Članak

PRIRODA

Skoro 3.000 požara u brazilskoj Amazoniji u februaru, postavljen novi rekord

(Patria) - Skoro 3.000 šumskih požara registrovano je ovog mjeseca u brazilskoj Amazoniji, što je najveći broj u februaru od kada su zabilježeni podaci 1999. godine, javio je AFP.

Brazilski institut za svemirska istraživanja INPE saopštio je u srijedu da su njegovi sateliti do sada ovog mjeseca uhvatili 2.940 požara, 67 posto više od prethodnog maksimuma od 1.761 zabilježenog u februaru 2007. i četiri puta više nego u istom mjesecu prošle godine.

„Klimatski faktor svakako igra fundamentalnu ulogu u ovoj anomaliji“, rekla je Ane Alencar, naučni direktor istraživačkog instituta IPAM Amazonia.

„Vidjeli smo kako Zemlja ruši temperaturne rekorde. Svaka godina je najtoplija godina i to ima sinergiju sa klimatskim pojavama“ kao što su suše, rekla je Alencar.

Suša je opustošila brazilsku Amazoniju između juna i novembra prošle godine, izazivajući ogromne požare, smanjujući ili uništavajući velike rezerve vode, ostavljajući pustoš među divljim životinjama i pogađajući milione ljudi. Takav ekološki „stres“, rekla je Alencar, „stvara sve neophodne uslove da svaki požar postane veliki požar“, dodajući da su neki od požara možda bili rezultat krčenja šuma za poljoprivredu.

Krčenje šuma prepolovljeno

Brojke objavljene prošlog mjeseca pokazuju da se krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji prošle godine smanjilo za polovicu jer je vlada predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve pojačala zaštitu životne sredine.

Satelitski monitoring otkrio je 5.152 kvadratna kilometra šumskog pokrivača uništenog u
brazilskom dijelu prašume prošle godine, što je 50 posto manje u odnosu na 2022. godinu.

Nakon što je pobijedio desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara na izborima 2022. godine, ljevičar Lula preuzeo je funkciju 1. januara 2023. obećavajući da se „Brazil vratio“ kao partner u borbi protiv klimatskih promjena. On je obećao da će okončati ilegalnu sječu šuma u Brazilu do 2030. godine. Saveznik agrobiznisa Bolsonaro izazvao je međunarodne kritike zbog prosječnog godišnjeg krčenja šuma u brazilskoj Amazoniji od 75 posto u odnosu na prethodnu deceniju.

#Amazon #požari #Svijet