Članak

BOJKOT

Bangladeš glasa na izborima bez opozicije

(Patria) - Bangladeš danas glasa na izborima koji garantuju premijerki Sheikh Hasina njen peti mandat na vlasti, nakon bojkota opozicionih stranaka čiji su redovi desetkovani masovnim hapšenjima.

Hasina je predsjedala izvanrednim ekonomskim rastom u zemlji koja je nekada bila opterećena sve većim siromaštvom, ali njena vlada je optužena za masovno kršenje ljudskih prava i nemilosrdni obračun s opozicijom, javlja AFP.

Hasina stranka se gotovo ne suočava sa efikasnim rivalima na pozicijama za koja se takmiči, ali nije ubacila kandidate na nekoliko mjesta, očigledan pokušaj da izbjegne da zakonodavno tijelo bude označeno kao jednostranačka institucija vladajuće Awami lige.

Opoziciona Bangladeška nacionalistička partija (BNP) i druge stranke organizovale su prošle godine višemjesečne proteste tražeći da Hasina povuče prije glasanja. Oko 25.000 opozicionih kadrova, uključujući cjelokupno lokalno rukovodstvo BNP-a, uhapšeno je u obračunu koji je uslijedio, kaže stranka. Vlada procjenjuje da se radi o 11.000. Raštrkani protesti nastavljeni su u danima uoči izbora, uključujući nekoliko stotina pristalica opozicije koji su u petak marširali kroz centar Dake, što je sjenka stotina hiljada viđenih na
skupovima prošle godine.

Politikom u osmoj zemlji po broju stanovnika dugo je dominiralo rivalstvo između Hasine, kćerke osnivača zemlje, i dvostruke premijerke Khalede Zie, supruge bivšeg vojnog vladara.

Hasina (76), bila je odlučujući pobjednik od povratka na vlast u preokretu 2009. godine, s dvije naknadne ankete praćene široko rasprostranjenim nepravilnostima i optužbama za namještanje.

Zia (78), osuđena je za korupciju 2018. godine i sada je u teškom zdravstvenom stanju u bolnici u glavnom gradu Daki, a njen sin Tarique Rahman vodi BNP umjesto nje iz egzila u Londonu.

Rahman je za AFP rekao da je njegova stranka, zajedno sa desetinama drugih, odbila da
učestvuje na „lažnim izborima“.

Hasina je optužila BNP za palež i sabotažu tokom prošlogodišnje protestne kampanje, koja je uglavnom bila mirna, ali je nekoliko ljudi ubijeno u sukobima sa policijom. Sigurnosne snage njene vlade dugo su pod optužbama o prekomjernoj upotrebi sile, što ona poriče. Sjedinjene Američke Države, najveće izvozno tržište za južnoazijsku državu od 170 miliona stanonivka, sankcionisale su elitnu policijsku jedinicu i njene vrhovne komandante optužene za vansudska ubistva i prisilne nestanke.

Ekonomski neugodni vjetrovi ostavili su mnoge nezadovoljne Hasinom vladom, nakon oštrih skokova u troškovima hrane i mjeseci hroničnog nestanka struje 2022. godine.

Stagnacija plata u sektoru odjeće, koji čini oko 85 posto od 55 milijardi dolara godišnjeg izvoza zemlje, izazvala je nemire krajem prošle godine u kojima su neke fabrike spaljene, a stotine zatvorene.

#Bangladeš #izbori #opozicija #Svijet