Članak

KRIMINALISTIKA

DAN NEZAVISNOSTI Suštinski ćemo se morati vratiti na postavke onog što je bilo referendumsko pitanje!

Foto Patria

(Patria) - U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Sarajevu – Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, u partnerstvu sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici i Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca organizovalo je naučnu konferenciju „1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive“.



Konferencija je okupila ugledna imena akademske i šire društvene zajednice, a kao izlagači učestvovali su Miro Lazović, akademik Mirko Pejanović, akademik Ejup Ganić, prof. dr Jasmin Ahić, prof. dr Lada Sadiković, general Vahid Karavelić, prof. dr Goran Kovačević, prof. dr Sead Turčalo, akademik Kasim Trnka, mr. sci. Emir Zlatar, prof. dr Bakir Alispahić, prof. dr Larisa Velić, prof. dr Edina Bećirević, prof. dr Ivo Komšić, prof. dr Edita Hasković, doc. dr Nerma Halilović-Kibrić, Kenan Hodžić, MA, Strajo Krsmanović, Adil Kulenović, dr.sci. Kata Senjak, prof. dr Dževad Drino, prof. dr Sakib Softić, prof. dr Enis Omerović, Admir Katica, Ajdin Huseinspahić i brojni drugi učesnici, a sve prisutne pozdravili su i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, te rektor Univerziteta u Zenici prof. dr Jusuf Duraković.



Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj na press konferenciji prije početka konferencije kazao je da današnjim skupom akademska zajednica daje svoj doprinos ovom značajnom datumu.

„Prvi mart, Dan nezavisnosti BiH je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH a današnja konferencija je nastojanje akademske zajednice UNSA i Univerziteta u Zenici, kao i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca kao suorganizatora da još jednom pred javnošću iskažemo poštovanje prema onima koji su iznjedrili uspješan referendum.

Referendum je osigurao BiH pretpostavku za nezavisnu državu, a nakon raspada Jugoslavije i pred UN-om“, kazao je Škrijelj.

Akademik Mirko Pejanović kazao je da je veoma bitna činjenica da su građani u veoma visokom procentu izašli na referendum.

„Građani su izašli sa 64 posto, u uslovima kada je vojska već djelovala, dakle vladao je strah. To govori da su na referendum izašli građani svih naših mjesta, opština, centara i da su svojom voljom izglasali status. 99,44 posto je onih koji su izašli na referendum, potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje“, kazao je Pejanović.

Govorio je o važnosti samog pitanja koje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

„U pitanju je sadržan glavni princip prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a. Na temelju rezultata referenduma i zemlje članice Evropske zajednice i velike svjetske sile su BiH dodijelile međunarodno priznanje“, kazao je Pejanović.

Napomenuo je da je referendum proveden pod međunarodnom kontrolom.

„Malo se zna da je 600 promatrača bilo u 16 regionalnih centara u vrijeme referenduma. Šef posmataračke misije je u svom izvještaju rekao da je referendum proveden korektno i uspješno i sa punom voljom građana BiH“, istakao je Pejanović.

Rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković istakao je da moramo svi ovladati sa puno više znanja koje je aplikativno i primjenjivo.


„Jedan od najbitnijih datuma je 1. mart. Veoma je važno istaći da akademska zajednica više nema pravo da šuti. Moramo se obraćati i govoriti o svim bitnim pitanjima za ovu državu. Trebaju biti i okrugli stolovi i konferencije, ali to neće riješiti pitanje BiH. Treba razgovarati, jer bez dijaloga nema napretka. Smatram da treba vladati znanjem, a znanjem ćemo se ujediniti i treba raditi na ekonomskom razvoju ove države“, istakao je Duraković.

Emir Zlatar iz VKBI-ja kazao je da se ova naučna konferencija priključuje pritisku javnosti da se vlasti bez odlaganja angažuju na ispunjavanju preostalih zahtjeva za otvaranje pregovaračkog procesa za pristup EU.

„Ono što je specifikum tog 1. marta jeste da je on suspendovan Dejtonom, jer je suspendovan Ustav Republike BiH, nametnut je novi Ustav o kojem se građani nikada nisu izjasnili. U tim okolnostima djeluje BiH više od 20 godina. Cijenimo da će se svi iskoraci koji budu išli u tom pravcu, odnosno briselskom putu BiH principijelno i suštinski morati vratiti na postavke onog što je bilo referendumsko pitanje, a od kojeg smo se udaljili“, istakao je Zlatar.

Profesorica Lada Sadiković podsjetila je također na važnost 1. marta, kao i cijeli proces, te naglasila činjenicu da će BiH morati implementirati presude iz Strazbura, jer je ključno poštivanje ljudskih prava.

#AkademskaZajednica #DanNezavisnosti #Kriminalistika #LadaSadiković #MirkoPejanović #Referendum #RifatŠkrijelj #BiH