Članak

MINISTARSKI SASTANAK

G7 zaoštrava stav prema nepoštenoj trgovini

Ovo je tvrđi stav u odnosu na finalno saopštenje prošle godine nakon ministarskog sastanka G7 u Japanu, koji se više fokusirao na obeshrabrivanje protekcionizma i izobličenja tržišta nego na primjenu trgovinskih alata.

(Patria) - Ministri trgovine Grupe sedam najrazvijenih zemalja (G7) saopštili su jučer da će koristiti svoje "trgovinske alate" ako bude potrebno da se suprotstave praksama koje narušavaju tržište, što je čvršći stav u odnosu na ranije, prenosi RSE.

Ministri G7 sastali su se u južnoj Italiji nakon što je Evropska unija ovog mjeseca uvela carine na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, kako bi pokušala da zaštiti svoju industriju od kineskih električnih vozila za koja EU kaže da su u velikoj meri subvencionisana.

"Nastavit ćemo da se suočavamo s netržišnim politikama i praksama, kao i štetnim netržišnim viškom kapaciteta i drugim tržišnim distorzijama koje su rezultat toga", navodi se u saopštenju G7 na šest stranica, u kojem se Kina posebno ne pominje.

"U tom cilju, ostajemo posvećeni efikasnom korištenju naših trgovinskih alata i, po potrebi, razvijamo nove, da identifikujemo, izazovemo i suprotstavimo se ovim praksama i promovišemo jača međunarodna pravila i norme, zajedno s partnerima", dodaje se u saopštenju.

Ovo je tvrđi stav u odnosu na finalno saopštenje prošle godine nakon ministarskog sastanka G7 u Japanu, koji se više fokusirao na obeshrabrivanje protekcionizma i izobličenja tržišta nego na primjenu trgovinskih alata.

Osim tarifa, alati za suzbijanje nepoštene prakse mogu uključivati stroža pravila za kontrolu stranih investicija, poput onih koje je EU predložila početkom ove godine.

Velika Britanija, jedina evropska članica G7 koja nije u EU, signalizirala je u utorak da nije spremna da prati Brisel u uvođenju nameta na kineska električna vozila, rekavši da se njene autokompanije nisu žalile na bilo kakvu nepoštenu praksu rivala.

Ministri, koji su se sastali u južnom italijanskom regionu Calabrije, također su rekli da "ekonomska otpornost zahtijeva smanjenje rizika kroz diversifikaciju i kritičnih zavisnosti", očigledno aludirajući na dominaciju Kine nad ključnim lancima snabdijevanja.

"Priznajemo da netržišne politike i prakse ne samo da potkopavaju slobodan i pošten međunarodni ekonomski poredak zasnovan na pravilima, već mogu i da pogoršaju strateške zavisnosti i ranjivosti, i ometaju održivi razvoj zemalja u razvoju", navodi se u saopštenju.

G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države, a pozvana je i Evropska unija da učestvuje na ovom sastanku.

#G7 #trgovina #Svijet