Članak

NEMA BOŠNJAKA U VIJEĆU

KONKURS U TOKU Krnje Vijeće RAK-a bira direktora, Trojka nije tražila da se zaustavi procedura do imenovanja novog saziva

Krnje Vijeće RAK-a u kojem su samo četiri člana od predviđenih sedam još uvijek nije zakazalo sjednicu na kojoj bi razmatralo pristigle prijave za direktora Regulatorne agencije za komunikacije.
Mandat aktuelnom direktoru Drašku Milinoviću ističe polovinom jula.

U telefonskom razgovoru, predsjedavajući Vijeća RAK-a Miloš Šolaja kazao je da konkurs jeste zatvoren ali da ne znaju koliko je prijava stiglo. Rok za prijavu bio je 17. juni, a moguće je da su neke prijave poslane poštom.
U Komisiji za izbor su tri od četiri člana Vijeća RAK-a koja provodi intervjue sa kandidatima. Vijeće RAK-a predlaže Vijeću ministara generalnog direktora koje ga potvrđuje.

Prema informacijama Patrije, Milinović računa na još jedan mandat na čelu RAK-a, a Vijeće RAK-a ima samo četiri člana među kojima nema nijednog Bošnjaka.

U Vijeću RAK-a su preostali Nino Ćorić, Zoran Tomić, Miloš Šolaja i Ljubo Božović.

Predstavnički dom PS BiH na sjednici 2. aprila ove godine usvojio je Prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH u sastavu: Tomislav Volarić, Tanja Andrić, Iza Razija Mešević, Vjekoslav Čerkez, Damir Šehanović, Alma Čolo i Zoran Žuža, ali se ovaj prijedlog još nije našao pred Domom naroda PS BiH.

Iz RAK-a su potvrdili da aktuelno Vijeće RAK-a nastavlja raditi do izbora novog saziva Vijeća, sve dok novi saziv ne bude izabran i potvrđen u skladu sa zakonskom procedurom u Parlamentarnoj skupštini.

Za vrijeme mandata Draška Milinovića u RAK su zapošljavane supruge, članovi porodica kadrova SNSD-a, pa bi novi mandat bio svojevrsna nagrada za takvu kooperativnost.

Dok je Milinović upravljao RTRs-om, Regulatorna agencija za komunikacije više puta je izricala kazne ovom javnom servisu Ra-a koji je u službi vladajuće koalicije u entitetu Rs.
Nakon njegovog dolaska kazne RTRs-u nisu izricane i pored prijava.

Regulatorna agencija za komunikacije ima veoma bitne nadležnosti propisane Zakonom o komunikacijama: kreiranje i promovisanje pravila u sektorima u vezi emitovanja i telekomunikacija, licenciranje operatora u sektorima emitovanja i telekomunikacija, planiranje, upravljanje i dodjeljivanje frekventnog spektra, primjenjivanje tehničkih i drugih standarda koji se tiču kvaliteta, te uspostavljanje i održavanje sistema naknada za dozvole.

Iako je riječ o jednoj od najznačajnijih institucija zbog ovlaštenja koje ima u medijskom djelovanju, stranke trojke uopšte se ne oglašavaju o ovom konkursu. No, kada je bio lider opozicije iz parlamentarnih klupa, šef SDP-a Nermin Nikšić je uoči imenovanja Milinovića na prvi mandat apelovao je da se on ne imenuje.
Ako već tada Nikšić nije imao utjecaja da spriječi Milinovićevo imenovanje, danas je s partnerima iz trojke to mogao tražiti od SNSD-a, baš kao što su tražili ponavljanje nekih drugih konkursa i imenovanje njima bliskih osoba na čelne pozicije.

Ukoliko Vijeće RAK-a dostavi Vijeću ministara BiH ime Draška Milinovića za direktora, dovoljno je da ne glasa nijedan ministar iz reda Bošnjaka. U Vijeću ministara BiH osim Hurtića, ministri iz reda Bošnjaka su Zukan Helez (SDP) i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Trojka bi, da je principijelna kako tvrdi, tražila od partnera da izbor novog direktora vrši novo Vijeće RAK-a u punom sastavu nakon što bude potvrđeno u Domu naroda PS BiH.

(A. Vrabac)

#direktor #DraškoMilinović #MilošŠolaja #RAK #BiH