u policijskim agencijama i strukturama postavljali kadrovi koji su ciljano doveli do ovog stanja, a time provodili politike Milorada Dodika i Dragana Čović.

Konačan ishod ove politike i stanja u policiji je da SNSD preuzme granicu prema Srbiji, a HDZ granicu prema Hrvatskoj. Svi planovi visoke politike sprovode se u djelo, dok se banalizira stanje u sigurnosti pričajući o nedostatku policijskog kadra.

Jer podsjećamo da je Sindikat još u decembru 2023. godine inicirao izmjene kojima bi policijskim službenicima bilo omogućeno da na vlastiti zahtjev i uz prilaganje ljekarskog uvjerenja kojim se dokazuje psiho-fizička sposobnost nastave raditi posao policajca do navršenih 60 godina života.

U istom periodu ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić posjetio je Graničnu policiju i tada razgovarao sa direktorom Mirkom Kuprešakovićem o popunjavanju kadrovskih kapaciteta.

Nešić je ponovo došao u GP BiH 6. juna, ali šest mjeseci nije bilo dovoljno da se predložene izmjene Zakona o policijskim službenicima BiH nađu u parlamentarnoj proceduri. Kuknjava o nedostajućem broju policajaca stoga se mora fakturisati vlasti, kompletnoj jer nema nevinih.

Vijeće ministara, makar onaj dio iz HDZ-a, ali i SNSD-a i partnera trenutno su zaokupljeni spašavanjem Galića, bjegunca koji je i dalje zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu. Toliko zaokupljeni da im ni put u Evropsku uniju nije značajniji od toga.

A, da Brisel zna šta se događa jasno je kao dan. Predsjednik Evropske policijske unije (EPU) Rainer Wendt dobro je upoznat s čime se suočavaju tri državne agencije (GP, SIPA i DKPT).

Na osnovu informacija koje su dobili i uvidom u stanje u policijskim agencijama Wendt je nakon posjete uputio na više adresa i to predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, ministru Nešiću, ministru finansija BiH Srđanu Amidžiću, ministru pravde BiH Davoru Bunozi, direktoru UIO Zoranu Tegeltiji kao i delegaciji Evropske komisije u BiH.

Ali, ni njihova riječ više ne važi, jer su i oni sudionici sistemskog uništavanja države policije. Da, nije tako Nenad Nešić nikada ne bi mogao biti ministar sigurnosti, ali njegovo imenovanje nije smetalo ni Amabasadi EU, niti Delegaciji EU. A, nije ni Elmedinu Konakoviću, ministru vanjskih poslova koji je Nešića provukao ‘kroz iglene uši’.

Ipak, današnji problem se ne može provući ni kroz kakve uši, posebno ove naše, jer pamet staje od problema.

Osim migrantske krize koja ne jenjava alarmantna je situacija i na samim graničnim prijelazima gdje ponekad nema nikakve kontrole kada se ulazi u BiH.

Ali ono što se uvijek mora isticati je materijalni status i plaće policijskih službenika na nivou BiH koje su najmanje u cijeloj državi. Veće plaće imaju kantonalni policajci kao i oni u FUP-u i MUP Rs nego državni policajci.

Upravo zbog nedostatka kadrova, GP BiH se pridružio određeni broj policajaca MUP Rs i drugih agencija u nadzoru granice i sprječavanju ulaska migranata.
A, to i jeste krajnji cilj slabljenje svega državnog i jačanje entiteta i kantona. Pa, valjda je to i ptici na grani jasno, samo nije odgovornim, koji uz kuknjavu da nedostaje policajaca ne rade ništa drugo.

#AminaČorboZećo #Covic #Dodik #Galic #HDZ #Interpol #Kriminal #Policija #Politika #Sud #BiH #izdvojeno