Članak

ODLUKA SUDA

Firma 'Scout' nastavlja sa zapljenom: Početkom aprila kasarna 'Adil Bešić' u Bihaću opet ostaje bez osam topova

Ovoga puta, kako je vidljivo iz zaključka Općinskog suda u Bihaću bit će izuzeto osam topova ZIS 76 MM.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Hrvatska firma Scout nastavlja sa izuzimanjem oružja iz kasarni Oružanih snaga BiH, a nova ‘zapljena’ po sudskoj odluci bit će izvršena 4. aprila 2024. godine. Ovoga puta, kako je vidljivo iz zaključka Općinskog suda u Bihaću bit će izuzeto osam topova ZIS 76 MM.

Primopredaja će biti izvršena opet u kasarni ‘Adil Bešić’ u Bihaću i sada su potvrđene sumnje da je ovo nastavak izuzimanja oružja uglavnom iz kasarni smještenih u kantonima gdje većinski živi bošnjačko stanovništvo.

Odluka Suda u Bihaću
Iz kasarni Oružanih snaga BiH koje su smještene u Republici srpskoj za sada je uzimana samo municija, dok su kasarne u Federaciji predavale topove i drugo oružje.

Inače, Scout zastupaju advokati Plamenko Ćustović i Goran Varunek, protiv izvršenika Bosne i Hercegovine, koju zastupa Pravobranilaštvo BiH.

Podsjećamo, u avgustu 2023. godine iz kasarne u Bihaću izvučene su veće količine oružje koje su prebačene u Hrvatsku. U pitanju su, također, bili topovi kao i drugo oružje, a u decembru 2023. u Kozlovcu kod Tuzle izvučeno je 26 topova ZIS i 3,3 miliona metaka 7,62.

Tada su i zvaničnici USK burno reagirali tražeći pojašnjenje od državnih vlasti zašto se to radi. Tadašnji premijer Mustafa Ružnić kazao je da su građani ukazali da ih to podsjeća na princip izvlačenja oružja iz kasarni iz BiH početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

“A, svi znamo da je to bio početak scenarija okončanog genocidom u Srebrenici i pokušajem istrebljenja Bošnjaka i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine”, kazao je tada Ružnić.

Ministar odbrane Zukan Helez pojasnio je ono što svi znamo da je razlog za prebacivanje oružja nalog suda da stari ugovor o prodaji, od prije 25 godina, konačno bude realizovan.

“To je firma "Scout" kupila 1998, davno prije mene, i poslije toga je napravljen aneks na ugovor sa Selmom Cikotićem kad je bio ministar. Mi smo to sudu predali i sud je potvrdio da mi to moramo dati. Vještak Berko Zečević je tačno utvrdio šta treba da se ne bi slučajno uzelo nešto što ne treba. To je rusko naoružanje i oprema, toga se moramo osloboditi ako hoćemo u NATO savez”, govorio je Helez.

No, javnost još uvijek nema pregled tačne količine oružja, kao i kasarni iz kojih je izuzeto naoružanje. Zna se samo onoliko koliko su mediji uspjeli dobiti informacija od općinskih sudova ili nezvaničnih podataka iz Ministarstva odbrane BiH.

Inače, nekadašnji ministar odbrane Selmo Cikotić je krajem prošle godine prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. On je proglašen krivim da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra odbrane BiH, prilikom planiranog rješavanja viškova naoružanja, pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba na štetu Bosne i Hercegovine.

O kakvoj šteti je riječ danas možemo opipljivo vidjeti, i to baš u vrijeme kada je sigurnosna situacija izuzetno teška Hrvatska oduzima oružje BiH (rusko ili ne, BiH ga više neće imati na raspolaganju), a nema adekvatnog pojašnjenja zašto oružje masovno ide iz kasarni u Federaciji BiH, i to kantonima gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo.

#AminaČorboZećo #kasarna #Naoružanje #SelmoCikotić #BiH #izdvojeno