Članak

BEZ INFORMACIJA

Zašto Escobar još ne zna šta mu je novi posao?

Piše: Sead Numanović, politicki.ba

Prošlo je već više"pari sedmica" a nema objave šta bi mogla biti nova dužnost odlazećeg specijalnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan Gabriela Escobara, piše Politicki.ba.

To da ide, zna se. I dobro je da ide. Baš dobro!

Potvrdio je i State Department.

"Sve karijerne diplomate u inostranstvu rotiraju se svake jedne do četiri godine, što je redovna praksa. Kao diplomatski službenik, Escobar je na svojoj sadašnjoj funkciji bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj sljedeći zadatak u narednim nedjeljama. Do zakazane tranzicije, on ostaje na dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana", rekao je glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova.

Izjavu je dao i kako bi demantirao objavu jednog portala koji je tvrdio da je Escobar zloupotrijebio položaj.

Portal Frontliner početkom je ovog mjeseca napisao da je Escobar razriješen dužnosti

State Department je preko Tanjuga reagirao burno. Čak neuobičajeno oštro.

Sam Escobar će tokom briefinga za grupu novinara vrlo oštro pobijao navode Frontlinera.

Iako ga novinari čak nisu ni pitali, imao je potrebu da u dužoj izjavi sve navode proglasi - lažima!

No, to i nije bilo zapaženo.

Tokom tog razgovora, Escobar je iznio i par vlastitih opservacija, a neke su izazvale i "škrgutanje zubima" unutar State Departmenta.

"Moja tvrdnja je oduvijek bila da bi bilo pogrešno gledati na Rusiju kao na uzrok problema na Balkanu. Rusija koristi probleme na Balkanu, ali problemi su oni koji postoje zadnjih 25 godina. I rješavanjem problema, mislim da zatvaramo mogućnosti Rusiji da napravi neke loše stvari u regionu, ali oni će pokušati. To je definitivno slučaj", riječi su Escobara.

Takav stav i nije baš u korelaciji sa zvaničnom američkom politikom.

Ali ima još gore!

U dijelu razgovora s novinarima koji se odnosio na Bosnu i Hercegovinu, odgovarajući na pitanje šta bi uradio, da se može vratiti u prošlost, on je, uz smijeh, rekao:

"Pa, zavisi koliko daleko u prošlost možemo otići. Da smo mogli otići dovoljno daleko do 1991. godine, trebali smo učiniti više da zaustavimo krvavi građanski rat. Trebali smo učiniti više tokom rata da podržimo nevine žrtve. Trebali smo učiniti više da spriječimo neke od zvjerstava koja su se dogodila. Ali kada se to dogodilo, Dejton je bio najbolja prilika koju smo imali da zaustavimo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Tako da je teško reći šta – šta je bilo moguće, a šta bi bilo moguće. Ono što je važno je da ne gledamo u prošlost, već da gledamo u budućnost. Dakle, Bosna i Hercegovina, dosljedno sam ohrabren kvalitetom nove generacije lidera koji su spremni iskoristiti historijsku priliku da Bosnu i Hercegovinu prebace u Evropu kao punopravnu i cijenjenu članicu euroatlantske zajednice. I mislim da bi to trebala biti poenta, da gledajući naprijed, kada dobijemo novu generaciju lidera, Bosna i Hercegovina će napredovati".

"Krvavi građanski rat"!?

To zasigurno nije stav State Departmenta, niti Sjedinjenih Američkih Država.

Politicki.ba je provjerio u Vašingtonu!

Umanjujući ulogu Rusije i "revidirajući" poziciju SAD o ratu u BiH, Escobar je sebi napravio medveđu uslugu.

"Par sedmica", koliko je navedeno da će trebati da se završe procedure njegovog predlaganja za novu poziciju, razvuklo se na skoro već mjesec dana.

I nema naznaka da će Escobar dobiti ubrzo zvaničnu informaciju gdje ga State Department planira poslati.

Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere Balkans iz SAD na svom je X nalogu prije 10-ak dana prenio, kako je napisao, "trač" da balkanski izaslanik ide jako daleko od ovog regiona - u jednu latinoameričku državu. Za ambasadora.

A njih predlaže lično predsjednik SAD Joe Biden.

Na stranici Bijele kuće, od 6. maja kada je objavljeno da Escobaru prestaje balkanski mandat, nema nikakve nominacije za njega.

Biden je umeđuvremenu objavio pet informacija o nominacijama. Većina ih je za sudske položaje, ali ima i političkih i objava nominacija za državne službenike. Escobara nema.

Ako ga se nominira za ambasadora, to bi se moglo razumjeti kao priznanje. Svaki službenik američkog ministarstva vanjskih poslova želi ambasadorsku titulu.

Ako ne, ako bude čak i zamjenik ambasadora negdje, to je kazna.

Njegov stav o "krvavom građanskom ratu" u BiH, izrečen u svojstvu zvaničnog službenika američke administracije, nije stav SAD.

Hoće li mu taj "momenat slabosti" i "napad iskrenosti" zatvoriti put prema ambasadorskom položaju, mogli bi smo znati uskoro.

Jedno je sigurno, Escobar se u skorije vrijeme ne vraća na Balkan.

Sve ambasadorske pozicije su tu već zauzete najmanje do kraja ove godine.

#Balkan #BosnaHercegovina #Dejton #EuroatlantskaZajednica #Frontliner #GabrielEscobar #PolitickiBa #Rusija #SeadNumanović #StateDepartment #BiH