Članak

SAD

Šta presuda Trumpu znači za predsjedničke izbore?

Presuda Donaldu Trumpu predstavlja izvanrednu zbirku povijesnih prvih stvari, piše BBC. On je prvi bivši ili aktuelni američki predsjednik koji je proglašen krivim za zločin. On je prvi potencijalni kandidat velike stranke koji je također postao osuđeni zločinac.

Dok Trump planira svoju žalbu, nije prerano razmotriti političke posljedice. To će, međutim, biti teško, s obzirom da se to nikada ranije nije dogodilo.

„Često gledamo u historiju kako bismo pronašli neku vrstu nagovještaja onoga što će se dogoditi“, kaže Jeffrey Engel, direktor Centra za predsjedničku historiju na Univerzitetu Southern Methodist.

„Ali u historiji nema ničega što bi bilo ni blizu ovome.“

Trump je ranije ove godine osigurao republikansku predsjedničku nominaciju i trebalo bi da bude potvrđen na stranačkoj konvenciji samo nekoliko dana nakon izricanja presude 11. jula. Ankete pokazuju da u trci sa predsjednikom Joeom Bidenom održava blagu prednost u mnogim ključnim državama koje će odlučiti o izborima. Ali te ankete također pružaju dokaz da bi ovo
suđenje moglo to promijeniti.

U izlaznim anketama sprovedenim tokom republikanskih predizbora ove zime, dvocifren broj birača je rekao da ne bi glasali za bivšeg predsjednika ako bi
bio osuđen za krivično djelo. Aprilsko istraživanje koje su sproveli Ipsos i ABC News pokazalo je da bi 16 posto onih koji podržavaju Trumpa preispitalo svoju podršku u takvoj situaciji.

Međutim, to su bila hipotetička uvjerenja. U to vrijeme bio je suočen s četiri krivična slučaja, uključujući optužbe vezane za navodnu zavjeru za poništavanje rezultata izbora 2020. godine i njegovo rukovanje povjerljivim dokumentima nakon što je napustio Bijelu kuću.

Sada ti birači mogu donijeti svoj sud na osnovu stvarnog uvjerenja. Doug Schoen, anketar koji je radio s demokratskim predsjednikom Billom clintonom i nezavisnim gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom, kaže da će američki birači do tada možda manje osjećati slučaj tajnog novca jer se odnosi na događaje koji su se dogodili prije osam godina. „Iako nije sjajna stvar biti osuđen za zločin, ono o čemu će birači razmišljati u novembru je inflacija, južna granica, konkurencija sa Kinom i Rusijom i novac koji se troši na
Izrael i Ukrajinu“, rekao je.

Čak i blagi pad Trumpove podrške, međutim, mogao bi biti dovoljan da bude važan. Ako nekoliko hiljada glasača koji bi inače podržali bivšeg predsjednika ostanu kod kuće u ključnoj državi kao što su Wisconsin ili Pennsylvania, to bi moglo napraviti veliku razliku.

„Mislim da će to imati uticaja i naštetiti njemu kao kandidatu“, kaže Ariel Hill-Davis, suosnivačica Republikanske žene za napredak, grupe koja je nastojala da stranku udalji od Trumpa. Ona kaže da su mlađi glasači i oni koji su fakultetski obrazovani i žive u predgrađima zabrinuti zbog Trumpovog ponašanja i njegovog pristupa vladanju.

„Ti birači zaista oklijevaju da se vrate u red sa Republikanskom strankom na čelu s Donaldom Trumpom“, kaže ona.

„Osuda o krivici će dodatno ojačati te zabrinutosti.”

Ali vodeći republikanci, od kojih su mnogi prisustvovali suđenju u znak lojalnosti kandidatu stranke, brzo su se okupili iza njega. Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson nazvao je to sramotnim danom u američkoj historiji.

„Ovo je bila čisto politička vježba, a ne pravna.“

Allan Lichtman, profesor na Američkom univerzitetu, konstruisao je politički model koji je uspješno predviđao pobjednika u svakoj predsjedničkoj utrci od 1984. godine. On, međutim, priznaje da bi Trumpova krivična presuda mogla biti vrsta „kataklizmičnog i bez presedana“ obrata koji mijenja tok historije. „Historijske knjige će ovo zabilježiti kao zaista izvanredan događaj bez presedana, ali mnogo će ovisiti o tome šta će se dogoditi poslije“, kaže on.

Konačan sud o važnosti Trumpove presude doći će u ruke glasača u novembru. Ako bivši predsjednik bude poražen, njegova osuđujuća presuda vjerovatno će se smatrati jednim od razloga zašto. Ako pobijedi, to bi moglo postati samo fusnota Trumpove burne, ali posljedične političke karijere. „Historiju pišu pobjednici, kao što svi znamo“, kaže Engel.

#ArielHillDavis #BillClinton #DonaldTrump #DougSchoen #JeffreyEngel #JoeBiden #MichaelBloomberg #Pennsylvania #RepublikanskaStranka #Wisconsin #Svijet