Članak

OŽILJCI RATA

Memorijalni centar Sarajevo sanirao 'Sarajevske ruže' i ograde na mezarjima i grobljima

(Patria) - Memorijalni centar Sarajevo - uposlenici sektora za održavanje i uređenje mezarja, nastavljaju sa brigom o mezarjima šehida i poginulih boraca u Sarajevu. Ove godine prepoznata je potreba za zamjenom dotrajalih betonskih ograda, metalnim ogradama, kako bi se iste dodatno uredile te olakšalo dugotrajnije održavanje šehidskih mezarja i grobalja poginulih boraca na području Kantona Sarajevo.

Tokom ove godine završena je zamjena ograda na mezarjima Budimlići, Kobilja Glava 1 i Kobilja Glava 2, dok su radovi na mezarju Mokrine pri kraju. U 2022. i 2023. godini Memorijalni centar Sarajevo završio je zamjenu ograda na mezarjima u Ahatovićima i Boljakovom potoku.

"Temeljni zadatak naše institucije je briga o šehidima i poginulim borcima. Kroz stalne aktivnosti uređenja i adaptacije mezarja, trudimo se da im se barem djelomično odužimo za nemjerljive zasluge i doprinos nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Pored uređenja i održavanja koje kontinuirano provodimo, kroz projekat "Heroji" nastojimo da bar djelimično ispričamo priče istinskih heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine – kazao je direktor Ahmed Kulanić.

Ove godine planirana je potpuna rekonstrukcija četiri mezarja na području Kantona Sarajevo.

"Projektna dokumentacija za njihovu rekonstrukciju je spremna, trenutno čekamo da finansijska sredstva budu operativna te se nadamo da ćemo do kraja ove godine u potpunosti izvršiti njihovu rekonstrukciju.
Memorijalni centar Sarajevo ostaje posvećen čuvanju uspomena, izgradnji, uređenju i održavanju mezarja šehida i grobalja poginulih boraca - kao trajni spomen na sve one koji su utkali svoje živote za slobodu i nezavisnost jedine nam domovine", istakao je Kulanić.



U sklopu svojih aktivnosti, Memorijalni centar Sarajavo, tokom ove godine sanirao je deset „sarajevskih ruža“ - memorijalnih obilježja u spomen ubijenim građanima Sarajeva tokom 1425 dana opsade grada. Granate su ostavljale kratere na asfaltu, razarale grad i ubijale civile i ti tragovi udara danas se ispunjavaju crvenom bojom, kao simbolom prolivene krvi.

Svaka ruža nosi priču i zato je Memorijalni centar Sarajevo posebnu pažnju posvetio i „sarajevskom ružičnjaku“, vršeći redovnu sanaciju, održavanje i popunjavanje nedostajućih „latica“.

Ruže su sanirane na Trgu djece Dobrinje, u blizini Veterinarskog fakulteta, u ulici Braće Begića, kao i na platou Historijskog muzeja te duž ulice Zmaja od Bosne gdje je sanirano pet, što ukupno čini deset ruža.

U narednom periodu, do kraja ove godine planirana je obnova još trinaest.

"Od izuzenog je značaja da se ova mjesta u gradu obilježe, da se ruže sačuvaju od propadanja jer su one spomen-obilježje kojim se vrlo autentično prikazuje prošlost Sarajeva pod opsadom. Ovaj grad je prepun rana, u prosjeku je 329 granata padalo svakodnevno. Ubijen je 11.541 civil, od čega 1.601 dijete u bezbrižnoj igri, a samo u jednom danu, u ljeto 1993. godine, na glavni grad palo je 3.777 granata".

Neke od lokacija na kojima se nalaze „sarajevske ruže“ i koje su u planu za sanaciju su „ruže“ u Isevića sokaku, ispred ulaza u sarajevsku Katedralu, na Trgu Karla Paržika, te u ulici Maršala Tita ispred ASA banke. Pored ovih, bit će potrebna sanacija neoznačenih ruža kod Filozofskog fakulteta, Srednje tehničke škole, Željezničke stanice, na Trgu ZABVNOBiH-a, kao i duž ulica Senada Mandića Dende, Džemala Bijedića, Sutjeska, Hasana Sućeske, Adija Mulabegovića i na dobrinjskom parkingu u ulici Kasima Prohića.

#groblja #MemorijalnicentarSarajevo #mezarja #sarajevskeruže #BiH