Članak

NARUŠENI ODNOSI S CRNOM GOROM

Sankcije zbog rezolucije o Jasenovcu: Hrvatska proglasila Mandića, Bečića i Kneževića personama non grata

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske uputilo je danas Ambasadi Crne Gore u Zagrebu notu kojom je obavijestilo Crnu Goru da je Hrvatska proglasila predsjednika crnogorske Skupštine Andriju Mandića, potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića i poslanika i lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića nepoželjnima u toj zemlji, zbog, kako su naveli, sistemskog narušavanja dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, te kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe.

„Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje pomenutih političkih dužnosnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je sukladno deklariranom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Dobrosusjedski odnosi su, kako navode, jedan od ključnih elemenata procesa proširenja, kao i procesa stabilizacije i pridruživanja, te jedan od ključnih kriterijuma za ocjenjivanje napretka u procesu pristupanja Crne Gore, u skladu s pregovaračkim okvirom Evropske Unije za Crnu Goru.

„Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj Uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu, te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu“, zaključili su u saopštenju.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman istakao je da su Mandić, Bečić i Knežević osobe koje su narušile dobrosusjedske odnose Crne Gore i Hrvatske.

„Prije svega, kazao bih da je naša suverena procjena koga želimo proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj. A mislim da su ove osobe koje smo proglasili nepoželjnim to i zaslužile, jer su pogoršali odnose Crne Gore i Hrvatske“, kazao je on.

Kako je naveo, Hrvatska je podržala sve dosadašnje aktivnosti Crne Gore na putu ka EU.

„Da bi oni drugi dan nakon toga učinili potez koji ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima. Crna Gora je to pokazala činom na koji je bila upozoravana, da joj očito nije stalo do odnosa s Hrvatskom“, naglasio je Grlić Radman.

Kazao je i da Hrvatska ne planira blokirati evropski put Crne Gore, niti to želi.

„Blokiranje obično nije evropska vrijednost, to je instrument koji se izbjegava, ali uvijek postoje drugi mehanizmi kako bi se uticalo na određene odluke. Crna Gora mora ispuniti određena mjerila kako bi se završile neke procedure, a tu uskače Hrvatska s našim mjerilima, jer oni još uvijek moraju odgovoriti na neka radna pitanja“, istakao je.

Smatra da je došao trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava i proevropskim vrijednostima.

Zabrana ulaska u Hrvatsku dvojici visokih crnogorskih zvaničnika i skupštinskom poslaniku posljedica je izglasavanja rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koja je u crnogorskom parlamentu usvojena 28. juna.

Oštar odgovor Hrvatske, uključujući i ovakav vid sankcija, nagovještavan je sedmicama unazad, ali i ranije, brojnim upozorenjima i pozivima da se odustane od usvajanja višestruko štetne rezolucije. Odluka o predlaganju, a zatim i usvajanju rezolucije o Jasenovcu, politički je odgovor na rezoluciju o ustanovljenju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Hrvatski zvaničnici u više navrata ponovili su kako vjeruju da su crnogorska Vlada i parlamentarna većina politički instrumentalizovane od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Povodom odluke o zabrani ulaska u Hrvatsku, oglasio se lider Demokrata i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

„Ako dobro razumijem, proglašen sam nepoželjnim jer su poslanici partije čiji sam predsjednik glasali za
rezoluciju o Jasenovcu. Mada, ima još predsjednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da kriterijuma očito da nema. Ima politike, kao i u ranijim odlukama nekih drugih susjeda“, naveo je, između ostalog Bečić.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević također je prokomentarisao odluku Hrvatske.

„Znači, moj đed Milan, po kome nosim ime, zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Krlovac
od ustaša i nacista“, napisao je Knežević na društvenoj mreži X.

Izgleda, kako kaže, da su pobijedili, a mi izgubili.

„PS. Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj“, zaključuje Knežević.

Nižu se i reakcije opozicije.

„Članica EU i nama prijateljska Hrvatska proglasila je nepoželjnima čelnike nove Vlade i parlamentarne većine. To je sve što je potrebno da znamo o karakteru i suštini aktuelne prepakovane i nevješto našminkane vladajuće garniture“, kazao je lider Socijaldemokrata Damir Šehović.

Tako se, dodaje, nakon samo dva dana od konstituisanja, kao kula od karata srušila mantra o evropskom i pomiriteljskom karakteru novoformirane podmiriteljske Vlade. Ističe da sada oni kojima u takvoj Vladi nije ni bilo mjesto, ali su na zaprepašćenje građanske Crne Gore samo zbog fotelja u nju uskočili, shvataju u kakvo su loše političko društvo upali.

„Kad smo već kod društva, očekujem da novi ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović našim prijateljima u Hrvatskoj objasni da su njegovi koalicioni partneri zapravo dobri momci“, zaključio je Šehović.

(N. Kovačević)

#CrnaGora #diplomatskiodnosi #Hrvatska #Region #izdvojeno