Članak

UKAZAO NA UGROŽAVANJE MIRA

Izvještaj lorda Lancastera za NATO skupštinu: Srbija i Republika srpska ugrožavaju sigurnost, saveznici moraju jače djelovati

(Patria) - Parlamentarna skupština NATO-a, kao savjetodavni organ Sjevernoatlantskog saveza, na proljetnoj sesiji u Sofiji razmatrala je i izvještaj britanskog lorda Marka Lancastera “Zapadni Balkan: Obnovljeni sigurnosni izazovi na vratima NATO-a”.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini u izvještaju se navodi da politička paraliza ima latentni potencijal da naruši Dejtonski sporazum, koji je održavao krhki mir između glavnih konstitutivnih naroda zemlje skoro 30 godina.

“Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu nedavno je upozorio na "neviđen nivo napada" na postratno uređenje, prvenstveno od strane Republike srpske (Rs), koja pojačava prijetnje secesijom iz BiH u potpunosti”, navodi Lancaster.

Dodaje da u regiji u kojoj gotovo sve države i teritorije gledaju ka Zapadu za euroatlantsku budućnost, problemi na Kosovu i u BiH moraju ponovo privući značajnu pažnju saveznika:

“Saveznici se moraju suočiti s potencijalom za širu destabilizaciju koju ovi izazovi predstavljaju. Zastoj u dijalogu Beograd-Priština i napeta politička paraliza u BiH sprečavaju napredak Srbije, BiH i Kosova ka procesima pristupanja EU; ostaju glavni faktor regionalne nestabilnosti; blokiraju efikasnu regionalnu ekonomsku integraciju i omogućuju kriminalnim mrežama da iskoriste slabe institucije regije za trgovinu oružjem, drogom i ljudima”, navo je Lancaster. .

Dodatno, kako navodi, situaciju komplikuju napredak korupcije i slabih državnih institucija koje omogućuju ruski i kineski utjecaj – dok svaka od ovih zemalja ima različite ciljeve u svom regionalnom utjecaju, one su usklađene u svojim širim naporima protiv Zapada, što uključuje razbijanje konsenzusa saveznika i blokiranje konsolidacije euroatlantske zajednice.

“Ovaj izvještaj ističe uzroke i trenutne pokretače glavnih sigurnosnih izazova u regiji i zagovara veću pažnju na rješavanje spora između Beograda i Prištine te povećanu političku pažnju na politički zastoj u Bosni i Hercegovini. Ključna sredstva za to su obnovljeni napori za olakšavanje proširenja EU u regiji. NATO saveznici također moraju shvatiti da njihov pogled na regiju mora da se promijeni: KFOR mora dobiti više podrške i saveznici moraju pronaći nove načine i sredstva za proširenje svoje vojne saradnje s regijom kako bi pomogli u preokretanju regionalne sigurnosne dinamike koja ide u pogrešnom smjeru u izazovnom trenutku za euroatlantsku sigurnost”, istakao je između ostalog Lancaster u izvještaju.

#lordMarcLancaster #NATO #ParlamentarnaskupštinaNATO #Republikasrpska #sigurnost #Srbija #ZapadniBalkan #BiH