Članak

MOGUĆI I NEMIRI

Venecuelanska opozicija odbacuje rezultate izbora i pobjedu Madura, povlače se ambasadori iz zemalja koje ne priznaju reizbor

(Patria) - Caracas povlači svoje diplomate iz Argentine, Dominikanske Republike, Kostarike, Paname, Perua, Urugvaja i Čilea, koje su odbile priznati reizbor venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, javio je TASS.

„Vlada Bolivarske Republike Venecuele odlučila je da opozove sve članove svojih diplomatskih misija u Argentini, Čileu, Kostariki, Peruu, Panami, Dominikanskoj Republici i Urugvaju zbog gnusnog presedana, a to je napad na naš suverenitet, i također zahtijeva da vlade ovih zemalja povuku svoje diplomate iz Venecuele“, navodi se u saopštenju venecuelanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je osudilo izjave tih zemalja o predsjedničkim izborima u Venecueli kao miješanje u unutrašnje poslove nacije.

„Vlada Venecuele zadržava pravo da preduzme političke i pravne mjere kako bi garantovala zaštitu prava na samoopredjeljenje. Vlada Venecuele će se oduprijeti svim aktivnostima koje prijete mirnoj koegzistenciji“, dodalo je ministarstvo.

U Venecueli su 28. jula održani predsjednički izbori. Prema podacima Nacionalnog izbornog vijeća, sa 80% prebrojanih glasačkih listića, aktuelni šef države Maduro dobio je 51,2% glasova.

Njegov glavni protivnik Edmundo Gonzalez, koji je predstavljao stranke krajnje desnice, osvojio je 44,2%.

Maduro (61) se obratio pristalicama u predsjedničkoj palači nekoliko minuta nakon objave kako bi proslavio rezultate, javio je AFP.

„Mogu reći pred narodom Venecuele i svijeta, ja sam Nicolas Maduro Moros, ponovo izabrani predsjednik Bolivarske Republike Venecuele“, rekao je Maduro.

„Bit će mira, stabilnosti i pravde. Mir i poštovanje zakona.“

Ali venecuelanska opoziciona koalicija insistirala je da je dobila 70 posto glasova, odbacujući brojke izbornog tijela.

„Želimo reći cijeloj Venecueli i svijetu da Venecuela ima novog predsjednika, a to je Edmundo Gonzalez Urrutia“, rekla je opoziciona liderka Maria Corina Machado novinarima i dodala: „Pobijedili smo“.

Predsjednik Kostarike Rodrigo Chaves također je osudio službeni rezultat kao „lažan“, dok ga je predsjednik Čilea opisao kao „teško za povjerovati“. Peru je objavio da je povukao svog ambasadora radi konsultacija o rezultatima. Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je „ozbiljnu zabrinutost“ da rezultat ne odražava volju venecuelanskih birača.

Nezavisne ankete predviđale su da će glasanje u nedjelju dovesti do kraja 25 godina „čavizma“, pokreta koji je osnovao Madurov socijalistički prethodnik i mentor, pokojni Hugo Chavez.

Maduro je od 2013. godine na čelu nekada bogate naftne države u kojoj je BDP pao za
osamdeset posto u jednoj deceniji, tjerajući više od sedam od trideset miliona njenih građana da emigrira. Optužen je da je zatvarao kritičare i uznemiravao opoziciju u klimi rastućeg autoritarizma.

Gonzalez Urutia je zamijenio popularnu Machado na listi nakon što su je vlasti isključile iz utrke. Machado, koja je vodila kampanju za svog opunomoćenika, pozvala je birače u nedjelju da „budu“ na svojim biračkim mjestima u „odlučujućim satima“ prebrojavanja usred široko rasprostranjenog straha od prevare.

Gonzalez Urrutia je rekao da je opozicija „spremna da brani“ glasanje i da vjeruje da će „naše oružane snage poštovati odluku našeg naroda“. Dodao je da je došlo do „masovnog“ odziva birača.

Opozicija je rasporedila oko 90.000 dobrovoljnih posmatrača na biračka mjesta širom zemlje. Nedjeljni izbori bili su proizvod posredničkog sporazuma postignutog prošle godine između vlade i opozicije. Sporazum o održavanju glasanja doveo je do toga da Sjedinjene Države privremeno ublaže sankcije uvedene nakon Madurovog reizbora 2018. godine, koji su desetine zapadnih i latinoameričkih zemalja odbacile kao lažan.

Sankcije su vraćene nakon što je Maduro odbio dogovorene uslove.

Većina Venecuelanaca živi sa samo nekoliko dolara mjesečno, sa zdravstvenim i obrazovnim sistemima u zemlji u zapuštenom stanju, a stanovništvo trpi velike nestašice struje i goriva.

Vlada krivi sankcije, ali posmatrači takođe upiru prstom u korupciju i neefikasnost vlade.
Machado je ranije u nedjelju rekao da će se, ako Maduro „osvoji vlast“, još „tri, četiri, pet
miliona“ Venecuelanaca vjerovatno pridružiti egzodusu.

#izbori #NicolasMaduro #Venecuela #Svijet