Članak

GDJE SMO MI A GDJE EVROPA

Vlada KS hoće u EU ali neće evropske norme: Ostaje nam zagađen zrak, novi urbanistički plan KS bez studije utjecaja na okoliš

Prošle i ove godine glavni grad BiH Sarajevo bilježio je rekordne vrijednosti zagađujućih čestica u zraku. Najveći zagađivači u Sarajevu su ložišta ali i automobili. Ključni zadatak koje bi kantonalne vlasti trebale riješiti je korištenje ekološki prihvatljivih energenata kao što je plin. Na javne pozive za zamjenu peći i uvođenje plina javi se mali broj domaćinstava, a obaveze pred BiH na putu ka EU jasno su precizirane.

Smanjenje zagađenje zraka i zaštita okoliša dio je Zelene agende EU. No, Kanton Sarajevo osim zagađenja suočava se i sa prekomjernom gradnjom, građenjem u vodozaštitnim zonama, na planinama čime se ugrožavaju izvori pitke vode i ekosistem.

Ovog mjeseca u EU je postignut dogovor o novim mjerama kako bi se do 2050. godine postiglo nulto zagađenje zraka. Zagađen zrak utječe na ukupno zdravlje stanovništva, a primjetne su respiratorne smetnje i bolesti kardio-vaskularnog sistema. Od zagađenog zraka povećana je smrtnost, a BiH, nažalost zauzima visoko mjesto na toj listi. Ozbiljnih istraživanja koliko zagađen zrak uzrokuje preranih smrti u KS nema niti se vlast time želi baviti.

Nova pravila EU postavljaju strožije granice za zagađujuće čestice (PM2,5, PM10), NO2 (azot-dioksid) i SO2 (sumpor-dioksid). Za dva zagađivača sa najvećim dokumentiranim uticajem na zdravlje ljudi, PM2,5 i NO2, godišnje granične vrijednosti treba da budu više nego prepolovljene sa 25 µg/m³ na 10 µg/m³ i sa 40 µg/m³ na 20 µg/m³ respektivno. Primjera radi, početkom februara u pojedinim područjima Kantona Sarajevo te vrijednosti su bile i 90 mikrograma po kubnom metru. Takav zrak je opasan za cijelo stanovništvo!

Vlada KS nije poduzimala adekvatne mjere tokom enormnog zagađenja zraka, već su se zajedno sa građanima nadali vjetru i padavinama koje bi pročistili zrak u sarajevskoj kotlini.

Pored planova kvaliteta zraka, potrebnih za one zemlje EU koje prelaze granice, sve države članice će do 31. decembra 2028. godine morati izraditi mape puta za kvalitet zraka u kojima će biti utvrđene kratkoročne i dugoročne mjere za usklađivanje s novim graničnim vrijednostima za 2030. koje predlaže Parlament. S obzirom da BiH pretenduje na članstvo u EU onda je vrijeme da se počne i ponašati prema pravilima EU.

Zdravstveni sistem u KS nije u stanju adekvatno odgovoriti na potrebe stanovništva, te je godinama deficitiran kadar u oblasti pulmologije, pedijatrije, RTG-a, a sve je veći broj građana sa smetnjama izazvanim zagađenjem zraka.

Zagađenje zraka i dalje je ekološki uzrok rane smrti broj jedan u EU, sa oko 300.000 prijevremenih smrti godišnje. Tačna statistika u BiH, a ni u Sarajevu ne postoji.

Kantonalni premijer Nihad Uk na pitanja o zagađenju zraka odgovara da je to dugotrajan proces te da zrak u Sarajevu neće biti čist ni do kraja mandata aktuelne vlade, 2026. godine. Kao da zagađenje zraka ima veze sa mandatima određene politike!

Iako su jasno detektovani glavni zagađivači saobraćaj i ložišta, konkretnijih mjera nema. Osim unaprijeđenja javnog saobraćaja, Vlada KS zaboravlja na veliki broj automobila koji ne ispunjava EURO normu.

Da kantonalna vlast koju predvodi Uk nema namjeru ozbiljno se posvetiti rješavanju problema zagađenja zraka pokazuje i novi urbanistički plan urbanog područja Sarajeva za period 2016-2036. godine. Danas su svoju reakciju zastupnicima u Skupštini KS uputile članice Eko BiH mreže koja okuplja 20 udruženja.

Iako je predviđena javna rasprava o ovom dokumentu ona ne uključuje građane, što iz ovih udruženja smatraju “opasnim presedanom”.

“Tako se dokument ključan za budućnost gradskog područja Sarajeva i svih nas oblikuje potpuno otuđen od opšteg interesa i potreba stanovništva. A kako su zaboravili na ljude, tako su nadležni zaboravili i na okoliš: dokument ulazi u proceduru i bez strateške studije uticaja na okoliš koja je zakonski propisana kao obavezna i koja ima posebnu težinu u doba ubrzanih i štetnih klimatskih promjena.

Ovih dana često isticanu posvećenost nove garniture vlasti „evropskom putu Bosne i Hercegovine” valja sagledati u svjetlu tih znakovitih zaboravljanja. Sudeći po lakoći i dosljednosti zanemarivanja zakonskih obaveza spram okoliša i demokratskog odlučivanja, reklo bi se da kantonalna politička elita ima prilično nisko mišljenje o standardima Evropske unije u koje se, inače, javno zaklinju.

A šta vlasti nisu zaboravile u procesu izrade novog Urbanističkog plana?

Nisu zaboravile planiranje novih nebodera, gradnje na području vodozaštitne zone, smanjenja zelenih površina. Drugim riječima, UP se svodi na gradnju i još gradnje, a sve u aranžmanu privatnika i u komercijalne svrhe, bez ikakvih naznaka da će konačno otpočeti društvena stanogradnja koja je jedini način da se ljudi ovoga grada spase od robovanja kreditima i napuhanim cijenama stanova na kojima se bogate špekulanti.
Utoliko Vlada KS koja se vrlo često deklariše kao „najtransparentnija ikad“ uistinu i zaslužuje tu kvalifikaciju – naime, vladajuća koalicija izuzetno je transparentna u pogledu svojih političkih i društvenih prioriteta i ciljeva: ostvarivanje privatnog profita od javnog dobra.

Skupština Kantona Sarajevo sada ima priliku i odgovornost da taj proces zaustavi, vraćajući ovaj dokument na početak procedure – s jasnom direktivom Vladi da hitno sačini i dosljedno primijeni program uključivanja najšire javnosti od prvog koraka izrade Plana, te da izradi zakonom propisanu Stratešku procjenu uticaja Plana na okoliš”, navode iz Eko BiH mreže.


(A.V.)

#NihadUk #urbanističkiplan #VladaKS #zagađenjezraka #zelenaagenda #bih #izdvojeno