Članak

MIJENJATI KAZNENU POLITIKU

Maloljetnici za volanom: Policija može kazniti roditelja ili skrbnika, ne može se zabraniti polaganje vozačkog ispita

(Patria) - Iz biltena Uprave policije MUP KS vidljivo je da se za volanom motornog vozila vrlo često zatiču osobe bez položenog vozačkog ispita. Stravična nesreća koja se dogodila u srijedu navečer na Skenderiji otkrila je drugu poražavajuću činjenicu. Automobil je vozio maloljetnik koji naravno nema položen vozački ispit.

Pitali smo MUP KS šta u takvim slučajevima nalaže zakon i koje se sankcije se izriču tim licima.

„Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH u članu 184. propisuje uslove koje lice mora ispunjavati za upravljanje motornim vozilom, te u članu 234 propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 400,00 KM do 1.000,00 KM kazniti za prekršaj vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom.

U slučajevima kada motornim vozilom upravlja lice koje nije steklo pravo na upravljanje motornim vozilom, istom se izdaje prekršajni nalog za prekršaj iz člana 184. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kojim se izriče novčana kazna u iznosu od 400,00 KM, te se takav vozač isključuje iz saobraćaja.

Ukoliko se radi o licu za koje se utvrdi da se radi o povratniku u činjenju ove vrste prekršaja, prekršajni postupak se protiv takvog lica pokreće na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kojim se traži izricanje maksimalnih zakonom propisanih sankcija, te se pristupa i privremenom oduzimanju motornog vozila kojim je počinjen prekršaj, a u skladu sa ovlastima koje proizlaze iz člana 22. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo”, navode iz Uprave policije MUP KS.

Ukoliko lice koje upravlja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita i istovremeno nije i vlasnik motornog vozila kojim je upravljalo, prekršajni postupak se pokreće i prema vlasniku motornog vozila za prekršaj iz člana 172. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja kojim je propisano da vlasnik, odnosno nosilac prava raspolaganja vozilom ne smije da dozvoli da upravlja vozilom u saobraćaju na putu lice koje nema pravo da upravlja tim vozilom, odnosno lice koje nema pravo da upravlja kategorijom motornog vozila u koju se ubraja to vozilo.

“Navedeni prekršaj je kažnjiv na osnovu člana 235. istog zakona kojim je propisano da će se novčanom kaznom od 100,00 do 300,00 KM kazniti za prekršaj vlasnik odnosno nosilac prava raspolaganja vozilom koji postupi u suprotnosti sa članom 172.”, navode iz sarajevske policije.

Također nas je zanimalo da li se u slučajevima kada je riječ o maloljetnoj osobi sankcionišu i roditelji i kako se postupa u ovakvim slučajevima, te da li se može izreći
sudska mjera zabrane polaganja vozačkog ispita u ovim slučajevima ili mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

“U slučajevima kada prekršaj iz člana 184. Zakona o osnovama bezbjednsoti saobraćaja na putevima u BiH počini maloljetno lice, prekršajni postupak se pokreće na osnovu zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i postupa se u skladu sa odredbama članova 40-48. Zakona o prekršajima koji u članu 40. stav (8) propisuje da se zakonom može propisati da će za prekršaj biti kažnjen i roditelj, usvojitelj, osnosno skrbnik maloljetnika koji ima od 14 do 18 godina koji je počinio prekršaj ako je počinjeni prekršaj posljedica propuštanja nadzora nad maloljetnikom a bili su u mogućnosti vršiti takav nadzor.

Roditelji, usvojitelji odnosno skrbnici maloljetnika se sankcionišu u skladu sa odredbom člana 172. stav (5) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ukoliko su ujedno i vlasnici, odnosno nosioci prava raspolaganja motornim vozilom kojim je počinjen prekršaj. U skladu sa članom 41. Zakona o prekršajima prema mlađim maloljetnicima se mogu izreći samo odgojne mjere, a prema starijim maloljetnicima se pored odgojnih mjera može izreći i bilo koja sankcija ili mjera određena u članu 21. Zakona o prekršajima.

Zakonom nisu propisane sankcije u smislu da se može izreći mjera zabrane polaganja vozačkog ispita niti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom koja se može izreći jedino licima koja su stekla pravo na upravljanje motornim vozilom”, navode iz policije.

Na pitanje da li će Uprava policije MUP KS donijeti neki akcioni plan kako bi se zaustavila divljanja po Sarajevu u noćnim satima te da li će biti zatražene veće sankcije za počinioce prekršaja i da li postojeća zakonska regulativa omogućava adekvatnu sankciju u ovakvim slučajevima odgovorili su:

“Napominjemo da su, između ostalih aktivnosti, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo tokom januara i februara ove godine provodili operativne planove s ciljem smanjenjenja ugrožavanja javnog saobraćaja, te su kroz Plan "Ulični trkač" izdali 577 prekršajnih naloga, kroz Plan "Brzina" 1.616 prekršajnih naloga, i kroz Plan "Alkohol" 461 prekršajni nalog i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, zaključuju iz Uprave policije MUP KS.


#maloljetnici #MUPKS #nesreća #policija #sankcije #Zakoni #CrnaHronika