Članak

NAKON TRI GODINE GRADNJE

Na današnji dan 1969. godine svečano otvoren Međunarodni aerodrom Sarajevo

(Patria) - Zračni putnički promet na našim prostorima počinje još pred Drugi svjetski rat. 1930. godine otvara se linija Beograd - Sarajevo - Podgorica. U upotrebi su manji putnički avioni, a u tom periodu koristi se vojni aerodrom u Rajlovcu. Po završetku Drugog svjetskog rata, od 1947. godine, ponovo se uspostavlja redovni civilni zračni saobračaj prema Sarajevu, linijama između Sarajeva, Beograda i Zagreba.

Tada se počinje koristiti aerodrom u Butmiru.

Zbog potreba i uvođenja u eksploataciju novih tipova mlaznih aviona, koji su zahtijevali čvrste betonske podloge manevarskih površina, krenulo se u realizaciju ideje o gradnji novog sarajevskog aerodroma. Poslije dugogodišnjih analiza i ispitivanja pozicije budućeg aerodroma, odlučeno je da bude lociran u Sarajevskom polju, u neposrednoj blizini postojećeg travnatog aerodroma Butmir. Sama gradnja počela je krajem 1965. i trajala je nešto više od tri godine. Izgrađena je potrebna aerodromska infrastruktura: pista, rulne staze, platforma, skromna terminalna i upravna zgrada. Kontrolni toranj bio je također u sklopu aerodromske zgrade.

Aerodrom Sarajevo-Ilidža, kako se tada zvanično naziva, svečano je za civilni zračni promet otvoren 2. juna 1969. godine

Otvaranje novog međunarodnog aerodroma značilo je i da se otvaraju novi putevi i mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva. Promet putnika i zrakoplova u ovom se razdoblju povećavao postepeno tokom svake godine, ali je Sarajevski aerodrom i dalje imao ulogu aerodroma koji je osiguravao putnike aerodromima u Beogradu i Zagrebu.

Kandidiranjem Sarajeva za Zimske olimpijske igre 1984. (ZOI '84), javlja se potreba za proširenjem osnovnih kapaciteta Aerodroma: produženje postojeće piste, izgradnja nove paralelne rulne staze, novog terminala i objekta Službe kontrole letenja s novim kontrolnim tornjem.

U ratu je Aerodrom bio pod kontrolom srpskim paravojnih jedinica, koje počinju opću pljačku i uništavanje opreme, radionavigacijskih sredstava i svega ostalog što se nije moglo transportirati prema teritorijama pod srpskom kontrolom. Nakon rata Sarajevski aerodrom je obnovljen i 16. augusta 1996. godine ponovo je otvoren za civilni promet.

(historija.ba)

#Aerodrom #Avioni #MeđunarodniAerodromSarajevo #Obnova #OlimpijskeIgre #Promet #Putnici #Rat #Sarajevo #BiH

CRYPTO RECOVERY SERVICE 2024 WITH LOST RECOVERY MASTERS

Lost Recovery Masters are Cyber skilled hackers with special abilities and skills that enact penetration to help victims of Crypto Fraudulent activities who are faced with cyber challenges get back their lost funds.
In conclusion, Lost Recovery Masters emerges as the best company to recover crypto after a scam due to its unmatched expertise, utilization of cutting-edge technology, and commitment to ethical practices. With a proven track record of success, a dedication to staying abreast of technological advancements, and a focus on transparency and client communication, Lost Recovery Masters sets the gold standard for crypto recovery services. By entrusting your crypto recovery needs to Lost Recovery Masters, you can rest assured that your assets are in capable hands, ready to be recovered and restored:
Contact them on:
Whatsapp: (+44(7537)-105921)
Email: ([email protected])
Website: lostrecoverymasters .com