Članak

ŠTA ĆE URADITI VIJEĆE MINISTARA

RAZLIČITI STAVOVI I U VM BiH Nezavisni odbor tvrdi da je predložio smjenu Galića ali nije naveo zakonski osnov

(Patria) - Predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija kazao je da je Nezavisni odbor Vijeću ministara BiH jednoglasnim zaključkom 1. avgusta predložio smjenu Zorana Galića, zamjenika direktora SIPA-e i da se Nezavisni odbor više neće baviti slučajem Galić.

Bez obzira što je Obralija kazao da je takav zaključak donesen jednoglasno, u dokumentu koji je upućen ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću takav stav nije i preciziran već se Vijeću ministara BiH predlaže da "razmotri mogućnost smjene Zorana Galića".

Nezavisni odbor nije naveo nijedan razlog kojim bi se opravdala inicijativa za smjenu Galića. A svako rješenje koje bi se donijelo mora imati pravni osnov odnosno zakonski razlog zašto se neko smjenjuje.

Zakon o SIPA-i precizira da direktor i zamjenik mogu biti razriješeni dužnosti prije isteka mandata:

a) na lični zahtjev;
b) ako mu je konačnom odlukom izrečena disciplinska mjera zbog učinjene teže povrede radne dužnosti;
c) ako je osuđen za krivično djelo, osim za krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja;
d) ako se utvrdi da je aktivni član političke partije;
e) ako se na osnovu mišljenja nadležne zdravstvene ustanove utvrdi da je trajno spriječen da obavlja dužnost.



Od ovih uslova Galić bi mogao biti razriješen dužnosti zbog ličnog zahtjeva koji je putem advokata podnio radi ostvarivanja uslova za penzionisanje. Ali na to ne žele pristati ministri iz reda bošnjačkog naroda. Najglasniji je Zukan Helez čiji je glas presudan za odluku u ovom slučaju koji isključivo traži smjenu.

Ovako je glasio zaključak Nezavisnog odbora:

“Nezavisni odbor je jednoglasno zaključio u skladu sa Zakonom o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Poslovnikom o radu NO stvarno nadležan da, kada ocijeni, opravdanim predloži smjenu i suspenziju rukovodioca ili zamjenika rukovodioca policijskog organa. S tim u vezi predlažemo da Vijeće ministara BiH razmotri mogućnost smjene gospodina Galića sa pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, istovremeno imajući u vidu da je gospodin Galić podnio vlastiti zahtjev za razrješenje sa pozicije zamjenika direktora SIPA-e”, navodi se u očitovanju Nezavisnog odbora.

Nezavisni odbor nije se mogao očitovati o ličnom zahtjevu Galića jer nije ni nadležan za to pa je tim više i čudno zašto su to uopšte i navodili u svom očitovanju.

Da bi smjena Galića bila zakonita moraju postojati dokazi i ispunjenost zakonskih propisa, inače bi u sudskom postupku koji bi pokrenuo Galić svako nezakonito postupanje Vijeća ministara išlo njemu u prilog.

Ukoliko bi se Galić razriješio po njegovom zahtjevu time bi mu se omogućile beneficije dok se nalazi u bijegu od pravosuđa BiH. S druge strane, nezakonita smjena može izazvati daleko veće posljedice i eventualno omogućiti Galiću povratak na posao do okončanja mandata.

Također je nejasno kada je Galić ispunio uslove za penzionisanje i zašto o tome Nezavisni odbor nije vodio računa prilikom imenovanja zamjenika direktora SIPA-e.

Odgovor se nameće sam po sebi, jer je Galić čovjek od povjerenja HDZ-a koji mu je omogućio prelazak s funkcije na funkciju. Isto tako, u Nezavisnom odboru su tri člana bliska HDZ-u i evidentno je da nije postojala spremnost niti konsenzus da se Vijeću ministara BiH isključivo predloži smjena i razlozi za istu. Slijedom toga i kadrovi HDZ-a u Vijeću ministara BiH žele Galiću omogućiti što lagodniji odlazak sa funkcije i pokušavaju izbjeći smjenu.

Galić će od sljedeće sedmice biti u Interpolovoj bazi jer je Sud BiH odobrio raspisivanje crvene potjernice. Galić je od 8. jula u bijegu, a ilegalno je prešao granicu i nalazi se u Hrvatskoj. Sumnjiči se za korupciju, odnosno krivično djelo primanje dara i zloupotreba službene dužnosti i ovlaštenja dok je bio direktor Granične policije BiH.





#BorjanaKrišto #Vijeceministara #ZoranGalić #bih