Članak

PARLAMENT

RASPRAVA Niz manjkavosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa, blokada ostaje, GRECO preporuke zanemarene

(Patria) - Predstavnički dom PS BiH raspravlja po hitnoj proceduri o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa čiji je Prijedlog u četvrtak usvojilo Vijeće ministara.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je u kratkim crtama predstavio zakon, nakon čega je i uslijedila rasprava.

Safet Kešo (SDA) je istakao da je problematično da se u zakonu ne navodi da su niži organi vlasti obavezni uskladiti svoje zakonske propise s ovim.


Zlatan Begić (DF) napomenuo je da su imali 24 sata da se upoznaju sa zakonom.

„Ne ulazeći u političke koncepte, jačanje entiteta ili državnog nivoa, mene samo zanima interes građana i jačanje prava. Neću podržati ovaj zakon, jer pravila koja se tiču sukoba interesa trebaju biti uniformna za cijelu BiH. U interesu vladavine prava mora postojati jedna pravila za čitavu BiH. Pozdravio bih ovaj zakon, ima u njemu dosta dobrih elementa, da je on bio predmet rasprave prije dolaska zakona na Parlament“, kazao je Begić.

Dodao je da se može desiti da ne dođemo do Komisije, radi specifičnog načina odlučivanja u PSBiH, a pozadina mogu biti nečiji višemilionski poslovni interesi.

„Možemo doći da ovo političko tijelo ne uspostavi PSBiH. Dobro znamo za postojanje blokada. Možemo doći do toga da se ne uspostavi to tijelo, pa opet nemamo tijelo koje se bavi sukobom interesa“, istakao je Begić.


Problematizirao je i Član 24 koji govori o prestanku dužnosti člana Komisije, a koje opet razrješuje PSBiH.

Jasmin Emrić (NES) govoreći o zakonu istakao je da je suština bila ispuniti GRECO preporuku, a suština je da se na svakom pedlju BiH spriječi sukob interesa izabranih i imenovanih funkcionera.

„Mi danas više moramo voditi računa o evropskom putu nego šta je stvarni tekst i zakon, ali u cijeloj BiH, a ne na nivou BiH kako kaže zakon. Mi u biti nastavljamo staru praksu, jer neće biti efikasan model, jer je i dalje postavljeno to da Komisija ovisi od Agencije za prevenciju i zaštitu od korupcije. Ovo je sistem koji je napravljen za blokade. Vrlo je teško postići koncenzus, posebno kada imenuje PSBiH članove Komisije“, kazao je Emrić, dodajući da sistem neće biti dobar.

„Možda je i cilj da sve bude šareno i da se može posmatarati i ovako i onako. Zakon nije ni u skladu Ustavom BiH, jer Ustavom nije predviđen paritet, a Komisija se uspostavlja po paritetu. Jer Komisija neće odlučivati o nacionalnom, već sukobu interesa“, kazao je Emrić.

Branislav Borenović (PDP) također je ponovio da je nedopustivo da se na ovako važan zakon ne može djelovati amandmanski.

„Morat će kolege iz SNSD-a morati pojasniti prenos nadležnosti, jer u Komisiji nema kvalifikovanog glasa. Kada je riječ o samom zakonu smatram da je tanak, nedovoljno jak. Znam da je u ovim geopolitičkim odnosima dovoljno imati dobar naslov, da ljudima u Briselu pruži nadu da se ovdje nešto radi. Ovaj zakon ne treba donositi samo zbog EU, već nas samih, da mi regulišemo pitanje sukoba interesa u kojem ćemo uspostaviti red i zaustaviti nepotizam i dupliranje funkcija na svim nivoima. To ovaj zakon neće uraditi. Kakva crna depolitizacija“, kazao je Borenović.

Ironično je kazao da će parlamentarna većina birati Komisiju, a da se priča o nekom nezavisnom tijelu.

„Logično da će većina izabrati podobne ljude“, kazao je Borenović.

#Parlament #SukobInteresa #BiH