Članak

SAMIT U PARIZU

Svjetski čelnici obećali 1,2 milijarde dolara za proizvodnju vakcina u Africi

Prema njegovim riječima, tri četvrtine tih finansijskih sredstava bit će iz Evrope.

(Patria) - Svjetski čelnici, zdravstvene grupe i farmaceutske kompanije najavili su jučer na Samitu u Parizu da će sa 1,2 milijarde dolara financirati proizvodnju vakcina u Africi, koja se suočava s brojnim zdravstvenim krizama, uključujući rastuću epidemiju kolere.

- Afrički akcelerator proizvodnje vakcina bit će bitan korak prema stvarnom afričkom tržištu vakcina - rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na otvaranju Samita u Parizu.

Prema njegovim riječima, tri četvrtine tih finansijskih sredstava bit će iz Evrope.

Samitu su prisustvovali i čelnici iz Bocvane, Ruande, Senegala, Gane, kao i gostujući ministri, zdravstvene grupe i farmaceutske kompanije.

- Njemačka će ovoj shemi pridonijeti sa 318 miliona dolara - poručio je njemački kancelar Olaf Scholz u videoporuci.

Francuska je uložila 100 miliona dolara, a Velika Britanija 60 miliona dolara, dok su ostali donatori Sjedinjene Države, Kanada, Norveška, Japan i Fondacija Gates.

- Shema bi mogla postati katalizator za promovisanje farmaceutske industrije u Africi i podsticanje saradnje između država članica. Afrika 99 posto svojih vakcina uvozi po pretjeranoj cijeni - rekao je čelnik komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat.

Pandemija COVID-19 baca svjetlo na nejednaku globalnu distribuciju vakcina, budući da su bogate zemlje u kojima se nalaze velike farmaceutske kompanije razgrabile većinu doza, ostavljajući Afriku daleko iza sebe.

Cilj nove sheme je preseliti proizvodnju vakcina u Afriku kako bi kontinent dobio više suvereniteta - i izbjegao ponavljanje historije.

- Kad dođe sljedeća pandemija, čak i da su naši čelnici u bogatim zapadnim zemljama anđeli, pritisak da zadržite vlastite vakcine za vlastiti narod uvijek će biti neodoljiv - rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Nedavna ponovna pojava kolere u mnogim dijelovima Afrike naglasila je potrebu za više lokalnih proizvođača vakcina.

Samo jedna kompanija na svijetu - južnokorejski EuBiologics - proizvodi jeftine i učinkovite doze vakcina za smrtonosnu bolest.

Macron je pozvao na to da se kolera "ostavi u prošlosti", dodajući da epidemije sada pogađaju "polovinu Afrike".

Najavio je lanac proizvodnje vakcina protiv kolere koji će u Africi pokrenuti južnoafrička biofarmaceutska kompanija Biovac.

#Afrika #vakcine #Svijet