Članak

GODIŠNJICA ZNAČAJNE BITKE

Dominantna kota na obruču oko Sarajeva: Da je Mojmilo palo, odbrana grada bila bi mnogo teža

Mi smo ovaj dan uzeli kao jedan zbirni dan svih bitaka. Agresor je te 1992. godine pod krinkom izvođenja vojnih vježbi izašao na rezervoar Mojmilo s tenkovima i transporterima.

(Patria) - Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović položili su danas cvijeće na spomen-obilježje na Mojmilu, u znak sjećanja na šehide i poginule borce s ovog područja.

Zajedno s članovima porodica poginulih, drugim delegacijama i pripadnicima boračkih udruženja obilježili su godišnjicu bitke odbrane Mojmila i poznatog vodovoda.

Na tom mjestu okupili su se i predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, Savjeta mjesne zajednice i učenici OŠ "Aneks", kako bi položili cvijeće i odali počast hrabrim braniocima koji su dali svoje živote za odbranu Mojmila i grada Sarajeva.

Ratni komandant i predsjednik Udruženja 101. brigada Bajro Čomor kazao je da se na današnji dan obilježava više bitaka koje su trajale od marta do kraja juna 1992. godine, kada je brdo Mojmilo kao dominantna kota na prstenu oko Sarajeva odbranjeno od agresora.

- Mi smo ovaj dan uzeli kao jedan zbirni dan svih bitaka. Agresor je te 1992. godine pod krinkom izvođenja vojnih vježbi izašao na rezervoar Mojmilo s tenkovima i transporterima.



Ali zahvaljujući organizaciji naroda, spriječeno je njihovo zadržavanje i faktički su od tog datuma i naredna tri mjeseca atakovali na brdo Mojmilo. To je bila jedina dominantna kota na obruču oko Sarajeva, istaknuto mjesto na kojem smo imali dominantniju poziciju od njihove.

Da se nije odbranilo Mojmilo, sumnjam da bi se poslije desile slavne pofalićke bitke, 8. juni na Žuči i druge naše slavne bitke kojima smo počeli oslobađanje naše države.

Da je Mojmilo palo, agresor bi se povezao s kasarnom "Viktor Bubanj" na Aneksu i došlo bi do presijecanja grada, a tada bismo puno teže odbranili naš grad - istakao je Čomor.

Predsjedavajući Okerić je kazao da ima veliku čast danas biti zajedno na obilježavanju izuzetno značajne bitke s porodicama poginulih branilaca, ali i preživjelim borcima koji su učinili sve da odbrane značajnu kotu ovog dijela sarajevske linije odbrane.

- Generacije iza nas su zaslužne da danas živimo u nezavisnoj, suverenoj državi BiH. Oni su za to žrtvovali sebe, svoje najbliže, svoj imetak. Važno je da uvažavamo i ne zaboravimo tu njihovu žrtvu.

Trudimo se i nastavit ćemo da izdvajamo sredstva za brojne projekte sjećanja u Kantonu Sarajevo, s akcentom na generacije učenika koji će učiti o herojskim podvizima naših boraca, šehida, "Zlatnih ljiljana".



Naša je obaveza da čuvamo našu državu i nikada ne odustanemo na tom putu, a to u miru znači jačanje institucija koje će garantovati njenu opstojnost - dodao je Okerić.

Ministar Osmanović ukazao je na važnost prenošenja istine mladim generacijima o odbrani od agresije, kao i herojiima ovog grada.

- Ne smijemo zaboraviti našeg velikana, komandanta Ramiza Salčina i sve naše heroje koji su dali živote za odbranu, ali ni "Zlatne ljiljane" koji su živi i na koje se trebamo danas ugledati.

Svi treba da upamtimo, domovina nema alternativu, mi se sjećamo heroja, a agresor samo zločinaca - poručio je Osmanović.

Uputio je riječi zahvalnosti Udruženju 101. brigada na velikom trudu u obilježavanju značajnih datuma iz perioda '92-'95. godine, kojim baštine kulturu sjećanja.

Danas je cvijeće položeno i na spomen-obilježju borcima romske nacionalnosti, pripadnicima tzv. Garave brigade u ulici Novopazarska, te na spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u spomen-parku MZ "Olimpijsko Selo", kao i na spomen-obilježju pored fontane u Brčanskoj ulici.

#bih #Godišnjica #Mojmilo #odbrana #Sarajevo