Članak

PROBLEM mHE NA IZVORU RIJEKE

Parlamentarac iz Krajine Šemsudin Dedić traži od Vijeća ministara i Košarca informacije šta su uradili da zaštite Unu!?

Situacija po pitanju izgradnje minihidroelektrane na izvoru rijeke Une kulminira. Dok se nadležne hrvatske vlasti indoletno ponašaju spram protesta svojih građana i cijelog problema, ni vlasti Bosne i Hercegovine nisu naročito zainteresovane da se zaustavi “napad na Unu” kako to vide građani.

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Krajišnik Šemsudin Dedić uputio je zastupničko pitanje Vijeću ministara i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“Koje mjere je poduzelo Vijeće ministara BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prema nadležnim organima i institucijama Republike Hrvatske i EU kako bi se obustavila izgradnja mini hidroelektrane (mHE) neposredno ispod Vrela Une u mjestu Suvaja u općini Gračac u Republici Hrvatskoj”, navodi se u Dedićevom pitanju.

Dedić u obrazloženju navodi: “U mjestu Donja Suvaja u općini Gračac (Republika Hrvatska) početkom jula mjeseca započela je izgradnja mini hidroelektrane (mHE) neposredno ispod Vrela Une. Dosada je zbog nepoštivanja propisa u ovoj oblasti održano nekoliko protestnih okupljanja od strane lokalnog stanovništva, nevladinih organizacija, ali i građana iz gradova i općina u Bosni i Hercegovini kroz koje protiče rijeka Una. Prema dostupnim informacijama nije izrađena Strateška procjena uticaja na okoliš u skladu s Konvencijom o procjeni uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu (Espoo konvencija), nije poštovana Helsinška konvencija o vodama koja je ratificirana od strane Bosne i Hercegovine i zemalja EU, među kojima je i Republika Hrvatska, a koja propisuje nacionalne mjere i medunarodnu saradnju u području ekološkog upravljanja i zaštite prekograničnih površinskih i podzemnih voda, te drugi medunarodni propisi”.

“Vijeće ministara BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kao i druga minıstarstva, organi i institucije BiH u skladu sa svojim nadležnostima moraju alarmirati nadležne organe i institucije u Republici Hrvatskoj, da primjenjujući propise EU i poštuje sve međunarodne konvencije u pogledu zaštite rijeka i okoliša, obustave radove na izgradnji ove mini hidroelektrane, kako bi zaštitili rijeku Unu, njen vodotok i ekosistem koji su proglašeni Nacionalnim parkom na području Grada Bihaća i Unsko - sanskog kantona u Bosni i Hercegovini”, navodi Dedić u obrazloženju.

Rijeka Una jedna je od najljepših i najprivlačnijih rijeka u Bosni i Hercegovini, koju godišnje pohodi veliki broj turista. Zbog njenog ekološkog, ali i turističkog značaja Unu je neophodno zaštititi, stoga je potreban veći angažman kako državne i entitetskih vlasti, ali i Bihaća i ostalih gradova koji od turizma na Uni prihoduju značajna sredstva.

#EspooKonvencija #Gračac #HelsinškaKonvencija #KrajišnikDedić #MinistarstvoVanjskeTrgovine #NadležniOrgani #RijekaUna #Suvaja #VijećeMinistara #VrelaUna #BiH