Članak

DOGOVOR LONDONA I RIMA

Meloni i Sunak ujedinjeni oko migracija, podržavaju dogovor sa Tunisom

Sunak i Meloni su uspostavili dobar odnos otkako su oboje preuzeli dužnost u oktobru 2022. godine

(Patria) - Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak pozdravio je pristup italijanske premijerke Giorgije Meloni u rješavanju ilegalnih migracija u subotu, u posjeti Rimu gdje su se dogovorili da sufinansiraju projekat za pomoć migrantima da se vrate kući iz Tunisa, javio je AFP.

Oni su održali zvanične razgovore u kancelariji premijerke, a liderka britanskih konzervativaca također je održao govor na skupu krajnje desničarske stranke Braća Italije. Obećali su da će zaustaviti iskrcavanje čamaca migranata na obalama svoje zemlje, a u svom govoru, Sunak je pozdravio spremnost obje strane da „odstupe od konsenzusa“.

Ranije su se suočili s oštrim kritikama zbog svoje politike, od Sunakovih planova da pošalje tražitelje azila u Ruandu, do poteza Meloni da ograniči aktivnosti dobrotvornih spasilačkih brodova na Mediteranu.

Na sastanku, Sunak i Meloni su se složili da finansiraju projekat za pomoć pri repatrijaciji migranata u Tunis, zemlju polaska mnogih migranata koji pokušavaju da stignu do Evrope. Oni su se „obavezali da će sufinansirati projekat promovisanja i pomoći dobrovoljnom povratku migranata iz Tunisa u njihove zemlje porijekla“, rekao je Downing Street. Iz ureda Giorgije Meloni rekli su da će to biti u skladu s postojećim projektima UN-a, ne dajući više detalja.

Sunak i Meloni su uspostavili dobar odnos otkako su oboje preuzeli dužnost u oktobru 2022. godine, a on je u subotu pozdravio njenu „uvjerenost i odlučnost“. Uporedio ju je s bivšom britanskom premijerkom Margaret Thatcher i rekao da im je potreban dio „radikalizma“ Čelične dame kako bi se uhvatili u koštac s masovnim migracijama.

„Ako se ne pozabavimo ovim problemom, brojevi će samo rasti. To će preplaviti naše zemlje i naš kapacitet da pomognemo onima kojima je naša pomoć zapravo najpotrebnija“, rekao je.

Na sastanku su se složili da pojačaju napore u borbi protiv krijumčara ljudi, ali Sunak je rekao da je odvraćanje ljudi također ključno. „Učiniti taj faktor odvraćanja vjerodostojnim značiće raditi stvari drugačije, odstupiti od konsenzusa. I Giorgia i ja smo spremni na to“, rekao je.

On je naveo sporazum sa Albanijom dogovoren prije godinu dana, prema kojem Albanci koji stignu u Ujedinjeno Kraljevstvo malim čamcima preko Lamanša mogu odmah biti vraćeni nazad.

Od tada je broj Albanaca koji su stigli u UK pao za 90 posto, rekao je Sunak.

Meloni je prošlog mjeseca dogovorila sporazum sa Albanijom o izgradnji dva centra u toj zemlji za smještaj tražilaca azila koje na moru pokupi italijanska obalska straža. Taj sporazum izazvao je kritike u obje zemlje, a Ustavni sud Albanije je privremeno blokirao njegovu ratifikaciju od strane zakonodavaca.

Sunak i Meloni su se u subotu sastali i s albanskim premijerom Edijem Ramom, koji se i sam obratio na konferenciji u Atrejuu, rekavši da je „uvjeren“ da će se sporazum s Italijom ostvariti.

#BraćaItalije #BritanskiKonzervativci #GiorgijeMeloni #IllegalMigracija #IskrcavanjeČamaca #ProjekatPomoćiMigrantima #RepatrijacijaMigranata #RishiSunak #SporazumSaAlbanijom #Tunis #svijet