Članak

KOMŠIĆEVA INICIJATIVA

Hoće li međunarodna zajednica podržati mišljenje Venecijanske komisije o načinu izbora sudija Ustavnog suda?

Komšić je uputio zahtjev za mišljenjem Venecijanskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uskladi sa evropskom praksom.

(Patria) - U tadašnjem svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić je 15. marta 2024. godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji o načinu izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja s praksom u zemljama Vijeća Evrope.

Povod za traženje takvog mišljenja, istakli su iz Komšićevog kabineta, ogleda se u činjenici da odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, kojima je uređen način izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, nisu dovoljno precizne i otvaraju mogućnost da se nekompetentne osobe bez ikakvog pravosudnog iskustva imenuju u najvišu sudsku instituciju u Bosni i Hercegovini.

"Osim toga, stvara se pogrešna praksa da se u Ustavni sud Bosne i Hercegovine imenuju sudije u okviru nekih etničkih kvota, iako to nije propisano Ustavom. Iz tih razloga, u kojima je vidljivo da se u oba slučaja značajno podriva kvalitet samog Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", navodi se.

Komšić je uputio zahtjev za mišljenjem Venecijanskoj komisiji, tražeći da se sadašnji sistem imenovanja sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine uskladi sa evropskom praksom.

"Zbog toga, pozivamo sve političke i druge aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od bilo kakvih imenovanja u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, sve dok Venecijanska komisija kao najznačajniji pravni autoritet u Evropi na dostavi svoje mišljenje, što je planirano u junu 2024. godine, nakon održavanja Plenarnog zasjedanja Venecijanske komisije", rečeno nam je iz Komšićevog kabineta.

Smatraju da ovo ima poseban značaj jer, kako kažu, neuvažavanje mišljenja Venecijanske komisije i neprihvaćanje evropskih standarda može ugroziti evropski put Bosne i Hercegovine.

Naslanjajući se na Komšićev zahtjev, Klub zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu Federacije BiH uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu po kojoj se u skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva da se odlučivanje o imenovanju nedostajućeg sudije/sudinice u Ustavni sud Bosne i Hercegovine odgodi do donošenja Mišljenja Venecijanske komisije na plenarnom zasjedanju, koje će biti održano 21-22. juna 2024. godine.

U inicijativi su skrenuli pažnju na to da se stvara pogrešna praksa da se u Ustavni sud Bosne i Hercegovine imenuju sudije u okviru nekih etničkih kvota iako to nije propisano Ustavom, što zahtjev Komšića čini dodatno opravdanim.

Koristeći svoje pravo iz člana 12. Poslovnika Zastupničkog doma, koji kaže: "Zastupnik može tražiti da se u Zastupničkom domu odloži odlučivanje o određenom pitanju koje smatra iznimno značajnim, a o kojem se u raspravi izraze suprotni stavovi u odnosu na stav njegova kluba", tražimo od svih drugih klubova zastupnika i nezavisnih kandidata, da pitanje imenovanja sudija/sudinica u Ustavni sud Bosne i Hercegovine odložimo sve dok Venecijanska komisija ne donese svoje Mišljenje i Preporuke koje se tiču ovog izuzetno važnog pitanja - navodi se u inicijativi DF-a.

Imajući u vidu sve navedeno, iz DF-a su potcrtali kako navedenu inicijativu smatraju opravdanom, te kako traže da se ona neizostavno primijeni u okviru narednih aktivnosti Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu da će se Mišljenje i Preporuke Venecijanske komisije donijeti u relativno kratkom vremenskom periodu.

Obzirom na zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, ostaje da se vidi hoće li Parlament FBiH uvažiti inicijativu Demokratske fronte da finalnu riječ o načinu izbora sudija Ustavnog suda da najveći pravni autoritet u Evropi, a to je Venecijanska komisija.

Time bi se, evidentno je, zaustavila dnevno-politička prepucavanja između vlasti i opozicije po pitanju izbora sudija Ustavnog suda BiH koja traju posljednjih godinu dana.

Uprkos svemu, još uvijek nije poznat jasan stav međunarodne zajednice o pitanju načina izbora sudija Ustavnog suda. Međutim ukoliko međunarodna zajednica u BiH želi transparentnost u radu bosanskohercegovačkog pravosuđa i ukoliko podržava izbor kompetentnih i najboljih kandidata u najviše pravosudne institucije, onda bi zasigurno morala podržati rješenje koje je došlo od člana Predsjedništva BIH Željka Komšića, po kojem se Venecijanskoj komisiji pruža mogućnost da koristeći se svojim autoritetom bude kredibilan arbitar kada je riječ o načinu izbora sudija Ustavnog suda BiH, što bi svi politički akteri u BiH morali poštovati.

Na kraju, ostaje otvoreno pitanje da li su predstavnici međunarodne zajednice ikada jasno stavili do znanja predstavnicima Trojke da je izbor nekompetentnih kandidata u Ustavni sud BiH nedopustiv i da time narušavaju kredibiliet i kompetentnost Ustavnog suda.

M.T.

#Demokratskafronta #MeđunarodnaZajednica #Ustavnisud #VenecijanskaKomisija #ŽeljkoKomšić #BiH #izdvojeno