Članak

ANALIZA

DPC: Zakon o sukobu interesa problematičan u suštini, na Evropskom vijeću blokirati pregovore sa BiH, pa kreirati strategiju!

(Patria) - Koalicija na državnom nivou Bosne i Hercegovine u srijedu je postigla dogovor o nacrtu zakona o sukobu interesa, koji je usvojilo Vijeće ministara. Kao što ističemo u posebnoj temi objavljenoj danas, politika zelenog svjetla u pristupnim pregovorima je opterećena i igraće na ruku aktuelnim elitama u zemlji.

Navodi se ovo u analizi Vijeća za politiku demokratije, koju u nastavku prenosimo integralno:

Ali osim toga, zakon je veoma problematičan u suštini. Formalno zamjenjuje postojeću komisiju za sukob interesa, sastavljenu od većine poslanika, nezavisnim tijelom od 7 stručnih članova. Međutim, kroz kompoziciju koja odražava etnički model podjele vlasti u dejtonskoj BiH, sa dva člana koji dolaze iz svakog od tri konstitutivna naroda u BiH, i jednim iz “ostalih” (član 18.), u kombinaciji s njihovim imenovanjem od strane Parlamenta BiH prostom većinom (član 19.), komisija će u stvarnosti ostati pod potpunom kontrolom vladajuće koalicije, pri čemu će tandem Dodik-Čović kontrolirati većinu koja će spriječiti komisiju da donese bilo kakvu odluku protiv njihovih stranačkih interesa (član 22).

Takvo tijelo sigurno neće učiniti ništa da se bori protiv endemske korupcije i nepotizma osim ako nije u službi njihovih uskih stranačkih programa. On obuhvata obostrano osigurano uništenje – i definisanje devijantnosti – u srcu BiH #PeaceCartel .

Osim toga, novi zakon otvara mogućnost entitetskim i kantonalnim zakonima da ponište zabranu zvaničnicima na državnom nivou da istovremeno obavljaju funkcije na nižim nivoima vlasti (čl. 6 (2)).

Dalje, za razliku od postojećeg zakona i ranijih nacrta novog zakona, konačna verzija ukida neograničenu obavezu institucija, organa i pravnih lica u entitetima i kantonima da daju finansijske i imovinske podatke javnog funkcionera kada to zatraži komisija, odnosno (čl. 17 (3)) omogućava entitetima i kantonima da usvoje zakone koji blokiraju takvu obavezu; što istorija pokazuje da će sigurno učiniti da smanje transparentnost.

Konačno, novi zakon uklanja odredbu iz postojećeg da entitetski zakoni o sukobu interesa ne smiju biti u suprotnosti sa državnim zakonom, što znači da će zakoni nižeg nivoa moći biti čak i slabiji od ovog ionako slabog državnog zakona.

Ukratko, zakon koji je planiran za donošenje danas neće se boriti protiv sukoba interesa, već će promijeniti zakon kako bi se takvi sukobi lakše pratili - i skrivali. To također podupire Dodikov i Čovićev cilj daljeg slabljenja državnog primata u korist nivoa vlasti nad kojima imaju jedinstvenu kontrolu. Dajući pečat EU odobravanja zakona, EU pomaže bh. političarima da konsoliduju feudalnu dominaciju u “svojim” domenima.

Nakon što je povjerenika za proširenje Oliver Varhelyi odmah pohvalio sporazum VM o nacrtu zakona planirano je da oba doma Parlamenta BiH danas usvoje zakon po ubrzanoj proceduri, instrument koji se prekomjerno koristi u svim zemljama Zapadno g Balkana, a kritikuje ga EU da narušava parlamentarnu demokratiju sprečavanjem javne rasprave.

Posljednjim uzdržavanjem Berlin i Hag signaliziraju spremnost da popuste Evropskoj komisiji. Prema scenariju, izgleda da je sve spremno za predstojeći evropski samit da se proglasi „uspjeh“.

Kao što ovo najnovije poglavlje o zakonu o sukobu interesa pokazuje, predaja samoproglašenih branitelja liberalno-demokratskih vrijednosti EU kao što su Njemačka i Holandije, agendama neliberala i transakcionista u institucijama EU i među državama članicama u odnosu na BiH i širu regiju Zapadnog Balkana pokazuje izdubljenost procesa proširenja, ali i same EU.

Takođe pokazuje krhkost politike proširenja bez vrijednosti kao geopolitičkog alata nakon ruske agresije na Ukrajinu. Čini se da je ciljna publika sama EU. Građani BiH neće biti prevareni – kao ni Kremlj.

U BiH, davanje zelenog svjetla pristupnim pregovorima na Evropskom sami tu samo će ohrabriti korumpirane i nedemokratske vladajuće elite, ohrabrujući Milorada Dodika i Dragana Čovića da nastave svoje etničke podjele i secesionističke agende kao "šampioni EU integracija".

Krajnje je vrijeme da Berlin i Hag premoste ogroman jaz između najavljene politike i praktičnog učinka – blokiranjem pozitivne odluke o BiH na Evropskom vijeću, a potom rade na dugotrajnoj sveobuhvatnoj strategiji EU prema BiH.

#Bosnia #Demokratija #DPC #Herzegovina #Korupcija #Nepotizam #Politika #SukobInteresa #Transparentnost #VijeceMinistara #Zakon #BiH