Članak

BROJNI PROBLEMI

Slijedi li nova rekonstrukcija Vlade KS u oktobru: Marjanović i njegovi ministri na izlaznim vratima iz vlasti

Piše: Amra Vrabac

Nova rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo mogla bi uslijediti netom nakon održanih lokalnih izbora u oktobru, a iz Vlade KS bi se eliminisali kadrovi ZNG-a odnosno Damira Marajnovića.

ZNG je prilikom prošlog imenovanja nove Vlade KS u novembru 2023. dobio čak dva resora visoko obrazovanje i finansije, iako je skupštinski kapacitet ZNG-a skoro pa beznačajan sa jednim zastupnikom. No, Marjanović je za ulazak kadrova ZNG-a u Vladu KS dobio podršku tadašnjeg samostalnog zastupnika Redže Lemezana koji je napustio Našu stranku, a prethodno je osnivalč ZNG-a sve dogovorio sa šefom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem kojem je bio cilj riješiti se 'neposlušnih' kadrova Stranke za BiH.

No, ubrzo nakon imenovanja nove Ukove vlade, počele su trzavice između koalicionih partnera. Marjanovićevi ministri zadavali su glavoblju ostalim ministrima, a posebno ministar finansija Afan Kalamujić koji je usporavao procese u drugim ministarstvima bespotrebno razvlačeći administrativne procedure i davanje potrebnih mišljenja kako bi se izvršila plaćanja obaveza. Vrlo često su i sami ministri morali intervenisati da se ti procesi u Ministarstvu finansija ubrzaju.

S druge strane, počele su trzavice između ministrice Adne Mesihović i Univerziteta u Sarajevu, a razloga je više. Ponovo se spremaju izmjene Zakona o visokom obrazovanju, a čini se kako koja vlast dođe tako pravi zakon po svojoj mjeri što je pogubno za resor visokog obrazovanja.

Uz sve te probleme, ZNG je odlučio ujediniti snage sa Platformom za progres u KS, te je Kalamujić i kandidat za načelnika Novog Sarajeva na predstojećim izborima, dok stranke trojke imaju svog kandidata Benjaminu Karić.

Od Marjanovića, njegovih ministara „ruke pere“ i ne više samostalni zastupnik Redžo Lemezan koji je odnedavno redovan na skupovima SDP-a. On je u svojoj reakciji na ova dešavanja i koaliciju ZNG-PZP kazao da je pogriješio u procjeni te da iz ZNG-a nije ni konsultovan.

„Kada sam birao ministra finansija, birao sam mladog čovjeka, doktora ekonomskih nauka, misleći da će svojom energijom doprinijeti jačanju budžeta Kantona Sarajevo. Nažalost, prevario sam se. Izvinjavam se građanima na mojoj lošoj procjeni. Također sam siguran da su partneri vlasti u Kantonu Sarajevo (NiP, Naša stranka, SDP) razočarani ovom kandidaturom i izigranim povjerenjem“, naveo je Lemezan.

Izjavama i saopćenjima zaratili su i ministar kulture i sporta Kenan Magoda i Damir Marjanović i ministrica Mesihović upućujući međusobne optužbe zbog stanja u kojem se nalazi Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH. Magoda je prilikom gostovanja na N1 poručio Marjanoviću da treba „više da se brine cestama u Zagrebu jer je više tamo nego u Sarajevu“, aludirajući što je Marjanović direktor jednog Instituta u Hrvatskoj i što je više odsutan nego prisutan na sjednicama Skupštine KS. Interesantno je da Marjanovićeva pozicija i radno mjesto u Zagrebu nisu smetali kad se imenovala Vlada KS što ipak pokazuje da je tada interes bio iznad „lažnih“ principa.

No, vratimo se mogućoj rekonstrukciji Vlade.

Suštinski, trenutna većina ima 21 ruku (SDP sedam sa Lemezanom, NIP šest nakon izlaska Arijane Memić iz kluba ali koja većinom glasa kao i aktuelna vlast, Naša stranka četiri, te Damir Marjanovič, Elza Gaković i Admela Hodžić). Za potvrđivanje nove Vlade KS im ne treba novi partner, jer bez Marjanovića imaju 20 ruku dok je potrebna većina 18.

Pitanje koje ostaje otvoreno je kako popuniti ta dva upražnjena mjesta u Vladi KS. Najvjerovatnije će SDP i NIP imenovati po još jednog ministra. Da li će to biti ove dvije pozicije (finansije i visoko obrazovanje), ovisit će i o tome da li postoje još neki ministri koji nisu ispunili očekivanja.

Iako je trojka tvrdila da će izbacivanjem Stranke za BiH poteći „med i mlijeko“ u Vladi KS jer su dvojica ministara pravili navodne opstrukcije, evidentno je da je to bio samo izgovor jer su se problemi samo nastavili.

Dugovanja javnih preduzeća, sporni kadrovi i javne nabavke, zaduženja, nezadovoljstvo sindikata, zabrana protesta prosvjetnih radnika, neefikasan zdravstveni sistem, brojni ugovori o djelu stranačkih kadrova, samo su dijelom obilježili aktuelnu vlast. A suviše je vremena prošlo da bi se i dalje pravdali pričom kako je to naslijeđe bivše vlasti koju je predvodila SDA.

Naredna dva mjeseca proći će u pripremama za lokalne izbore i izbornoj kampanji. Uslijedit će pauza i u zasjedanju Skupštine KS osim ako ne bude neke hitne potrebe za donošenjem određenih odluka, a onda u oktobru kada se saberu i oduzmu izborni rezultati, trebala bi uslijediti rekonstrukcija kantonalne vlade.

#DamirMarjanović #rekonstrukcija #VladaKS #ZNG #BiH #izdvojeno