Članak

STAVOVI

Prof. Muratbegović: Ne zanemarujmo učinak policije, potrebna nam je strategija probacije – nadziranja osuđenih izvršilaca

(Patria) - Elmedin Muratbegović, kriminolog, Redovni profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, govoreći o aktuelnoj temi sigurnosne situacije u KS i recidivistima u činjenju krivičnih djela, predložio je novu strategiju kriminalističke kontrole nad prestupnicima u vidu probacijske službe, te dao svoj sud o radu policije u Kantonu Sarajevo.

Govoreći o problemu recidivizma, odnosno povratnicima u činjenju krivičnih djela i referirajući se na izreku „odranije poznat policiji“, prof. Muratbegović je pojasnio da se radi o uobičajenoj formulaciji prilikom opisa povratnika u izvršenje krivičnih djela, jer upravo recidivisti su najčešći izvršioci teških krivičnih djela u cijelom svijetu pa i gradu Sarajevu.

„Nažalost, postalo je sasvim normalno kada vam neko opisuje izvršioca svirepog ubistva, isplanirane teške krađe ili nekog drugog teškog krivičnog djela da se konstatuje da je ta osoba i ranije kažnjavana. Naime, postalo je gotovo uobičajeno da recidivisti čine nova krivična djela kada god se nađu na slobodi i to ne treba posmatrati kao neki fenomen isključivo vezan za BiH.

Jednostavno, oni grade svoje kriminalne karijere čak i na taj način. Mene to ne iznenađuje. Veliki broj njih izdrže svoje kazne u cjelosti ili se puštaju na uslovni otpust i najčešće vrlo brzo učine novo krivično djelo. Ono što se mi trebamo pitati je: zašto je to tako i šta raditi?

Možda je vrijeme da razmislimo o uvođenju probacije, kao uslovljene ili nadzirane slobode pravosnažno osuđenih izvršilaca krivičnih djela, tokom koje tzv. „službenici probacije“ provode postupke usmjerene na resocijalizaciju osuđenika, smanjenje rizika od izvršenja novog krivičnog djela, te na kraju i na zaštitu same društvene zajednice.

Problem je kada zatvorenici koji su na uslovnom otpustu dođu u lokalnu zajednicu u kojoj niko nije striktno zadužen za kontrolu njihovog ponašanja. Zaboravljamo da te osobe tada nisu slobodne nego se njihov boravak na slobodi uslovljava vrlo preciznim pravilima koja moraju poštovati, jer ako ponove
djelo oni se vraćaju u zatvor.

Pored toga, za efikasnu prevenciju krivičnih djela u najranijoj fazi njihovog nastanka, bilo bi neophodno da se socijalnim radnicima i drugim stručnim osobama u organima starateljstva dodijeli status službenih osoba kao što je to urađeno u Republici Hrvatskoj prije tri godine. To povlači sa sobom veču zaštitu socijalnih radnika, ali i njihovu veću odgovornost.

Na taj način se mogu prevenirati slučajevi nasilja u porodici u svojoj najranijoj fazi, ali i slučajevi rizičnih ponašanja učenika generisanih zanemarivanjem od strane roditelja i slično.

Također, socijalni rad nam je jako važan u složenom lancu službi formalne socijalne kontrole, jer socijalne anamneze izrađene od strane socijalnih radnika se vrlo često koriste kao odlučujuće činjenice u postupku u kojima su djeca ili mladi učinili neko krivično djelo.

Prof. Muratbegović je ponovio i da je potrebno ojačati kapacitete policije, u nekoliko domena a posebno u borbi protiv cyber kriminala.

„Kao prvo želim reći da imamo vrlo kvalitetne stručnjake u našoj policiji čiji učinak vrlo često ignorišemo i zanemarujemo. Mislim da polako prolazi vrijeme u kojem je dominirala stihija i nezdravi senioritet u našoj policiji u kojem su se mladi policajci utapali u rutinsko sivilo. Policiji treba pomoći da može kvalitetno obavljati svoj posao.

Jednu od mjera napominjem još od 2002., godine kada sam bio član Nezavisnog odbora za izbor policijskog Komesara u KS, a to je da moramo omogućiti takvo činovanje i napredovanje policijskih službenika koje će im dati priliku da se specijaliziraju za jednu oblast i u toj oblasti napreduju. Na taj način društvo dobija istinske stručnjake. Sada je to praktično nemoguće i u velikoj mjeri čini policiju u KS manje efikasnom u odnosu na njene realne kapacitete i mogućosti koje posjeduje.

S druge strane, moramo jačati kapacitete policije u segmentu cyber kriminala. To je ključni sigurnosni izazov danas i tu treba ulagati u mlade ljude unutar policijskog sistema i obučavati ih. Ugrožavanje sigurnosti danas je češće u online nego u offline svijetu. U policiji KS su sistematizirana 4 radna mjesta za istražitelje cyber kriminaliteta. Ova mjesta treba što hitnije popuniti kvalitetnim riješenjima,“ smatra prof.Muratbegovića.

#ElmedinMuratbegović #kriminolog #MUPKS #policija #BiH