Članak

RAT OD 7. OKTOBRA

Francuski ministar vanjskih poslova pokušava da zaustavi sukob Hezbollaha i Izraela

(Patria) - Francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné doputovao je jučer u Liban u sklopu pokušaja da se posreduje u deeskalaciji sukoba na granici Libana i Izraela, javio je AP.

Séjourné se sastao s mirovnim snagama Ujedinjenih nacija u južnom Libanu i sa predsjednikom parlamenta, načelnikom vojske, ministrom vanjskih poslova i privremenim premijerom Libana.

Francuska „odbija da prihvati najgori scenario“ rata u Libanu, rekao je Séjourné.

„U južnom Libanu, rat je već ovdje, čak i ako se ne zove tim imenom, a civilno stanovništvo plaća cijenu".

Hezbollah je razmjenjivao gotovo svakodnevno vatru s izraelskim snagama u pograničnom području, a ponekad i šire, gotovo sedam mjeseci u pozadini rata u Gazi Izraela i Hamasa.

Francuski diplomatski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je svrha Séjournéove posjete bila da prenese „strahove Francuske od rata u Libanu“ i da podnese amandman na prijedlog koji je Pariz prethodno iznio za diplomatsko rješenje graničnog sukoba. Zapadne diplomate iznijele su niz prijedloga za prekid sukoba. Većina bi zavisila od Hezbollaha koji pomjera svoje snage nekoliko kilometara od granice, pojačanog prisustva libanske vojske i pregovora da se izraelske snage povuku sa spornih tačaka duž granice, jer Bejrut kaže da je Izrael okupirao male dijelove Libana otkako se povukao iz ostatka južnog Libana 2000. godine.

Konačni cilj je puna provedba rezolucije UN-a koja je okončala brutalni dugomjesečni rat između Izraela i Hezbollaha 2006. godine.

Prethodni prijedlog Pariza je uključivao povlačenje Hezbollaha deset kilometara od granice. Hezbollah je signalizovao spremnost da prihvati prijedloge, ali je rekao da neće biti dogovora u Libanu prije nego što dođe do prekida vatre u Gazi. Izraelski zvaničnici su rekli da prekid vatre u Gazi ne znači automatski da će zaustaviti svoje napade u Libanu, čak i ako to učini Hezbollah.

Séjourné je odbio dati više detalja o najnovijoj verziji prijedloga uoči putovanja u Izrael u utorak. Rekao je da će imati „konsultacije“ sa izraelskim vlastima kako bi se krenulo ka sporazumu.

Francuski ministar vanjskih poslova je također tražio da libanske političke frakcije postignu dogovor o kandidatu za popunjavanje predsjedničkog vakuuma koji traje godinu i po. Séjourné je rekao da je Libanu potreban predsjednik kako bi bio „pozvan za pregovarački sto“ i kako bi mogao implementirati svaki dogovor koji bi mogao biti postignut o pitanju granice.

Tokom razgovora, libanski zvaničnici su pokrenuli pitanje stalnog prisustva više od milion sirijskih izbjeglica u Libanu. Libanski zvaničnici sve češće pozivaju zapadne zemlje da im olakšaju povratak u Siriju.

Séjourné je priznao teret koji je Liban nametnuo ugošćavanjem tako velikog broja izbjeglica i rekao da „sve zainteresovane strane moraju raditi na tome da ovaj povratak bude moguć na dobrovoljan, dostojanstven i siguran način u skladu s međunarodnim pravom.“

#Hezbollah #Liban #Svijet