Članak

KOMENTAR

Išerić: Da li rukovodstvo SDA mrzi izdajice ili i sami to postaju?

Piše: Dr. sci Enver Išerić

Kada je trebalo implementirati izborne rezultate općih izbora održanih u Bosni i Hercegovini 2022. godine pravljene su razne matematičke i neprincipijelne koalicije, a na kraju je vlast u Federaciji uspostavljena kršenjem Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, i to od strane visokog predstavnika, koji je svojom odlukom omogućio imenovanje Vlade Federacije bez saglasnosti potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda.

Time su Bošnjaci kao većinski narod u Bosni i Hercegovini (50,1%) , a njihovo učešće u ukupnom broju stanovnika u Federaciji po popisu iz 2013. godine je 74 % , svedeni na potpuno beznačajan politički faktor, a političkoj stranci SDA koja je osvojila najviše zastupničkih mandata onemogućeno učešće u vlasti.

Trojka je nastojala, i u tome je uspjela, formirati vlast sa HDZ-om BiH, koja je najjača politička stranka hrvatskog naroda koji u ukupnoj populaciji Federacije čini 22,4 % stanovništva. Na nivou države uspostavljena je vlast sa HDZ-om i SNSD-om za čijeg predsjednika Milorada Dodika su tvrdili da je to čovjek sa kojem se može dogovarati i sa kojim se mogu praviti kompromisi, kako bi Bosna i Hercegovina napredovala i prema Evropskoj uniji, ali i na polju vladavine prava. U tom zanosu trojka je pristajala na sve uslove ili bolje rečeno ultimatume Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Na to nije pristao NES i SBiH, i vrlo odlučno su odbili sudjelovati u vlasti na nivou države i Federacije, što bi praktično značilo za nekoliko ministarskih pozicija i drugih mjesta u javnoj službi, pomagati djelovanje rušitelja države i to kroz institucije države.

Time su ove političke stranke pokazale visok stepen državotvorne svijesti. I nisu se samo na tome zaustavili. Te dvije stranke su zajedno sa DF-om i SDA pokušale uspostaviti patriotski, bosanski blok političkih stranaka koji bi bio brana totalnom urušavanju ustavnog poretka i razgradnje institucija i ukupnog pravnog sistema u društvu.

U tom periodu Bakir Izetbegović je izjavljivao: „Prvi grijeh, "majka" svih grijeha i grešaka "Trojke" je što su izdali vlastite principe, prodali ih olako za vlast. Treba se sjetiti šta su sve obećali da će lako i brzo uraditi, i šta su sve obećali da nikada neće uraditi. Treba napraviti listu svih tih iznevjerenih principa i obećanja. Ništa od obećanog nije ostalo! Sve su prodali za ulazak u vlast, i na kraju će preostati njihova međusobna borba za opstanak u toj vlasti. „

Govorio je i da je trojka servilna i da trguje većinom na bošnjački račun.

Međutim, zbog nekoliko fotelja SDA je prvo u Mostaru, a zatim i Bihaću izdala NES i dogovor između predsjednika NES-a Nermina Ogreševića i SDA Bakira Izetbegovića, o koalicionom partnerstvu ovih stranaka u ovim kantonima. U Bihaću je SDA izdala i SBiH i DF.

SDA izdala patriotske stranke i odlučila formirati vlast u ovim kantonima sa političkim strankama koje je i sama nazivala izdajničkim. E to se zove dvostruka izdaja SDA.

I to je SDA uradila u jednom od najtežih poslijeratnih perioda u Bosni i Hercegovini kada našoj državi prijete za njen opstanak sa svih strana. Time je SDA iz jedne od državotvornih stranaka koja je ugrađena u temelje ove države pod liderstvom njenog predsjednika Alije Izetbegovića prešla u (samo) rušilački pohod i postala je ozbiljna prijetnja izgradnji nikada potrebnijeg jedinstva Bošnjaka.

Nema nikakvog opravdanja u floskulama u pismima kantonalnim stranačkim SDA rukovodstvima da je na njima odgovornost za poteze koje će povući i navodno im sugerišući da paze šta rade. Ako je to Bakir Izetbegović ozbiljno mislio i ako mu je stalo do bosanskog patriotskog bloka koji će stati na branik države, onda je trebao iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti i sankcionirati „izdaju“ u vlastitoj stranci.

Do toga nije došlo. A neće ni doći. Situacija je vrlo jasna. Još je jasnija ako imamo u vidu da na ovu stranačku izdaju niko iz užeg rukovodstva ove stranke nije javno reagirao na ova dešavanja, koja su jako štetna i za Bošnjake i za državu Bosnu i Hercegovinu.

Ali želim ih podsjetiti da je Alija Izetbegović rekao: „Jedina vrsta ljudi koju mrzim su izdajice".

Da li ih i rukovodstvo SDA mrzi ili to i sami postaju? I da li se vode onom makijavelističkom : «mudar vladalac ne treba da se osvrće na datu riječ kada je to protiv njega i kada su nestali uzroci koji su ga naveli da je da». NES je jedna zmija jednom ugrizla. Drugi put ne smije.

A očekivati je da će ovakvo ponašanje rukovodstva SDA osuditi sve patriotske snage ove stranke, u rukovodstvima stranke i predstavničkim tijelima svih nivoa vlasti i povući odgovarajuće poteze. NES neće stvarati pukotine u bošnjačkom narodu i radit će neumorno na jačanju njegovog jedinstva. Ali sa izdajnicima neće biti nikakvog kompromisa.

#BakirIzetbegović #dogovori #EnverIšerić #koalicije #NerminOgrešević #NES #parterstvo #SDA #BiH