Članak

RAZGOVARAO S GUTERRESOM

Vučić sve svjesniji da neće uspjeti spriječiti donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterresom o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterresom o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici trebalo bi da se nađe na glasanju pred Generalnom skupštinom UN početkom maja, a zvanični Beograd joj se protivi, prenosi RSE.

Vučić je na svom Instagramu objavio da je s Guterresom razgovarao o Rezoluciji, "posebno u svjetlu važne uloge koju UN imaju kao jedan od stubova međunarodnog prava".

"Ponovio sam da je Srbija ozbiljna država koja beskompromisno osuđuje svaki zločin počinjen u ratnim sukobima, upravo u skladu s načelima i regulama UN, koje su i definisale razliku između zločina genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina", naveo je Vučić.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Rs negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid.

U dokumentu Rezolucije koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN, a u koju je RSE ranije imao uvid, traži se, između ostalog, da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, a njom bi 11. juli bio proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Vučić trenutno boravi u New Yorku, gdje lobira protiv usvajanja tog dokumenta. On je novinarima danas izjavio da je dosad razgovarao sa zvaničnicima više od 80 država, te da je tokom dana održao sastanke sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona i "objasnio sve razloge" zbog kojih je Srbija protiv usvajanja Rezolucije.

"Nastavit ćemo borbu, ima rezultata ali je teško, mali smo za najmoćnije sile, ali istinu ne možete da pobijedite silom i za nas to znači", kazao je Vučić, te dodao da nije optimističan po pitanju toga da će uspjeti spriječiti izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Međunarodni sud pravde u Hagu (ICJ) je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom UN. Za ove zločine više od 50 osoba osuđeno je na oko 700 godina zatvora.

ICJ je, odlučujući po tužbi BiH, presudio da Srbija nije odgovorna za genocid, niti da je bila saučesnik, ali je naveo da Srbija nije učinila ništa da ga spriječi.

#AleksandarVučić #AntonioGuterres #genocid #GenocidSrebrenica #Region #Rezolucija #RezolucijaOSrebrenici #srbija #UjedinjeneNacije