Članak

KANDIDAT I ZA NATO

Rumunski predsjednik otvoren za razgovore o slanju Patriot sistema u Ukrajinu

(Patria) - Rumunski predsjednik Klaus Iohannis izjavio je u utorak da je otvoren za razgovore o slanju raketnog sistema Patriot u Ukrajinu nakon što je Njemačka apelovala na zemlje članice Evropske unije i NATO-a da pojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, javio je Reuters.

Nakon apela ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog, vlade EU su prošlog mjeseca pozvane da Kijevu isporuče potrebne odbrambene sisteme. Njemačka je obećala dodatnu bateriju Patriot, a Španija rekla da će isporučiti protivvazdušne rakete Patriot. Druge evropske zemlje, uključujući Grčku, Nizozemsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku, također imaju Patriot sisteme.

„Postojala je rasprava o tome ko može poslati Patriot sisteme u Ukrajinu u posljednjih nekoliko sedmica“, rekao je Johanis novinarima u Washingtonu nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

„Predsjednik Biden je to spomenuo... na našem sastanku i rekao sam da sam otvoren za diskusiju. Moram o tome razgovarati u Vrhovnom savjetu odbrane da vidimo šta možemo ponuditi i šta možemo dobiti zauzvrat, jer je neprihvatljivo ostaviti Rumuniju bez protivvazdušne odbrane“, rekao je Johanis.

Rumunija je potpisala ugovor vrijedan četiri milijarde dolara za nabavku Patriotsa 2017. godine, što je najveći ugovor o nabavci za NATO i EU do sada, a prva pošiljka je isporučena 2020. godine. Iako Rumunija ima samo jednu bateriju u funkciji, Johanis je rekao da su se razgovori ticali još jedne baterije koja će skoro biti operativna.

Bijela kuća je saopštila da je Biden zahvalio Rumuniji na njenoj posvećenosti sigurnosti na istoku NATO-a, uključujući i region Crnog mora, i pozdravio njene investicije u odbranu, koje premašuju cilj NATO-a da potroši najmanje dva posto BDP-a.

„Lideri su ponovo potvrdili svoju čvrstu podršku Ukrajini dok se brani od besmislene agresije Rusije, a predsjednik Biden je izrazio zahvalnost na podršci Rumunije ukrajinskim izbjeglicama i naporima da se ukrajinsko žito prebaci na tržište“, rekla je Bijela kuća, izostavljajući bilo kakvo spominjanje Patriot projektila.

Rumunija, koja je članica NATO-a od 2004. godine, dijeli granicu od 650 km s Ukrajinom, a fragmenti ruskih dronova su više puta zalutali na njenu teritoriju dok Moskva napada ukrajinske luke odmah preko rijeke Dunav.

Iohannis je u utorak također rekao da je razgovarao s Bidenom o njegovoj kandidaturi za najviši položaj NATO-a. On je ponovio da ne povlači svoju kandidaturu uprkos snažnoj podršci unutar alijanse, uključujući i Bidena, odlazećem nizozemskom premijeru Marku Rutteu.

„Konkurencija je dobra stvar, dva jaka kandidata, jer će na taj način biti više tema za razgovor“, rekao je.

#NATO #Rumunija #Ukrajina #Svijet