Članak

DIPLOMATIJA

Kina će ugostiti Hamas i Fatah na razgovorima o palestinskom jedinstvu

(Patria) - Kina će biti domaćin razgovora o palestinskom jedinstvu između Hamasa i Fataha, rekli su u petak dvije grupe i diplomata sa sjedištem u Pekingu, javio je AP.

Hamas, koji kontroliše Gazu, je grupa čiji su borci upali u izraelske gradove 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i zarobivši 253 taoca. Izrael se zakleo da će uništiti Hamas i u napadu je ubio više od 34.000 Palestinaca.

Fatah je pokret Mahmouda Abbasa, predsjednika Palestinske uprave (PA) koju podržava Zapad, a koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali okupiranoj od Izraela.

Dvije rivalske palestinske frakcije nisu uspjele izliječiti svoje političke sporove otkako su borci Hamasa protjerali Fatah iz Gaze u kratkom ratu 2007. godine. Washington je oprezan u pogledu poteza za pomirenje dvije grupe, jer podržava PA, ali je zabranio Hamas kao teroriste.

Zvaničnik Fataha rekao je Reutersu da je delegacija, koju predvodi visoki zvaničnik grupe
Azzam Al-Ahmed, otišla u Kinu. Zvaničnik Hamasa rekao je da će tim za razgovore, predvođen visokim zvaničnikom Hamasa Moussa Abu Marzoukom, tamo doletjeti kasnije u petak.

„Podržavamo jačanje autoriteta Palestinske nacionalne vlasti i podržavamo sve palestinske frakcije u postizanju pomirenja i povećanja solidarnosti kroz dijalog i konsultacije“, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na redovnom brifingu u petak, ne potvrdivši sastanak.

Ova posjeta će biti prvi put da se javno zna da je delegacija Hamasa otišla u Kinu od početka rata u Gazi. Kineski diplomata Wang Kejian sastao se prošlog mjeseca u Kataru sa šefom Hamasa Ismailom Haniyehom, prema kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

Diplomata sa sjedištem u Pekingu, koji je bio informisan o ovom pitanju, rekao je da je cilj razgovora bio podrška naporima za pomirenje dvije palestinske rivalske grupe.

Kina je u posljednje vrijeme pokazala rastući diplomatski utjecaj na Bliskom istoku, gdje ima jake veze sa arapskim zemljama i Iranom. Prošle godine, Peking je posredovao u mirovnom sporazumu između dugogodišnjih regionalnih neprijatelja Saudijske Arabije i Irana.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je u petak u Pekingu razgovarao s
kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i drugim zvaničnicima o tome kako Kina može igrati konstruktivnu ulogu u globalnim krizama, uključujući Bliski istok.

Kineski zvaničnici pojačali su podršku Palestinacima na međunarodnim forumima posljednjih mjeseci, pozivajući na veću izraelsko-palestinsku mirovnu konferenciju i određeni vremenski raspored za implementaciju rješenja o dvije države.

Peking je u februaru pozvao Međunarodni sud pravde (ICJ) da da svoje mišljenje o izraelskoj okupaciji Palestinskih teritorija, za koju je rekao da je nezakonita.

Kina se zalagala za pridruživanje Palestine Ujedinjenim nacijama, za što je visoki diplomata Wang Yi rekao prošle sedmice da će „ispraviti dugotrajnu historijsku nepravdu“.

#Fatah #Hamas #Palestina #Svijet