Članak

TEMA SADAŠNJOSTI I BUDUĆNOSTI

U Domu OS BiH 19. aprila promocija knjige 'Klimatske promjene - Sve ono o čemu se šuti' autora Nermina Alihodžića

(Patria) - U Domu Oružanih snaga BiH 19. aprila u 19 sati bit će održana promocija knjige „Klimatske promjene – Sve ono o čemu se šuti“ autora Nermina Alihodžića.

Knjiga je namijenjena široj čitalačkoj publici, a namjera autora je bila da problematiku fenomena klimatskih promjena približi što većem broju ljudi i da na taj načim pokuša ukazati na glavne uzročnike opasnog stanja u kojem se danas nalazi naša plava planeta.

Posebno se bavi pitanjem gdje se u svemu tome nalazi država Bosna i Hercegovina?

„Prelazak na obnovljive izvore energije, onako kako bi to trebalo da bude u svijetu, tako i ovdje kod nas treba i mora da bude razvojna šansa ovog napaćenog i etničkim podjelama opterećenog društva. Jer ništa tako lakše i cjelovitije ne zacjeljuje rane u jednom postkonfliktnom društvu, kao što su to kvalitetni razvoji projekti. Upravo zelena tranzicija je ta naša šansa koju ako budemo dovoljno mudri, pametni i educirani moramo iskoristiti“, navodi Alihodžić.

U recenziji akademika Džemala Najetovića navodi se da je knjiga direktan doprinos izučavanju prilika vezanih za klimatske promjene.

„Sa naučnog i praktičnog stanovišta, a posebno načina obrade pojedinih pitanja i korištene terminologije, knjiga je relevantna, originalna i bez kompilacije. Pored onih koji su se bavili ili se bave istraživanjima vezanih za klimatske promjene, ova knjiga može koristiti i onima koje iz bilo kojeg razloga interesuje problematika vezana za ekologiju i suživot sa prirodom. Sadržaj knjige je u funkciji upoznavanja širokog kruga čitalaca s problematikom vezanom za klimatske promjene. Načinom prezentacije određenih sadržaja, autor podstiče čitalačku znatiželju jer nudi alternativna rješenja za prijetnje i izazove uzrokovane klimatskim promjenama", ističe Najetović.

Knjiga „Klimatske promjene“ autora dr. sc. Nermina Alihodžića prvo je sveobuhvatno djelo na bh. prostorima koje analizira sve aspekte povezanosti ekološke nauke sa pitanjem opstanka ljudske vrste na planeti Zemlji. S razlogom ono počinje poglavljem o ljudskim pravima, tretirajući položaj odgovornog subjekta u procesu zaustavljanja klimatskih promjena. Pojam ekološke pravde, koji se definiše kao „etičko djelovanje u sferi životne sredine, od centralne važnosti za jednakost na društvenom nivou“, s obzirom na sve transformacije koje se u tom procesu od čovjeka očekuju, postaje u globalnim zalaganjima centralni princip ljudskog djelovanja, što je razumljivo s obzirom na krvavu istoriju neravnopravnosti među ljudima, vođenu grabežljivošću i surovom eksploatatorskom prirodom ljudskog roda, navodi u recenziji Sanja Mlađenović-Stević, ekološki novinar.

O knjizi će govoriti akademik Mlađenović-Stević, Najetović, Sakib Jusić, Husnija Sejdinović.

O autoru

Nermin Alihodžić rođen je u Sarajevu 1974. godine. Trenutno je angažovan kao „projekt menadžer“ u kompaniji INFOCOMP koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih postrojenja (solarnih elektrana) u Bosni i Hercegovini. Donedavno je bio direktor kompanije SOLARCENTAR ADRIA sa sjedištem u Rijeci (R. Hrvatska) čije je poslovanje također u segmentu obnovljivih izvora energije i usmjereno je na tržište Evropske unije.

Član je Upravnog odbora Fondacije Solarna akademija koja je vodeći autoritet po pitanju obnovljivih izvora energije u BiH, predsjednik je Udruženja za obnovljive izvore energije i ekološku gradnju i Sekretar je skupštine Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu (Za tebe BiH).

Urednik je i tehnički sekretar monografije „Sanjani u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1991-1995.“ godina.

Svoje radove na temu obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena i zaštite životne sredine objavljivao je u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Piše na temu ekološkog prava, zaštite životne sredine, o pitanjima klimatskih promjena, obnovljivim izvorima energije, globalnom zagrijavanju, ekološkoj pravdi, fosilnom kapitalu i njegovim posljedicama.

Aktivno prati i političku scenu u Bosni i Hercegovini. Mišljenja je da državi Bosni i Hercegovini tek predstoji izazov izgradnje moderne, funkcionalne, savremene pravne države, gdje će biti uvažena građanska prava u punom kapacitetu na čitavoj njenoj teritoriji i gdje se moraju uobziriti svi elementi zaštite životne sredine.

#BiH #knjiga #NerminAlihodžić #klimatskepromjene