Članak

POLITIKOLOG IZ PODGORICE

Savić za NAP: Ne očekujem reakciju Vlade na protestnu notu, svesrpski sabor direktno usmjeren na razaranje cjelovitosti BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH jučer je uputilo protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsjednika crnogorske Skupštine Andrije Mandića da je "svesrpski sabor" skup dvije države, saopštio je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Razgovarala: Nevena Kovačević

Ministarstvo vanjskih poslova BiH jučer je uputilo protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsjednika crnogorske Skupštine Andrije Mandića da je "svesrpski sabor" skup dvije države, saopštio je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Podsjećamo, ovo je druga protestna nota koju je BiH uputila Crnoj Gori od formiranja Vlade Milojka Spajića. Prva je upućena početkom marta, jer tokom posjete Milorada Dodika i sastanka s Mandićem u zgradi Skupštine nije bila istaknuta zvanična zastava BiH, već samo simboli manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Rs.

Osim BiH, protestnu notu Crnoj Gori nedavno je uputila i Hrvatska, povodom najavljenog usvajanja skupštinske rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Komentarišući upućivanje nove protestne note Crnoj Gori, politikolog i saradnik na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Marko Savić za Patriju kaže da je to prva nužna i očekivana reakcija zvanične BiH.

- Razlog je jasan jer bez obzira na floskule izrečene na tom saboru, on je usmjeren na zaokruživanje nacionalističke nazadne politike zvanične Srbije i direktno usmjeren na razaranje cjelovitosti BiH.

Treba prestati sa zabludama da Mandić ide u Beograd čas kao prijatelj, čas kao posjetilac, sa kravatom ili bez nje. On je tamo bio u svojstvu predsjednika Skupštine Crne Gore i u tom svojstvu i razgovarao s novim srpskim premijerom - naglašava Savić.

Ističe kako Mandić želi slobodu da bira kad je jedini autentični predstavnik Srba u Crnoj Gori, a kad je predsjednik Skupštine.

- Ta njegova umišljena sloboda košta Crnu Goru ugleda u regionu i šire - poručuje sagovornik Patrije.

Lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta tokom sabora otvoreno su lamentirali zbog toga što su pozvani samo kao gosti iz Crne Gore, priželjkujući direktnije crnogorsko učešće na sličnim skupovima. Ovakve poruke, ukazuje Savić, povod su za zabrinutost.

- Crna Gora, ona trezvena, svjesna svog usuda, treba da bude zabrinuta svakodnevno. Kako sa ovakvim institucionalnim i demokratskim kapacitetima se oduprijeti politikama koje su suprotstavljene progresu, saradnji, održanju mira. To je za brigu - poručuje Savić.

Dodaje da Andrija Mandić i Milan Knežević dosljedno prate svoje ideološke svjetonazore.

- Oni su nam jasni. Ono što zabrinjava je to što se ne da ni naslutiti kakav će odgovor građanskih političkih snaga biti, da li je Crna Gora kadra da iznjedri jasan, nedvosmislen građanski i politički odgovor na sve ovo - podvlači Savić.

Upitan da li bi poruke sa sabora koji je praćen retorikom iz devedesetih i organizovan uz direktnu podršku Rusije trebale biti alarm za region, naš sagovornik podsjeća da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno izjavio da Rusija neće napustiti Srbiju i da ima njenu podršku.

- Pitam se za šta? Za jačanje integracijskog puta u EU ili, daleko bilo, jačanje strateške saradnje s NATO-om, sigurno nije. Ali jeste za formalizovanje korištenja svog najkorisnijeg proksija u regionu Milorada Dodika u cilju izazivanja regionalnih podjela - ocjenjuje Savić.

Napominje da se Srbija postavlja kao ključni izazivač regionalne stabilnosti, uz narativ o svojoj i ugroženosti svih Srba u regionu.

- To je oprobana matrica, takvi su bili pamfleti SPC-a i SANU-a iz bliske prošlosti. Cjelokupan sabor je zaokruživanje velikodržavne nacionalističke politike uz neizbježni revizionizam - ocjenjuje Savić.

To je, prema njegovim riječima, pogubno za region, ali i za građansku Srbiju.

Sagovornik Patrije ne očekuje da će Vlada reagovati i ograditi se od Mandićevih i Kneževićevih izjava i postupaka.

- Mislim da nema dovoljno kuraži u ovom sastavu Vlade da se ona pozicionira kao iole ozbiljna. Nema ni dovoljno znanja da se protumače ovakve aktivnosti Vučića i njegovih saboraca Mandića i Kneževića.

A ako je u pitanju ćutanje uprkos svjesnosti, onda živimo napredni nivo politikanstva i partitokratije. Vidjećemo već sve čim krene najavljena rekonstrukcija Vlade. Loše predstave - zaključuje Savić.

#AndrijaMandić #CrnaGora #ČrnaGora #ElmedinKonaković #NevenaKovačević #protestnanota #Srbija #svesrpskisabor #Region