Članak

461 POSLANIK BIO 'ZA'

Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji kojom poziva na istragu o izborima

Za rezoluciju Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora glasao je 461 poslanik, protiv ih je bilo 53, a suzdržanih 43.

(Patria) - Evropski parlament izglasao je rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umiješane u prevaru birača.

Za rezoluciju Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora glasao je 461 poslanik, protiv ih je bilo 53, a suzdržanih 43, prenosi RSE.

Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, s posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda, jer se proširuju pojedini navodi, uključujući i one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou izvan djelokruga obuhvaćenog izvještajima OEBS/ODIHR", navodi se u izglasnoj rezoluciji.

"Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da detaljno prati izvještaje Revizorskog suda i odmah započne reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata.

Parlament podvlači da ukoliko srbijanske vlasti nisu spremne da provedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi ove istrage ukazuju da su srbijanske vlasti bile direktno umiješane u prevaru birača, poziva na obustavu finansiranja EU na osnovu teških kršenja pravila zakona u vezi sa izborima u Srbiji".

Ocjenjuje se da su parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 17. decembra "odstupili od međunarodnih standarda i opredjeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane zvaničnika da bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost".

Ističe se da se ovi izbori ne mogu smatrati održanim u pravednim uslovima zbog navoda o "široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji".

U tekstu se s ozbiljnom zabrinutošću konstatuju brojni dokazi koje su prikupili međunarodni i domaći posmatrači, koji pokazuju aktivnosti koje su prethodile i tokom izbornog dana, a koje su mogle promijeniti izborni ishod, te su, navodi se, mogli kritično uticati posebno na rezultate izbora za grad Beograd i ozbiljno narušiti legitimitet parlamentarnih izbora.

"Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, nedostaju dovoljno primijenjeni osnovni demokratski standardi EU i međunarodni standardi. Pozivaju se vlasti Srbije da osiguraju dovoljno demokratskih garancija za održavanje sljedećih redovnih lokalnih izbora 2024. godine, kao i budućih izbora", ističe se u rezoluciji EP.

Rezolucijom se žali zbog nedostatka institucionalnog odgovora na ozbiljne sumnje o umiješanosti zvaničnika u izborne manipulacije i zloupotrebe, što, prema usaglašenom tekstu rezolucije, održava nekažnjivost i osigurava kontinuitet ove prakse.

Također se navodi da neke od izbornih nepravilnosti, koje su dovele do izbora u decembru 2023, predstavljaju potencijalno kršenje zakona i Ustava Srbije.

Evropski poslanici rezolucijom oštro osuđuju i neosnovane tvrdnje srbijanskih vlasti da su države članice EU bile umiješane u organizovanje postizbornih protesta. Izražavaju žaljenje što su protesti iskorišteni kao povod za širenje anti-EU narativa u medijima bliskim vladajućoj stranci.

Inače, rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno niti politički obavezujuće za države članice i evropske institucije.

#EvropskiParlament #srbija #izbori #Region