Članak

ODLUKE

EU pristala da oživi misiju u Rafahu, Borrell kritikovao Netanyahua

(Patria) - Evropska unija se načelno složila u ponedjeljak da oživi civilnu misiju EU u Rafahu, gradu u Pojasu Gaze pored Egipta, ali je rekla da će joj trebati sporazumi sa svih strana kako bi se nastavila, rekao je visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Josep Borrell, javio je Reuters.

Govoreći na mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova EU, Borrell je također optužio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da koristi lažne tvrdnje o antisemitizmu protiv Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za svoje političke ciljeve.

Blok razmatra oživljavanje svoje misije granične pomoći Evropske unije (EUBAM) Rafahu, koja nije bila operativna od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo punu kontrolu nad Gazom. Prijelaz Rafah je glavna ulazna tačka za pomoć iz Egipta, a zatvoren je otkako su izraelske snage preuzele kontrolu nad njim sa strane Gaze prije skoro tri sedmice.

„Dali su mi zeleno svjetlo, političko zeleno svjetlo da ponovo aktiviram EUBAM, našu misiju u Rafahu. Ovo bi moglo odigrati korisnu ulogu u podršci ulasku ljudi u Gazu, unutra i van“, rekao je Borrell nakon sastanka koji je također uključivao ključne arapske ministre.

„Ali to mora biti urađeno u skladu sa Palestinskim vlastima, Egipćanima i očigledno Izraelom, izraelskim vlastima. Mi to nećemo učiniti sami. Nećemo biti izvođači sigurnosti na granici. Mi nismo sigurnosna kompanija“, rekao je i dodao da će EU sada pripremiti tehničke planove.

Diplomate su rekli da je malo vjerovatno da će misija biti uspostavljena prije prestanka neprijateljstava u Rafahu.

U izraelskim zračnim napadima ubijeno je najmanje 45 Palestinaca u šatorskom kampu i ranjeno na desetine u Rafahu u nedjelju, što je izazvalo negodovanje svjetskih lidera, a Borrell je optužio Izrael da nastavlja s vojnom akcijom u južnoj Gazi uprkos presudi MKS-a.

Govoreći nakon što su ministri razgovarali sa kolegama iz Saudijske Arabije, Katara, Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Borrell je rekao da će dvije strane pogledati da li bi mogle udružiti svoje napore za uspostavljanje zajedničke konferencije o tome kako implementirati rješenje sa dvije države.

Dva međunarodna suda, oba sa sjedištem u Hagu, posljednjih sedmica donijela su odluke kojima se protivi Izrael. Tužilac MKS-a rekao je da traži hapšenje Netanyahua i izraelskog ministra odbrane zajedno s čelnicima Hamasa zbog navodnih ratnih zločina, dok je Međunarodni sud pravde (MSP), koji razmatra sporove između država, naredio Izraelu da zaustavi ofanzivu na Rafah.

Izrael je osudio MKS i pozvao saveznike da ga odbace. Također kaže da napad na Rafah ne mora biti obustavljen u skladu s presudom Međunarodnog suda pravde jer ne predstavlja nezakonitu prijetnju civilima.

Borrell je rekao da se blok po prvi put složio da održi sastanak Vijeća EU-Izrael - tijela koje koordiniše trgovinu između njih, kako bi se razgovaralo o situaciji u Gazi, poštovanju ljudskih prava i uticaju presude MSP-a na sporazum o pridruživanju.

Borrell je napao Netanyahua zbog njegovog etiketiranja odluke glavnog tužioca MKS-a Karima Khana da traži naloge za hapšenje protiv njega i njegovog ministra odbrane kao dokaz „novog antisemitizma“. Borrell je taj komentar opisao kao zastrašivanje, rekavši da se optužbe za antisemitizam iznose svaki put kada neko „učini nešto što se Netanyahuu ne sviđa“.

#BenjaminNetanyahu #Egipt #EUBAM #EuropskaUnija #Gaza #Hamas #Izrael #JosepBorrell #MKS #Rafah #Svijet