Članak

KANTONALNI ZASTUPNIK

Šaljić razočaran: Na obilježavanju godišnjice ubistva Hakije Turajlića nikoga od zvaničnika, nije ovo zaslužio

Predstavnika bokserskih klubova, kao i zvaničnika nigdje.

(Patria) - U haremu Alipašine džamije u Sarajevu jučer je obilježena 31. godišnjica ubistva potpredsjednika Vlade RBiH Hakije Turajlića.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe članovi porodice, prijatelji i sugrađani odali su počast Turajliću, ubijenom 8. januara 1993. godine.

Zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmin Šaljić kaže kako mu je nevjerovatno, ali i neobjašnjivo da na obilježavanju godišnjice niko od zvaničnika nije bio prisutan.

"Iako se pored harema Alipašine džamije nalaze institucije Predsjedništva, Ministarstva vanjskih poslova, Vlade i Skupštine Kantona, Općina Centar.

Niko od predstavnika institucija i uposlenika, zvaničnika, parlamentaraca, političara, aktivista, predstavnika političkih partija, NVO nije prisustvovao godišnjici smrti potpredsjednika Vlade RBiH Hakiji Turajliću.

Ni u haremu, niti na mjestu ubistva u Kasindolskoj ulici. Prisutna je bila porodica, supruga Jasmina i radnici Energoinvesta.

Od sportskih radnika uime bokserskog saveza Hamid Guska. A imamo turnir u boksu 'Hakija Turajlić', i to međunarodni. Predstavnika bokserskih klubova, kao i zvaničnika nigdje.

Porodica Turajlić me je gledala s nevjericom kada sam se predstavio i rekao da sam došao kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo da odam počast potpredsjedniku Vlade RBiH.

Rahmetli Turajlić ubijen je na punktu pored skretanja u današnju Kasindolsku ulicu, pošao je da dočeka delegaciju iz Republike Turske koja je dopremala pomoć u hrani i lijekovima za stanovnike Sarajeva, zaustavljen je i zadržan oko 90 minuta u francuskom transporteru.

U razgovoru sa suprugom, koja je saznala detalje tog kobnog dana, rekla mi je da ih je za tih 90 minuta dva puta obilazio britanski transporter i da su pitali imaju li problema.

Sve vrijeme bili su zabravljeni, dok iz još neutvrđenog razloga vrata transportera iznutra nije otvorio francuski oficir. U tom trenutku je i ubijen Hakija Turajlić.

Slučaj još nikad nije riješen, niti je dokumentovana odgovornost francuskih mirovnih snaga.

Mnogo je faktora do ovakvog zanemarivanja, jedan od ključnih je kalendar obilježavanja koji je objavljen još davne 2006. godine.

Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja Skupštine Kantona Sarajevo je odavno zreo da se iz korijena izmijeni i dopuni.

Uputit ću zastupničku inicijativu na sjednici Skupštine prema Koordinaciji boračkih i civilnih udruženja, prema Ministarstvu za boračka pitanja, Komisiji za boračka pitanja i Komisiji za obilježavanje značajnih datuma i događaja da se u kalendar izvrše temeljite izmjene i dopune koje će doći sa terena gdje će učešće uzeti i sve opštinske i kantonalne boračke organizacije.

Nije u kalendaru samo sporan Hakija Turajlić, nego i način obilježavanja kao i nosioci aktivnosti. Nisu zasluge Smaje Šikala vezane samo za Sokolje ili Vinka Šamarlića samo za Hrasno brdo, Ramiza Salčina za Mojmilo, Envera Šehovića za kotu 850 na Žuči. Ovi su ljudi učinili mnogo više za grad i državu.

U najmanju ruku, nosilac aktivnosti mora biti Kanton Sarajevo. Tu su izostavljene godišnjice specijalcima MUP-a i odredu 'Lasta' 27. jula na Žuči, Otes '92 godine, Zamo Dučić, Magoda, Pobrić itd.

Kanton Sarajevo baštini godišnjice civilnih žrtava rata ali istovremeno izbjegava vojna obilježavanja, godišnjice brigada, godišnjice gore navedenih komandanata ne znam iz kojeg razloga. To se mora promijeniti.

Promijenit ćemo, imam saglasnost koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, kao i općinskih boračkih i civilnih udruženja", naveo je Šaljić na svom Facebook profilu.

#hakijaturajlić #JasminŠaljić #politika #SkupštinaKS #StrankaZaBosnuIHercegovinu #zastupnik #bih