Članak

DRŽAVNA AGENCIJA

AKCIJA KLASTER Sa liste akreditiranih visokoškolskih ustanova brisani Prometej iz Banja Luke i Victoria univerzitet Mostar

S obzirom da su vlasnici brisanih univerziteta bliski vladajućim strankama očekuju se pritisci na Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH.

(Patria) - Agencija za razvoj visokog obrazovanja i razvoj kvalitete BiH obrisala je sa liste akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH Visoku školu za primijenjene i pravne nauke „Prometej“ i Univerzitet modernih znanosti - CKM Mostar odnosni „VICTORIA INTERNACIONALNI UNIVERZITET“.

Prometej je u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH prvi put upisan 2016. godine sa rokom važenja pet godina. U međuvremenu je podnosio zahtjev za reakreditaciju te je 2021. godine dobio novo rješenje za određene studijske programe. Iako su obje ove visokoškolske ustanove podnijele zahtjev za ponovnu reakreditaciju, kako je potvrđeno za Patriju, zahtjevi su bili nepotpuni i neblagovremeni.

Za sada su obje ustanove obrisane sa Liste akreditiranih visokoškolskih ustanova, dok je nešto sporija procedura brisanja iz Državnog registra akreditiranih visokoškolskih ustanova.

CKM odnosno VIKTORIA Internacionalni univerzitet u Državni registar je upisan 2020. godine sa rokom važenja četiri godine. S obzirom na odbačeni zahtjev za reakreditacijom stekli su se uslovi da se briše sa liste akreditiranih ustanova što je Agencija i uradila 6. marta.

Inače, obje ove ustanove obuhvaćene su akcijom "Klaster" koju je u februaru 2023. godine provelo Tužilaštvo BiH uz pomoć SIPA-e čiji su prikriveni istražitelji za novac dobili više diploma visokoškoslkih ustanova, a da nikada nisu ni studirali.

Istragom je obuhvaćeno više univerziteta, fakulteta i visokih škola, a akcija se provodila tokom cijele 2023. godine, pa i početkom februara 2024. godine. U pretresima je izuzeta velika količina novca za koju se sumnja da potiče od prodaje diploma.

Iz Tužilaštva BiH u februaru ove godine su za Patriju naveli da je potrebno dodatno vrijeme za istragu.

„Predmet koji se odnosi na akciju “Klaster” je u radu, nedavno su realizirane dodatne aktivnosti, jer tužiteljstvo i partnerske agencije u radu na predmetu, dolaze do novih informacija i saznanja o mogućim nezakonitostima, koja ne možemo niti želimo ignorirati. Zbog toga će biti potrebno određeno vrijeme, za provođenje aktivnosti do donošenja tužiteljske odluke, u skorijem periodu. U predmetu je obuhvaćen veći broj osumnjičenih“, naveli su iz Tužilaštva BiH na upit Patrije.

Godinama su prikriveni istražioci SIPA-e prikupljali informacije na ovim univerzitetima pod krinkom studenata, a koji su za novčani iznos došli ne do jedne, ne do dvije, već tri univerzitetske diplome bez da su ikada prisustvovali predavanjima ili ispunjavali druge obaveze. Dakle, za samo nekoliko mjeseci istražioci su dobili tri različite diplome sa tri različita univerziteta. Novac za diplome dat je preko posrednika, a kroz nekoliko mjeseci dobili su diplome „na ruke“. Matične knjige su prepravljane naknadno kako bi se „retroaktivno prikazao upis studenata“ koji zapravo nikada nisu zaista i studirali.

Riječ je o privatnim univerzitetima u Brčkom, Banja Luci, Travniku, Mostaru. Oni su mahom 2020. i 2021. akreditovani, a u Komisijama su bili profesori od kojih će dva kasnije postati članovi Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a jedan je čak i vlasnik dva univerziteta koji su predmet istrage.

Kako je objavljivano u medijima istragom su obuhvaćeni dekani i drugi zaposleni u visokoškolskim ustanovama Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pračić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović. Među visokoškolskim ustanovama su Nezavisni univerzitet Banjaluka (NUBL), Univerzitet za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Visoka škola za primjenjene i pravne nauke “Prometej” Banja Luka, Panevropski univerzitet “Apeiron” i Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment (PIM) Banja Luka, Univerzitet u Travniku i Internacionalni univerzitet Travnik, novonastali Viktoria Internacionalni univerzitet iz Mostara nastao 2023. ujedinjenjem Univerziteta modernih znanosti CKM Mostar i Visoke škole „Union“ Mostar, te, iz Brčko distrikta Evropski univerzitet.

S obzirom da su vlasnici brisanih univerziteta bliski vladajućim strankama očekuju se pritisci na Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH.

Inače, uskoro će uslijediti i promjena članova Upravnog odbora Agencije koje bira Parlamentarna skupština BiH na mandat od tri godine s mogućnošću reizbora.

Listu akreditiranih visokoškolskih ustanova možete vidjeti OVDJE

#BanjaLuka #Mostar #Prometej #Victoriauniverzitet #BiH