Članak

DVA PUTA BRANJENO I ODBRANJENO

6. APRIL - DAN OSLOBOĐENJA Sarajevo će biti, sve drugo će proći!

Prve oslobodilačke jedinice ušle su u grad 5. aprila, a 6. aprila Sarajevo je konačno oslobođeno od fašista.

Grad Sarajevo je 6. aprila 1945. godine, postalo je simbol otpora i slobode. Taj dan označava oslobođenje grada od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata. Sarajlije, Bosanci i Hercegovci su se zajedničkim naporima i žrtvama izborili za slobodu, a 6. april danas slavimo kao Dan grada Sarajeva.

Njemačke snage napale su naše prostore 6. aprila 1941. Nakon toga, 15. aprila nacisti su ušli u Sarajevo, a već 17. aprila Kraljevina Jugoslavija je kapitulirala. Sarajevo je postalo dijelom kvislinške Nezavisne države Hrvatske (NDH), gdje su građani trpjeli teror, oduzimanje imovine, zatvaranja, deportacije, mučenja i ubistva.

Nedugo nakon okupacije, organiziran je pokret otpora u Sarajevu. Članovi ovog pokreta vršili su sabotaže, prikupljali sredstva za oružanu borbu i organizirali odlazak u partizane. U februaru 1945., njemačke snage nisu ni pomišljale napustiti Sarajevo. Ustaški komandant Vjekoslav “Maks” Luburić brutalno je pokušao slomiti pokret otpora. No, sarajevski ilegalci nisu posustali. Krvavi pir i ubijanje oko 323 osobe ubijene su u Berkovićevoj vili na Skenderiji.

No, krajem marta planirano je da se krene u oslobađanje Sarajeva, a 4. aprila partizanske snage kreću u realizaciju akcije. Prve oslobodilačke jedinice ušle su u grad 5. aprila, a 6. aprila Sarajevo je konačno oslobođeno od fašista.

Agresija na Sarajevo 1992. godine

Nažalost, Sarajevo će ponovno biti suočeno s agresijom, ovaj put tokom ratnih devedesetih. Početkom aprila 1992. godine, grad je postao žrtva agresije i najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji. Opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine. Tokom ovog perioda, grad je bio gotovo potpuno odsječen od ostatka države, a stanovnici su se suočavali s nestašicom hrane, električne struje, plina, lijekova i vode. Sarajlije su ubijane kontinuiranim granatiranjem i snajperskim hicima dok su išle po vodu, stajale u redu za hljeb... Agresor je ubijao neselektivno.

Opsada je rezultirala 11.541 ubijenom osobom, među kojima je bilo 1.601 djece, te oko 50.000 ranjenih. Grad je izdržao kontinuiranu paljbu pola vijeka nakon oslobođanja od njemačkih fašista. No, preživio je i srbo-četničku okupaciju.

Danas, dok obilježavamo Dan oslobođenja Sarajeva, prisjećamo se hrabrosti i odlučnosti ljudi koji su se borili za slobodu i dostojanstvo glavnog grada Bosne i Hercegovine.


Sarajevo će biti, sve drugo će proći.

Sretan vam Dan oslobođenja Sarajeva!

#agresija #DanGradaSarajeva #DanOslobođenjaSarajeva #GradSarajevo #KraljevinaJugoslavija #NezavisnaDrzavaHrvatska #NjemackeSnage #OpsadaSarajeva #OtporISloboda #PokretOtpora #UstaskiKomandant #BiH