Članak

FEDERALNI ZASTUPNIK

Batalović: Schmidt bi napokon trebao sankcionisati Boškovića zbog opstrukcija i političkog obespravljivanja Bošnjaka!

Cijeli život sam se školovao i tako namjeravam dok mi bude nafake. Nikad neću pristati da se naš narod, tretira inferiorno, poručio je zastupnik NES-a u Parlamentu FBiH Mirza Batalović.

(Patria) - Cijeli život sam se školovao i tako namjeravam dok mi bude nafake. Nikad neću pristati da se naš narod, tretira inferiorno, poručio je zastupnik NES-a u Parlamentu FBiH Mirza Batalović.

U podužoj objavi na društvenim mrežama, Batalović se osvrnuo na zahtjev koji je jučer potpredsjednik FBiH Refik Lendo uputio Zastupničkom domu FBiH - da se hitno pokrene procedura usvajanja amandmana na Ustav FBiH, kojim bi se na sistemski način bez diskriminacije političkih predstavnika bilo kojeg naroda, u budućnosti mogla imenovati Vlada FBiH.

Batalović je u obraćanju građanima poručio kako ima dužnost i obavezu da ih informiše o događanjima i aktivnostima u Parlamentu FBiH po pitanju izmjena Ustava FBiH.

Naglasivši da ističe rok koji je dao visoki predstavnik, Batalović je podsjetio da su od 98 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, njih 63 glasala za Zaključak koji ih obavezuje da sami riješe ovo pitanje.

"Dakle, glasali su zastupnici iz opozicije i dio zastupnika iz vlasti. Nismo neobrazovani, niti potkapacitirani, imamo pametne ljude, međutim, nije se htjelo samostalno…

U nastavku je slijed događaja koji su se poduzimali u proteklom periodu u Parlamentu FBiH s ciljem da sami (čitajte: bez nametanja) donesemo izmjene Ustava. Unaprijed se izvinjavam na dužem postu, ali tema je izuzetno važna i osjetljiva", naglašava Batalović.

Ističe da je kao zastupnik u Parlamentu FBiH od predsjednika Ustavne komisije i osobe koja istovremeno vrši funkciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH Mladena Boškovića više puta, u formi zastupničkog pitanja, zahtijevao pokretanje aktivnosti na realizaciji odluke visokog predstavnika u vezi s izmjenama Ustava FBiH, a vezano za buduće imenovanje Vlade FBiH, kao i u vezi s realizacijom zaključka koji je usvojio Zastupnički dom na 5. vanrednoj sjednici 6. aprila 2023.

"Podsjećam da je Zastupnički dom svojim zaključkom zadužio Ustavnu komisiju da u skladu s propisanom nadležnošću u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi koje se odnose na izbor Vlade Federacije BiH.

Međutim, realizaciju tog zaključka je blokirao upravo gospodin Bošković koji ga je, iz neobjašnjivih razloga, proglasio suprotnim Ustavu FBiH i Poslovniku Zastupničkog doma FBiH.

Takvim stavom gospodin Bošković je blokirao proces izrade i dostavljanja u parlamentarnu proceduru inicijative za usklađivanje Ustava FBiH s promjenom u društvenim odnosima.

Odnos koji je u konkretnom slučaju pokazao gospodin Bošković začuđuje iz najmanje dva razloga: prvi - što je Zastupnički dom eksplicitno zadužio Ustavnu komisiju da izradi i sačini inicijativu, a ne da uputi formalno-pravno prijedlog za izmjenu i dopunu Ustava FBiH i drugi, što gospodin Bošković zvanično tvrdi da Ustavna komisija nema ustavnu i poslovničku mogućnost da izvrši zaključak Zastupničkog doma, iako se u Poslovniku jasno i precizno navodi da Ustavna komisija ima nadležnost da inicira usklađivanje ustavnih odredbi s promjenama u društvenim odnosima.

Zašto se gospodin Bošković, kao predsjednik Ustavne komisije, ponaša na ovakav način je za posebnu analizu, ali bi visoki predstavnik svakako trebao pozvati na odgovornost one koji opstruiraju postupanje u skladu s njegovom odlukom od 27. aprila 2023. godine.

Također, smatram i da bi Zastupnički dom trebao pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti gospodina Boškovića zbog odbijanja da postupi po zaključku Doma. Poznato je da odluke visokog predstavnika imaju obavezujući karakter i nikome se ne bi trebalo tolerisati njihovo nepoštivanje.

Uvjeren sam da je to gospodinu Boškoviću dobro poznato. U konkretnom slučaju, nepostupanje u skladu s odlukom visokog predstavnika ima delekosežne posljedice po interese bošnjačkog naroda i nadam se da gospodin Bošković nema namjeru bošnjački narod trajno dovesti, ili preciznije kazano, ostaviti u stanju političke obespravljenosti.

Uvjeren sam da je u takvim okolnostima nerealno očekivati da Federacija BiH bude stabilan i funkcionalan entitet u kojem se poštuju prava svih njenih naroda i građana. Zato, ipak, izražavam očekivanje da će Ustavna komisija u preostalom vremenskom roku postupiti u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma od 6. aprila 2023. i u parlamentarnu proceduru uputiti inicijativu koja će u konačnici omogućiti usvajanje amandmana na Ustav FBiH.

Ustavna komisija se ne može ponašati kao tijelo koje je nadređeno Zastupničkom domu, a upravo se takvo ponašanje Ustavne komisije može iščitavati iz odgovora koji je na moje zastupničko pitanje uputio Mladen Bošković.

Ukoliko, pak, iz bilo kojih razloga ne bude usvojen amandman na Ustav FBiH do isteka roka koji je određen odlukom visokog predstavnika, smatram da bi visoki predstavnik trebao reagovati i sankcionisati one koji, suprotno svojim izjavama, vrše opstrukcije procesa osiguranja pune jednakopravnosti naroda i građana u Federaciji BiH", naveo je Batalović.

Osim Batalovića, podršku Lendinom zahtjevu uputila je i federalna zastupnica Jasmina Biščević Tokić (SDA).

U izjavi za Stav, između ostalog, Biščević Tokić kaže kako je potpuno jasno da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik postavi pitanje odgovornosti za nepoštivanje odluke koju je donio 27. aprila 2023., ali i za kršenje odredbi Ustava FBiH kojima se propisuje distribucija ključnih funkcija u FBiH i precizno određuje da funkcije čelnih ljudi Zastupničkog i Doma naroda ne mogu istovremeno vršiti osobe koje dolaze iz reda istog konstitutivnog naroda.

- Iako u konkretnom slučaju osobe koje pripadaju istom konstituivnom narodu, a istovremeno su i članovi HDZ BiH, vrše funkciju predsjedavajućeg oba doma Parlamenta FBiH, visoki predstavnik, za sad, nije našao za shodno da reaguje.

Ipak, nikad nije kasno pozvati visokog predstavnika da koristi svoja ovlaštenja i osigura ustavnost u FBiH, koja podazumijeva osiguranje jednakih prava i za bošnjački narod u FBiH.

Visoki predstanik svojim ne/postupanjem ne bi trebao sudjelovati u pretvaranju FBiH u entitet u kojem su politička prava rezervisana samo za hrvatski narod - rekla je Biščević Tokić u izjavi za Stav.

#ChristianSchmidt #HDZ #JasminaBišćevićTokić #MirzaBatalović #MladenBošković #NES #RefikLendo #SDA #BiH