Članak

VLADAJU A NE ZNAJU

Stranke trojke godinama su vlast u Sarajevu, a problemi u zdravstvu, socijali, komunalnoj privredi sve veći

Piše: Amra Vrabac

Nova Vlada KS imenovana je 15. novembra. U njoj više nije bilo mjesta za Stranku za BiH, već su se stranke trojke opredijelile da većinu prave sa „samostalnim“ zastupnicima koji su izašli iz Stranke za BiH i Naše stranke i zastupnikom pokreta Za nove generacije Damirom Marjanovićem.

Iako je kapacitet Marjanovićevog pokreta zvanično jedna ruka u Skupštini KS i to njegova, a radno mjesto u Zagrebu jer je preuzeo funkciju direktora jednog instituta u Hrvatskoj, ZNG je u Vladi KS dobio dva važna ministarstva: finansije i visoko obrazovanje. Zbog želja Marjanovića da upravlja visokim obrazovanjem Naša stranka se odrekla Pavla Krstića i preuzela resor komunalne privrede koji je vodio kadar Stranke za BiH.

Bez obzira što je Naša stranka ostala samo sa četiri zastupnika u Skupštini KS jer ih napustio Redžo Lemezan, ovoj stranci je pripalo mjesto premijera KS i dva ministarstva, dok npr. NIP koji ima sedam zastupnika u Skupštini KS ima četiri ministarstva. Nije tajna da je upravo šef te stranke Elmedin Konaković bio zagovornik ideje o rekonstrukciji Vlade KS, a on je sa Marjanovićem razgovarao o ulasku u novu Vladu KS.

Iako je nova Vlada trebala bolje raditi, jer ih je Stranka za BiH usporavala kako su to neopravdano tvrdili iz trojke, Ukova vlada i nema se čime pohvaliti.

Vrlo brzo počeli su problemi. Oko 1.000 mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja dobili su najmanje iznose ikad, a od obećanih 12.000 isplaćeno im je po 4.800 KM. Resorni ministar Bojan Bošnjak (Naša stranka) čak je najavio da će dobro razmotriti budućnost ovog projekta. Demonstrativno je odbijao da se iznađe mogućnost za povećanje subvencija iako su neki ministri nudili da iz svojih budžeta daju dio sredstava. Nije pomogao ni javni apel šefa NIP-a da se mladima isplati približan iznos obećanom. Bošnjak je sve opcije rezolutno odbio zajedno sa Ukom.

Nova vlada nije se adekvatno postavila ni prema problemu sigurnosne situacije, a niko iz Vlade KS nije se pojavio na okupljanju građana nakon ubistva 19-godišnjeg maturanta Pete gimnazije Farisa Pendeka.

U posljednji momenat Vlada KS je izbjegla masovni štrajk prosvjetara koji su tražili veće plaće, bolje uslove rada, promjenu nastavnih programa, adekvatan odnos ministrice...

Nagomilani problemi sa smještajem studenata i odnosa vlasti prema toj populaciji rezultirali su protestnim okupljanjem studenata. Direktor Amar Dovadžija podnio je ostavku, a kako je ranije kazao za Patriju, presudio je neadekvatan odnos Vlade prema Studentskom centru. Imenovan je novi direktor, ali uslovi se nisu popravili.

Problemi u zdravstvu koje smo čuli i tokom prezentiranja izvještaja o radu za 2022. godinu, a šest izvještaja je oboreno na Skupštini KS među kojima i JU Dom zdravlja KS na čijem je čelu kadar SDP-a Abel Baltić, u komunalnim preduzećima koje mahom vode kadrovi NIP-a, evidentni problemi u ustanovama socijalne zaštite o kojima su govorili direktori na današnjem nastavku Skupštine KS, a koje koriste veliki broj građana KS, pokazuju da strankama trojke nije dovoljno samo uzeti vlast. Iako vladaju u KS već godinama, osim uvođenja u prava različitih kategorija i subvencija, nikakav drugi napredak se ne vidi. Promjene u javnom saobraćaju i infrastrukturi ipak su trebale se dogoditi puno brže.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria, stranke trojke nisu zadovoljne radom novih ministara u Vladi KS, a posebno ministra finansija Afana Kalamujića. Ostala ministarstva bukvalno mole Kalamujića da im potpiše mišljenja kako bi mogli izvršavati svoje obaveze, donositi odluke i na kraju krajeva, raditi svoj posao. Ili Kalamujić ne zna šta mu je posao ili namjerno usporava rad drugih ministarstava.

Isto tako, nova uspostavljena većina je 21 ruka, a naprimjer izvještaji komunalnih preduzeća za 2022. usvojeni su većinom sa 19 ruku.

Stranke trojke dodatno slabe unutarstranački odnosi što se sve odražava i na njihov rad u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Kako se budu bližili lokalni izbori može se očekivati i dodatno zaoštravanje odnosa među ovim strankama.

Preuzimanje vlasti i na nivou Federacije BiH i Vijeća ministara BiH izložilo je stranke trojke oku javnosti do krajnjih granica. A ni alibi da su lošije radili oni prije njih ne pije više vode, barem ne u Sarajevu. Ukoliko pet godina vodite Kanton Sarajevo sa budžetom većim od milijardu KM koliko iznosi državni budžet, a pri tome građani ne osjete poboljšanje kvalitet života, u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, komunalnim uslugama, onda je očito da nešto rade pogrešno. Samo je pitanje kada će trojka to shvatiti.

#AmraVrabac #trojka #VladaKS #BiH