Članak

VIDEO POZIV

Američki i kineski zvaničnici razgovarali o vojnoj saradnji Rusije i Sjeverne Koreje

Visoka američka zvaničnica za Sjevernu Koreju imala je ove sedmice video poziv s kineskim izaslanikom za pitanja Korejskog poluotoka u kojem su razgovarali o rastućoj vojnoj saradnji između Moskve i Pjongjanga.

(Patria) - Visoka američka zvaničnica za Sjevernu Koreju imala je ove sedmice video poziv s kineskim izaslanikom za pitanja Korejskog poluotoka u kojem su razgovarali o rastućoj vojnoj saradnji između Moskve i Pjongjanga, saopštio je u petak State Department, javio je Reuters.

Američka visoka zvaničnica za Sjevernu Koreju Jung Pak i njen kineski kolega Liu Xiaoming također su se osvrnuli na „sve destabilizirajuće i eskalirajuće ponašanje Sjeverne Koreje“, navodi se u saopštenju. U njemu se navodi da je rastuća vojna saradnja između Rusije i Sjeverne Koreje „kršenje brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a“.

U saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je „u zajedničkom interesu regije i međunarodne zajednice održavanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i poticanje procesa političkog rješavanja...“. U njemu se navodi da bi „dotične strane trebale... da se pozabave zabrinutostima jedna druge na uravnotežen način kroz smislen dijalog“ i da su se Kina i Sjedinjene Države složile da održe kontakt po tom pitanju.

U kineskoj izjavi ne spominje se Rusija, koja je dugo bila strana u sankcijama UN-a protiv Sjeverne Koreje zbog njenih programa balističkih projektila i nuklearnog oružja, ali je pojačala veze s Pjongjangom od invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Washington je optužio Sjevernu Koreju da isporučuje Rusiji artiljerijske granate i projektile za rat u Ukrajini. Moskva i Pjongjang to poriču, ali su obećali da će produbiti vojne odnose.

U američkom saopštenju se navodi da je razgovor s Kinom uslijedio nakon sastanka 16. februara između državnog sekretara Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija u kojem su „potvrdili važnost kontinuirane komunikacije o pitanjima (Sjeverne Koreje) na svim nivoima“.

Kremlj je u utorak saopštio da je predsjednik Vladimir Putin poklonio sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu rusku limuzinu Aurus. Washington je u petak uveo sankcije proizvođaču automobila u sklopu sveobuhvatne runde sankcija protiv Rusije kako bi se obilježila druga godišnjica njene invazije na Ukrajinu. Sankcije i trgovinska ograničenja također su usmjerene na kineske kompanije za koje su SAD rekli da pomažu u ratu u Rusiji.

Kinesko-američki odnosi pokazali su znakove poboljšanja posljednjih mjeseci s koracima za ponovno uspostavljanje komunikacijskih kanala nakon što su veze pale na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija. Ali mnoge tačke trvenja ostaju, uključujući američke sankcije Kini zbog pitanja sigurnosti i ljudskih prava. Wang je rekao Blinkenu da ih treba ukinuti.

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu Liu Pengyu nazvao je najnovije sankcije kineskim firmama „tipični potez ekonomske prisile, unilateralizma i maltretiranja“.

Najviša američka dužnosnica za kontrolu naoružanja, Bonnie Jenkins, rekla je u četvrtak da Washington želi više razgovora s Kinom o strateškoj stabilnosti i upravljanju krizama i da agresivnija Sjeverna Koreja nije u interesu Pekinga. Ona je rekla da vjeruje da Sjeverna Koreja, koja se graniči s Kinom, želi nabaviti borbene avione, rakete zemlja-vazduh, oklopna vozila, opremu ili materijale za proizvodnju balističkih projektila i druge napredne tehnologije iz svoje saradnje s Rusijom.

#SAD #SjevernaKoreja #svijet #rusija